5. elokuuta 2010

Ottomaaniset ruokaorgiat

Alkuviikosta vietimme rattoisan iltapuhteen hyvän ruoan ja yksinkertaisten lautapelien parissa. Kiitos kaunis isäntäväelle! Bonuksena saimme nauttia kyläpaikan pihapiirissä tassutelleen yltiösuloisen Hildan seurasta.


Välillä Hilda tuli huilaaman ja paijattavaksi, mutta aika pian oravajahti ja ötököiden metsästys kutsuivat taas. Kitten's work is never done!

Nautittujen sapuskoiden teemat myötäilivät joustavasti muinaisen Ottomaanien imperiumin alueen keittiöiden antimia.


Oma kontribuutioni pötypöytään olivat berberemarinoidut possunkyljykset. Pienistä karsinogeenisistä vaurioista huolimatta ne olivat melko onnistunut kokeilu. Lisäksi grilliin nakattiin öljy-sitruunanmehu-valkosipulikylvyssä muhineita broilerin paloja. Hyviä olivat nekin.


Tarjolla oli myös tabboulehia, johon järjestävä seura saksi yrtit omista ryytimaistaan. Minullekin luvattiin kotiinviemisiksi minttua, mutta pöperöistä ja Hildan ihanista pikkuisista päpälistä huumaantuneena en muistanut riehua puskissa ennen lähtöä.


Valurautapannulla tirisevät herkkusienet höystettiin valkosipulilla, jauhetulla ja tuoreella korianterilla sekä persiljalla. Nam!


Rezen oliivi- ja tomaattileivät maistuivat mahtavilta sellaisinaankin...


...mutta vielä paremmilta erilaisten tahnojen kanssa. Isoista kulhoista löytyi grillatusta munakoisosta muussattua baba ghanoushin tyyppistä kamaa, hummusta sekä valkosipulilla ja yrteillä tuunattua partaäijää.

Pienemmissä kipoissa oli adjikalla terästettyä smetanaa sekä paprikatahnalla maustettua partaäijää. Kaikki möhnät toimivat loistokkaasti myös grillattujen lihojen lisukkeina.

Palanpainikkeina testasimme kiinnostavia gruusialaisia viinejä, jotka osoittautuivat Alkon myyjän kehujen veroisiksi.


Kannuvettä maustoi sitruunan kera ulkoavaruuden tyypiltä näyttänyt granaattiomenan lohko. Take me to your leader!


Berberöityjen possunpalojen kunniaksi ruokapöytää koristi myös ehtoisan emäntämme etiopialaisen kirjeenvaihtokaverin valokuva. Kontakti Asem Nuriin löytyi iloisella 1970-luvulla legendaarisesta IYS-palvelusta.

Muistan itsellänikin olleen saman puulaakin kautta saatuja kirjeystäviä ainakin Englannista ja Pakistanista. Oi noita aikoja ennen irkkejä, chattejä, meseä ja skypeä!

4 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Suloisen näköinen Hilda tosiaankin!Aika herkun näköisiä juttuja oli teillä noissa ottomaanisissa orgioissa.Ottomaanit kun täällä hallitsivat aikoinaan niin jättivät paljon jälkiä myös ruokamaailmaan...

Jaana kirjoitti...

Hildasta, sapuskoista, syömäseurasta tai ottomaanien ruokamaailmaan jättämistä jäljistä ei kyllä keksi pahaa sanottavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Sulla on hyvä blogi, tulen aina iloiselle mielellekin kun luen, jatka samaan tyyliin! Ottomaani ajan resepteistä monet ovat painuneet unholaan, jos löydät sulttaaneille tarjottujen ruokien reseptejä niin kannattaa kokeilla, überhyvää ja mielenkiintoisia yhdistelmiä.

Jaana kirjoitti...

Ano, kiitos kaunis :-) Sulttaanimenu voisi olla aikamoisten ruokaorgioiden paikka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...