14. syyskuuta 2008

Kolme toivomusta

Lupasin tehdä syömäkyläilemään saapuvalle ystävälleni juuri niitä ruokia, joita hän haluaa. Toivomustekstarissaan toverini kyseli tällaisia: "Saisko alkuun risoton? Voiko siihen laittaa jotain sieniä? Sit vihertävää ja punertavaa salaattia ja broileria ja vuohenjuustoa. Jälkkäriksi semmoista suklaakakkua mikä on sisältä löllöä ja lämmintä ja jäätelöä?"

Omapäisenä yksilönä päätin kuitenkin serveerata salaatin ennen risottoa. Sillä ei ollut vaikutusta projektin työmääriin tai budjettiin, ainoat vaikutukset kohdistuivat aikatauluun :-)


Salaattiin sekoitin jääsalaattia, lollo rossoa, palasteltuja ja paistettuja kanantissejä, kirsikkatomaatteja, viikunoita, uunissa lämmäytettyä vuohenjuustoa ja kastikkeeksi Crema di Balsamicoa. Hyvää tuli!

Risoton liemen sekoitin kantarellifondista, joka on muuten loistava tuote. Sieninä oli tällä kertaa portobelloja, koska heitä sattui kaupasta löytymään. Sekä salladin että risoton kanssa hörpimme rapsakkaa rieslingia.


Risottoon tarvitset:
2 salottisipulia
60 g voita
1 rkl tryffeliöljyä
3 dl risottoriisiä
1 l vettä
3 rkl kantarellifondia
1 munankeltuaisen
4 rkl kermaa
1 dl raastettua Parmesania
suolaa

Lisäksi tarvitset:
4 portobello-sientä
voita

Tee näin:
Kiehauta kattilassa litra vettä ja lisää siihen fondi. Pidä liemi kiehuvana.

Pilko salottisipulit. Kuumenna puolet voista ja tryffeliöljy kattilassa. Freesaa sipulisilppua hetki rasvassa ja sekoita joukkoon riisit. Hämmentele, kunnes riisit ovat läpikuultavahkoja.

Lisää kiehuvaa lientä kauhallinen kerrallaan riisikattilaan, sekoita ja anna imeytyä. Hämmentele välillä, ettei risotto kärtsää pohjaan. Jatka tätä kunnes riisi on kypsynyt pehmeäksi tai liemi loppuu (näiden pitäisi tapahtua suurinpiirtein samoihin aikoihin).

Pilko sienet lohkoiksi ja paista lohkoja voissa pannulla.

Ota kattila pois liedeltä. Sekoita keskenään munankeltuainen, kerma ja raastettu juusto. Lisää seos riisin joukkoon. Sekoita mukaan loput voista ja tarkista suolaisuus.

Hämmennä valtaosa paistetuista sienistä risottoon, jätä osa koristeiksi. Lirauta valmiiden annosten päälle vielä hiukan tryffeliöljyä. Nauti.


Jälkkäriksi väsäsin suklaafondanteja. Tein vain puolikkaan annoksen ja satsista jäi reilusti ruokavieraan doggy bagiin. Kera tarjoilin Pappagallon vaniljajätskiä ja portviiniä. Kyllä taas kelpasi, sekä kafrulle että Kulinaarimurulan emännälle.

7 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

no varmasti kelpasi. hurjan herkullinen menu!

Meri, Helsinki kirjoitti...

SAISINKO MINÄKIN TOIVOA anelee kuolaansa tukehtuva muuli

Anonyymi kirjoitti...

Olet kyllä uskomaton emäntä. Melkein kuin joulupukki. Risottoa olisin varmaan itsekin toivonut, niin hyvältä kuvassa näyttää.

Jaana kirjoitti...

Hyppis, herkullisia olivat. Varsinkin kun näitä syödessä olin vielä ns. terveen kirjoissa ja makuaisti toimi...

Muuli, saisit. Kunhan tästä toivutaan.

KK, risotto oli namia, pidän portobellojen rakenteesta kovasti paljon. Ja uskoisin joulupukinkin tykkäävän :-)

Meri, Helsinki kirjoitti...

:-O Noista sanoista otan vaarin! Menin jo lipsauttamaan innostuksissani Lihansyöjällekin, että saatan yrittää raahata mokoman mukana :-D Vaan maltan kyllä odottaa, meni kuin kauan tahansa!

Ja lupaan pitää pannaanikekkerit.

Jaana kirjoitti...

Muuli, paNNaaNikekkerit ja pekonimuNkkeja?

Meri, Helsinki kirjoitti...

Kylä kyllllä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...