22. huhtikuuta 2012

"These go to eleven"

New Yorkin reissuni ehdottomat huippuhetket koin varhaisella illallisella Eleven Madison Parkissa (11 Madison Avenue). Se on yksi seitsemästä newyorkilaisesta kolmen tähden paikasta ja minulle henkilökohtaisesti ensimmäinen kolmen misukan ravintola, jossa olen vieraillut.

eleven_madison_park
Odotukset olivat siis korkealla, kun tepastelin majapaikastani pari korttelia etelään valmiina vastaanottamaan kaiken mitä Daniel Humm joukkoinen haluaa minulle valmistaa.

Tarjolla olleista vaihtoehdoista valitsin maistelumenun, joka sisälsi kahdeksan varsinaista ruoka-annosta. Niiden lisäksi pöytään kannettiin vähintään saman verran jumalaisia amuse-boucheja.

eleven_madison_park
Makumatka alkoi omenateellä ja söötillä suupalalla, jossa oli pekonia ja viiriäisen muna.

eleven_madison_park
Pahvilaatikosta löytyi perinteisen black and white cookien näköinen keksi...

eleven_madison_park
...mutta suklaan ja vaniljan sijasta se maistuikin tryffelille ja parmesaanille.

eleven_madison_park
Näissä luomuksissa oli kampasimpukkaa, piparjuurta ja sinappia sekä palsternakkaa, pikkelöityä daikonia ja seesaminsiemeniä. Älyttömän hyvää.

Seuraavaksi minulta tultiin kysymään, haluaisinko käydä keittiössä. No juu, pitkin hampain :-)

Kyökin puolella minulle esiteltiin paikkoja ja valmistettiin hiilihappojään avulla annos, johon tuli omenasorbetttia ja sitruunalunta. Tämä on ilmeisesti vakio-ohjelmanumero maistelumenun tilanneille. Kuvia keittiöstä ei valitettavasti ole, koska kamera jäi pöytään.

eleven_madison_park
Palattuani pöytään tuotiin tilaamani Quin Quina Crusta-alkudrinksu (Bonal Gentiane-Quinaa, Peychaud’s Bitteriä, Maraschinoa ja sitruunankuorta). Lisäksi sain selailtavaksi viinilistan, joka oli paksu kuin Kalle Päätalon romaani.

eleven_madison_park
Makupalatykitys jatkui rapealla polentatikulla.

eleven_madison_park
Tikkari oli valmistettu kikherneistä ja jogurtista, mausteena oli currya.

eleven_madison_park
Merisiilin mädistä, juuriselleristä ja omenalumesta koottu herkku oli ihan tolkuttoman ihanaa. Tätä lisää ja isommat lusikat!

eleven_madison_park
Seuraava ruokalaji oli tervehdys Staten Islandilta simpukoiden muodossa. Niitä tarjoiltiin chorizo-murujen sekä omenoiden ja perunoiden kanssa. Lisäksi tarjolla oli friteerattua simpukkaa, simpukkamadeleine sekä simpukkalientä. Liemi pysyi lämpinä kuumilla kivillä. Kun kiville kaadettiin vettä, niillä lepäävistä merilevistä levisi pöytään hurmaava meren tuoksu.

eleven_madison_park
Leivän päälle laitettiin lehmän- ja vuohenmaidosta tehtyjä voita sekä sormisuolaa.

eleven_madison_park
Ensimmäinen varsinainen ruoka oli jännää couscousmaista kukkakaalia sekä oliivi- ja appelsiinimurusia.

En halunnut juoda maistelumenun viiden viinin pakettia, vaan valitsin minulle suositelluista juomista lasillisen valkoista (Pichler-Krutzler Grüner Veltliner Klostersatz 2010) sekä lasillisen punaista (Bernard Baudryn Le Clos Guillot Chinon 2009) viiniä.

eleven_madison_park
Seuraava annos piti sisällään hanhenmaksaa ja tattaria. Oih.

eleven_madison_park
Maa-artisokkaa paahdettuna sekä kevyesti paneroituna vesikrassin, piparjuuren ja sinapin kanssa. Ihan parasta! Tämän jälkeen Chef & Sommelierissä syömäni maa-artisokat ovat enää vain maailman toiseksi parhaita ;-)

Ylistin ruokaa tarjoilijallekin ja hän totesi, että annos on listan todellinen underdog ja sitä ei kovin hanakasti tilata. Onneksi on maistelumenu!

eleven_madison_park
Haudutettua hummeria, meyer lemonia, kärtsättyä purjoa sekä mustekalan musteella maustettua äyriäisbisque'a.

eleven_madison_park
Nautaa, ketunleipää, miniperunoita sekä maailman pienimpiä sieniä. Hauskaa oli se, että lehmänpalaa, josta lautaselleni päätynyt siivu on leikattu, käytettiin moikkaamassa minua salin puolella pari ruokalajia aikaisemmin.

eleven_madison_park
Haisevalla Reblochonilla kuorrutettuja pikkupottuja sekä helmisipuleita. Aivan hullunhyvää.

Tässä vaiheessa piti ihan huokaista onnesta. Mahtavasta ruoasta nauttimisen ohella seurasin melkein tippa linssissä kaiken sujuvuutta. Henkilökunta toimi kuin hyvin öljytty kone niin keittiössä kuin salin puolella.

eleven_madison_park
Myös korkeista ikkunoista näkyvä Flatiron Bulding aiheutti läikähdyksiä sielussa, sillä se on mielestäni yksi New Yorkin kauneimmista rakennuksista.

eleven_madison_park
Jälkkärikimaran aloitti Egg Cream, jossa ei ole munia eikä kermaa. Tämä versio valmistettiin kaakaopavun murusilla maustetusta maidosta, appelsiiniöljystä ja soodavedestä.

eleven_madison_park
Juustokakussa oli vuohenmaidosta tehtyä tuorejuustoa, veriappelsiinia ja vaniljaa. Oi nam!

eleven_madison_park
Suklaasorbetin päälle oli ripoteltu reippaasti karamellisoituja suklaakakkumuruja. Sen kanssa tarjoiltu kastike oli maustettu bergamotilla, joten se maistui ihan Earl Grey-teelle. Lisäksi annokseen oli pirskoteltu hieman oliiviöljyä.

Jälkiruokien jälkeen sain uuden rasian, jossa löytyi klassinen suklaan ja vaniljan makuinen mustavalkokeksi.

eleven_madison_park
Espresson seuraksi minulle tarjottiin konjakkia, mutta kun kerroin olevani enemmänkin calvados person, niin lasiini kaadettiin aika koukuttavaa newjerseyläistä omenabrandya. Tätä lähiviinaa piti ostaa pullollinen mukaan Suomeen.

eleven_madison_park
Laskun (tippeineen noin 250 euroa) kanssa pöytään tuotiin vielä suklainen maapähkinävoikeksi ja mukaan aamiaistarpeiksi annettiin purkillinen talon omaa mysliä.

Kulinaarimuruja ♥ Eleven Madison Park

10 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Luin nyt sun Nykkipostaukset putkeen ja näistä tuli ihan hirvittävä ikävä sinne. Ja nälkä. Ja matkakuume. Ja olutkin maistuis.

Pirkka kirjoitti...

Me söimme juuri porkkanasosekeittoa.

Jaana kirjoitti...

anna, mulle kävi ihan samalla tavalla, kun kirjoittelin näitä juttuja. Vielä olis jemmassa yhden postauksen matzkut, sitten pajatso on tyhjä!

Pirkka, porkkanasosekeitto on hyvää!

Nenna kirjoitti...

Aijaiii, tällainen on kokemus jo pelkästään luettuna kuvien kera, joten voin vaan huokaista ja miettiä, mitä se on paikan päällä ollut! :)

Jaana kirjoitti...

Nenna, kiva jos pystyin mielestäsi edes jotain fiiliksiä välittämään. Oli tuolla kyllä aika kurkoa käydä :-)

Heleen kirjoitti...

Naudan kohdalla ajattelin, että mitä ihmettä; melkoisen tuoretta lihaa, mutta tarkemmin luettuani se tervehtijä olikin palanen :).
Olisi tuota sessiota voinut luulla arvokkaammaksikin...
Yleensä joutuu biffaamaan nuorisollekin, niin "vähän" edukkaammin mennään :).

Jaana kirjoitti...

Heleen, hinta tuntui tietty taaloina kalliimmalta, kun summia ei osaa ihan tarkalleen päässään muuntaa euroiksi. Mutta itsekin kyllä yllätyin laskun euromäärästä (positiivisessa mielessä siis).

Merituuli kirjoitti...

Tuliko pissit housuun ;). Upeaa katseltavaa ja luettavaa. Merisiilin mäti jäi kiinnostamaan kovasti!

LukanLusikassa kirjoitti...

Kiitos kattavasta postauksesta :)

Jaana kirjoitti...

Merituuli, no lähellä oli :-)

Luka, kiitos itsellesi, kiva kun tykkäsit lukea.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...