16. maaliskuuta 2008

Potut pottuina

Huomenna on Pyhän Patrikin päivä, jota Irlannissa juhlitaan kuten vappua Suomessa. Paitsi että juomat ovat toisinaan vihreämpiä :-)

Irlanti on pujahdellut mieleeni tiheästi viime päivinä. Kirjallisen ruokahaasteen vuoksi selailemani irkkukirjailijoiden opukset ovat aiheuttaneet kaukokaipuuta vihreälle saarelle. Ja kaiho kohdistuu luonnollisesti myös ruokaan.

Vuosi sitten juhlamuonaksi Kulinaarimurulassa tehtiin Dublin Coddlea ja Guinness Puddingia. Tänä vuonna tunsin erittäin pakottavaa tarvetta valmistaa chipsejä.

Tykkään irkkujen tavasta maustaa chipsit suolalla ja mallasviinietikalla. Armaassa isänmaassa Malt vinegaria saa ainakin Punnitse & Säästä-kaupoista.

Toinen suunmukainen chipsien lisäke on currysoossi. Soossin suolaton originaaliohje on peräisin Recipezaarista, mistä löytyy paljon vinkkejä myös St. Paddy's-ruokateemaan liittyen.


Currysoossiin tarvitset:
pienen sipulin
omenan
1 rkl currya
2 rkl öljyä
2 rkl venhäjauhoja
5 dl vettä
1 rkl tomaattipyreetä
mustapippuria
sitruunanmehua
suolaa

Chipseihin tarvitset:
perunoita
öljyä
suolaa

Tee näin:
Tee ensin soossi. Pilko sipuli ja kuorittu omena mahdollisimmin pieneksi silpuksi. Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa sipulia, omppua sekä currya kymmenisen minuuttia.

Lisää jauhot ja hämmentele soossia muutaman minuutin ajan. Ota kattila pois liedeltä ja lisää vesi sekä tomaattipyree. Sekoita hyvin ja anna porista varttitunnin ajan.

Mausta soossi mustapippurilla ja sitruunamehulla sekä suolalla. Anna soossin jäähtyä hieman ja laita jääkaappiin viilenemään.

Kuori perunat, viipaloi ne ja leikkaa viipaleet chipseiksi. Kovin ohuita tikkuja viipaleista ei kannata tehdä, sillä ne tuppaavat palamaan herkästi. Laita chipsit kylmään veteen likoamaan.

Kaada vesi pois ja kuivaa potut hyvin pyyhkeellä. Uppopaista perunat kullanruskeiksi ja nouki kypsät chipsit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Anna ylimääräisen rasvan imeytyä paperiin ja suolaa chipsit.

Voit halutessasi maustaa potut myös mallasviinietikalla. Nauti chipsit currysoossin kanssa.

Jälki- ja silmänruoaksi Liam & Paddy's Green Shamrock Shore.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...