17. maaliskuuta 2007

Holy Potato!

Tänään Irlannissa vietetään Pyhän Patrikin päivää ja kaikissa maailman irkkubaareissa on hervoton meininki. Kuluneella viikolla tavasin jostain uutisenkin, jossa kerrottiin irlantilaisten olevan juomatavoiltaan Euroopan humalahakuisinta kansaa. Suomalaiset ovat vasta hyviä kakkosia.

Irlanti ja Suomi ovat muutenkin usealta kantilta toistensa kaltaisia. Molemmilla mailla on pitkä historia isomman ja vahvemman naapurin peukun alla. Molemmissa maissa on rikas kansanperinne. Lisäksi sekä Irlannissa että Suomessa syödään paljon perunoita.

Irlantilaisissa ruokapöydissä potaatteja on ollut tarjolla 1500-luvulta lähtien. 1800-luvun puolivälissä perunaan iski Irlannissa rutto, joka aiheutti valtavan nälänhädän ja arviolta pari miljoonaa paddya & marya joutui jättämään kotisaarensa. Valtaosa siirtolaisista päätyi Amerikan ihmemaahan, mutta se onkin jo kokonaan toinen tarina.

Irlantilaisempaa evästä kuin Dublin Coddle saa hakea. Suomalaiseen versioon käytin ihanien irlantilaisten possumakkaroiden sijasta siskonmakkaroita. Ne olivat vastaavinta tuoremakkaraa, mitä tähän hätään sain käsiini.
Tarvitset:
2 sipulia
100 g savupekonia
2 valkosipulinkynttä
4 perunaa
2 dl kanalientä
kuivattua salviaa
mustapippuria
400 g siskonmakkaroita
kuivattua persiljaa

Tee näin:
Pilko sipulit, pekonit & valkosipulit ja kuullota niitä pannulla. Älä anna sipuleiden kärtsätä, pekonikin saa jäädä raukeaksi.

Kuori & viipaloi potut ja lado ne uunivuokaan. Kaada kanaliemi perunoille ja kylvä vuokaan kuivattua salviaa. Kumoa sipuli-pekoniseos pottujen päälle.

Paista siskonmakkarat pannulla ruskeiksi ja asettele makkarat päällimmäiseksi vuokaan. Peitä vuoka ja kypsennä evästä 180-asteisessa uunissa tunnin verran. Ripottele kypsän coddlen päälle kuivattua persiljaa.

Ruokajuomaksi Guinnessia ja jälkiruoaksi Guinness Puddingia. Happy St Patrick’s Day!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...