11. helmikuuta 2007

Naismadetta

Made on tavattoman ruma mutta äärimmäisen herkullinen eväkäs. Lapsuudestani muistan, että ukki kävi aina tähän aikaan vuodesta pyytämässä matikoita, joita pelotti katsoa. Joskus sain kerättyä rohkeuteni ja peräti tökkäsin sormella ukin repusta ämpäriin luikautettuja mateita. Elikot olivat hirvittävän niljakkaita ja vaikuttivat vielä eläviltä, vaikka ne olivatkin jo hengettömiä.

Ukki paitsi pyyti myös valmisti saalistaan madekeiton itse. Soppaliemeen laitettiin kalapalojen lisäksi kypsymään maksat sekä tyttökalojen mätipussit ja poikamateiden maidit. Niillä, varsinkin jännittävän rakeisilla mätipusseilla, oli mukava herkutella! Ukin kanssa me niitä sitten kaksistaan narskuttelimmekin, muu lähisuku piti meitä vähän outoina.

Olen siis syönyt madesoppaa jo ihan pienenä tyttönä ja se maistuu vielä nykyäänkin oikein hyvälle. Koska ukki ei enää kalasta keskuudessamme, niin helpoin tapa pyytää made on ostaa sellainen kaupasta tai hallista.

Jos mielit naismadetta, se kannattaa varmuuden maksimoimiseksi tilata etukäteen. Madetta on kalamiesten mukaan tullut tänä vuonna aika nihkeästi ja tyttömatikat ovat haluttuja deittejä ihanien mätipussiensa ansiosta. Enää en raaski laittaa mätiä sopan sattumiksi, vaan nautiskelen siitä muulla tavalla.

Pyydä kauppiastasi nylkemään made. Homman tekeminen kannattaa jättää suosiolla ammattilaisille, vaikka se näyttääkin helpolta vierestä katsottuna. Aikuisten oikeesti. Olen kokeillut nyljentää kerran itse ja kyllä siinä piti hiki päässä riehua, ennen kuin kalan nahkatakki oli riisuttu.

Oma kalakauppiaani kiepautti nyljetyn ja suolistetun madeneidin viehkolle kiekuralle asetellen mädit ja maksan lepäämään kiekuran keskelle. Tällaisesta palvelusta maksaa kerran vuodessa ihan mieluusti vähän extraa.
Kalaliemeen tarvitset:
pari kiloa madetta
2 l vettä sipulin
2-3 laakerinlehteä
kokonaisia maustepippureita
suolaa

Madekeittoon tarvitset:
60 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
siivilöidyn kalaliemen
½ l maitoa
6-8 kiinteää pottua
6-8 salottisipulia
ruodoista putsatut madepalat
muskottia
maustepippuria
suolaa

Tee näin:
Paloittele made muutamaan osaan. Keitä kalat sipulilla, laakerinlehdillä, pippureilla ja suolalla maustetussa vedessä.

Nosta kypsät kalapalat varovasti pois kattilasta ja siivilöi liemi.

Puhdista made ruodoista. Ota talteen myös maukkaat poskilihat. 

Kuori ja paloittele perunat ja salottisipulit. Sulata voi suuressa kattilassa ja kypsennä vehnäjauhot rasvassa.

Lisää kalalientä vähän kerrassaan ja sekoita jokaisen lisäyksen jälkeen kunnolla. Lisää kattilaan myös lämmitetty maito pienissä erissä.

Lisää perunat ja sipulit liemeen, anna porista kunnes potut ovat kypsiä.

Lisää lopuksi kalapalat soppaan ja odota että ne lämpenevät.

Mausta keitto ripsauksella muskottia, vähän isommalla rouhaisulla maustepippuria sekä tarvittaessa suolalla. Tilliä en madekeittooni laita, vaikka muuten siitä kovasti pidänkin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä oli kerrankin niin 'oikea' madesopan ohje, että ihan hyvää teki. Onnistuin saamaan tänään hienon mateen, jonka kauppias nylki minulle. Vaikka olen madesoppaa satoja kertoja tehnyt, niin päätin katsoa, onko jotain uutta tällä rintamalla. Ja löytyi tämä kunnon 'vanha' konstailematon suoraviivainen ja todella hyvä ohje tästä. Olen viime vuosina leikellyt lihat irti raakana ja keittänyt liemen kaikesta muusta, mutta todellakin, onhan paljon helpompaa lempeästi kypsytellä koko homma ja ottaa sitten lihat irti. Olen vältellyt tätä tapaa, koska kalaa tulee helposti kypsytettyä liikaa ja se sitkistyy uudelleen lämmitettäessä. Valitettavasti mätiä on vaikea löytää ja tämä herkku kaikkiaankin on nykyään älyttömän kallista. Muistan kuinka n 40 vuotta sitten kävimme Vanhan Ylioppilastalon ruokalassa tähän aikaan vuodesta syömässä mateenmätiä ja blinejä. Niitä sai sieltä aivan pilkkahintaa. Ostivat sinne ruokalaan mateita, josta tekivät soppaa, ja kun mädille ei ollut käyttöä, niin tekivät blinejä ja möivät niiden kanssa 'ilmaiseksi'. Ja nyt tekemään soppaa ja naattimaan! Kiitos hienosta ohjeesta.

Jaana kirjoitti...

Felix, onnea hienon matikan johdosta! Kyllä tämänkin mateen hankkiminen vaati pikkuisen vaivaa, mutta Hakaniemen hallin kala-apajat eivät ole vielä tähän mennessä pettäneet.

Mukava kuulla, että tykkäsit! Luottoresepti on mummonperintönä saadusta keittokirjasta, jossa liki kaikkien pöperöiden tekeminen aloitetaan ottamalla kymmenen litran kattila ja kilo voita. Ja jossa usean kasvisruoan keskeinen ainesosa on savukylki :-)

Pitäiskö Unicafeta vinkata, että alkaisi olla perinneviikkojen aika?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...