24. helmikuuta 2007

Yhden Tähden Jallupullat

Lähestyvää muuttoa ennakoiden olen pyhittänyt kuluvan viikonlopun kaappien ja varastokomeron siivoamiselle. Tavoitteena on olla muuttamatta kolmatta kertaa tavaroita varastosta varastoon. Osan minulle turhista tavaroista sain tänään kiertoon raivausapuun tulleelle kaverille, jolle tarjoilin talkooruokana taivaallisen hyviä lihapullia Jaloviina-kermakastikkeessa.

Helsinkiläisen ravintola Torin lanseeramien, Ville Valon lempiruoaksikin mainittujen jallupullien resepti julkaistiin joku viikko sitten Hesarin Nyt-liitteessä. Tein pullat ohjeen mukaan ja niiden maku oli hyvin lähellä alkuperäisiä.

Jallun lisäksi soosista tekee suussa sulavaa luista ja kasviksista keitetty valmis demi glace-kastikepohja. Viitseliäs emäntä työstää liemensä itse, mutta valmiskamaakin kaupoista löytyy. Liemitetrat sijaitsevat yleensä pakattujen lihojen läheisyydestä.
Lihapullataikinaan tarvitset:
400 g naudan jauhelihaa
1 dl kermaviiliä
½ dl sipulikeittoaineksia
½ dl paahdettua sipulia
muutaman ripauksen jauhettua maustepippuria

Kastikkeeseen tarvitset:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2 dl demi glacea
2,5 dl vettä
2 rkl härkäfondia
1 dl kermaa
½ dl Jaloviinaa

Tee näin:
Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Sekoita lihapullataikinan ainekset tasaiseksi massaksi ja pyörittele siitä kostein käsin melko isoja lihapullia. Tästä satsista niitä tulee tusinan verran. Paista pullia uunissa 45 minuuttia.

Sulata voi pannulla ja lisää siihen vehnäjauhot. Kun jauhot ovat ruskistuneet hiukan, lisää demi glace ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon vesi ja fondi.

Anna soossin porista puolisen tuntia. Lisää lopuksi kerma, Jaloviina ja lihapullat.

Tarjoile Yhden Tähden Jallupullat perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerrotko vielä, onko tästä laktoositonta eli maidotonta versiota. Mitä käyttäisit kerman tilalla, pelkkä jallu tuskin riittää.

Jaana kirjoitti...

Jos siedät vähälaktoosisia tuotteita, niin käytä niitä. Jos laktoosi on täysin pannassa, niin sitten voi mennä hankalammaksi. En ole kokeillut soijamaitoa tai -kermaa kastikkeissa, mutta ne voisivat toimia kermankorvaajina tässä ohjeessa.

Ari Makela kirjoitti...

Ei sinulla (tai kenellä vaan) sattuisi olemaan alkuperäistä reseptiä? Sekin kiinnostaisi, enkä onnistunut googlettamaan sitä.

Itse olen käynyt kerran Torissa syömässä pullia. Tykkäsin, mutta itse tekisin pullat vähän eri tavalla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...