22. toukokuuta 2011

Hei hoi hauki!

Siitä on kulunut jo jokunen kuunkierto, kun viimeksi osallistuin ruokahaasteeseen, joka muuten saavutti helmikuussa neljän vuoden iän. Haastepallo on siis kiertänyt blogista toiseen ihan kunnioitettavan ajan. Hillitty hip-hip-hurraa sen johdosta!

Kun luin, että toukokuun ruokahaasteen aiheena on burgeri, tiesin heti haluavani tehdä joko kalahampurilaisen tai makean hampparin. Pitkällisten pläänäilyjen jälkeen päädyin suolaiseen vaihtoehtoon ja kehittelin vihertävän haukiburgerin.

Vihertävän kisaburgerista tekevät kainosti vihreä majoneesi, pihvitaikinaan saksittu ruohosipuli sekä kimakanvihreät mummonkurkut. Tiettyä vihreyttä settiin tuo myös se, että valtaosa aineksista on luomukamaa.

Ohjeen mukaisesta taikinasta saa kuusi keskikokoista ja melko paksua haukipihviä. Tästä ihmetaikinasta onnistuvat myös kalapullat tai -mureke. Pullat voi paistaa pannulla, mutta mureke kannattaa kypsentää vesihauteessa 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.


Mummonkurkkuihin tarvitset:
kurkun
1 rkl väkiviinaetikkaa
suolaa
sokeria
puoli puskaa tilliä

Tillimajonesiin tarvitset:
2 kananmunan keltuaista
1 tl Dijon-sinappia
2 tl mallasviinietikkaa
mustapippuria
suolaa
2 dl öljyä
puoli puskaa tilliä

Haukipihveihin tarvitset:
400 g haukea
2 kananmunan valkuaista
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1½ dl maitoa
ruohosipulia
mustapippuria
suolaa
½ dl korppujauhoja
voita paistamiseen

Lisäksi tarvitset:
perunarieskaa
lehtisalaattia

Tee näin:
Leikkaa kurkku mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Laita kurkut, etikka, suola, sokeri ja silputut tillit tiiviiseen kannelliseen rasiaan. Hyrskyttele ainekset sekaisin ja laita jääkaappiin muhimaan.

Aloita majoneesin valmistus sauvasekoittamalla keltuaiset, sinappi, etikka, pippuri ja suola keskenään kapeassa ja korkeassa astiassa. Lisää ensin öljyä tippa kerrallaan koko ajan sauvasekoittaen. Kun seos alkaa jämäköityä, liruta öljyä astiaan ohuena nauhana edelleen sauvasekoittaen. Lisää valmiiseen majoneesiin silputut tillit ja laita jääkaappiin ässehtimään.

Pilko haukifilee kuutioiksi ja laita kalapalat blenderiin. Lisää joukkoon valkuaiset, tuorejuusto, maito, ruohosipuli, pippuri ja suola. Surraa tasaiseksi tahnaksi ja kaavi pihvitaikina kulhoon. Sekoita joukkoon korppujauhot ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä vartin verran.

Ota perunarieskasta pyöreällä muotilla haluamasi kokoisia paloja. Halkaiset palat ja lämmit ne uunissa.

Taputtele taikinasta läpimitaltaan perunarieskapalojen väliin sopivia pihvejä. Sulata voi paistinpannulla ja paista pihvit miedolla lämmöllä kullanruskeiksi.

Kokoa haukiburgeri laittamalla perunarieskapalan alaosalle tillimajoneesia ja salaattia. Laita salaatin päälle haukipihvi ja reilusti mummonkurkkuja. Sipaise perunariskan yläosan alapinnalle tillimajoneesia ja laita se hampparin kanneksi.

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Hyvän kuuloinen ohje, jolla varmaan päästään ruodoistakin eroon! Minä olen vierastanut haukea, kun en ole oikein saanut siihen mitään makua ympättyä.

Jaana kirjoitti...

Ruodoista pääsee kätsysti eroon blenderöinnillä. Tietty isommat ruodot kannattaa nipsiä pois ennen kalan paloittelua, mutta pienemmät ruodot muhjaantuvat olemattomiin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...