3. helmikuuta 2007

Tärkeintä on lähteminen

"Vaikka ei rakkaus kuole, se vain jättää meidät. Me siinä kuolemme."

Mika Kaurismäen Arvottomat julkaistiin DVD-formaatissa. Jo oli aikakin! Leffaan ei ole ajan hammas purrut, vaikka useita elokuvassa vaikuttaneita persoonia (kuten Rauli Badding Somerjoki, Matti Pellonpää, Veijo Pasanen, Esko Nikkari) onkin jo mennyt edes.

"Hyvä on. Minä tulen yhtä varmasti kuin vanhuus."

Havaitsin muistavani teiniaikojen kulttileffan repliikkejä edelleen ulkoa. Kaiken lisäksi elokuvassa soiva musiikki (Kestääkö siivet, Anssi Tikanmäen versio Sibeliuksen Finlandiasta ynnä muita ajattomia biisejä) nostattaa ylleni sellaisen nostalgia-aallon, että melkein pitää henkeä pidättää!

"Pullohan on tyhjä, hyvä Jumala! Kukas sen joi?"

Arvottomissa kuulin ensimmäisen kerran puhuttavan calvados-nimisestä viinasta. Silloin minulla ei tietenkään ollut mitään ymmärrystä juoman mausta. Tuntui vaan käsittämättömän viileältä, kun Aki Kaurismäen esittämä Ville Alfa sitä leffassa siemaili. Taikajuomaa ei tosin ollut harmiksi asti tarjollakaan savolaisessa pikkukaupungissa 1980-luvun jälkipuoliskolla. Myöhemmällä iällä olen sitten yrittänyt kuroa calvados-kiintiötäni täyteen. Omasta mielestäni olen onnistunut siinä kohtalaisen hyvin.

"Calvadoksen kanssa tulee päivän salaatti."

Hankin DVD:n tänään ja piipahdin samalla reissulla Hakaniemen hallissa. Tarkoitus oli käydä skannaamassa juustoja Lentävässä Lehmässä, ehkä ostaa nokare jotain uutta tuttavuutta maisteltavaksi. Vitriinissä haisevien juustojen keskellä nökötti kuitenkin purkillinen jotain, josta en ole nähnyt edes unta: Crème Normande au Calvados. Yhteensattumako? Pakkohan sitä oli ostaa! Ja heti sitä piti päästä myös kokeilemaan, joten tuntui luontevalta leipoa omenapiiras ja nauttia crèmestä kera sen.

Jos kräämiä ei kävele vastaan, niin sen voi korvata calvadoskermalla, jonka ohje oli tämän päivän Kauppalehti Pressossa (tätä yhteensattumien määrää!).
Omenapiiraaseen tarvitset:
paketin valmista piirastaikinaa (itse käytin MyllynParas-kauramurotaikinaa)
5 Granny Smith-omenaa
desin calvadosia
desin ruokosokeria (tavallinenkin passaa)
2 tl kanelia
3 rkl vehnäjauhoja

Calvadoskermaan tarvitset:
3 dl kuohukermaa
3-4rkl tomusokeria
3-4 rkl calvadosia

Tee näin:
Kuumenna uuni 200-asteiseksi.

Kaada calvadosia kulhoon omenoiden marinoimista varten sekä lasiin kokkia varten. Kuori ja kuutioi omenat, lisää kuutiot kulhoon. Sekoita kunnolla jokaisen lisäyksen jälkeen. Anna omppukuutioiden ja -viinan totutella toisiinsa noin puolen tunnin ajan.

Painele sulanut valmistaikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita omenakuutioiden joukkoon sokeri, kaneli ja jauhot. Levitä seos piiraspohjalle.

Paista piirasta 20 minuuuttia. Anna haalentua ennen herkuttelua.

Valmista calvadoskerma vatkaamalla kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita calvados valmiiseen vaahtoon.
Piiraan ja crèmen liitto oli täydellinen, palanpainikkeeksi kahvia ja tietty calvadosia.

"Hän oli kaunis kuin öinen moottoritie."

2 kommenttia:

ari kirjoitti...

Miten minä muistan tuon rakkauskommentin näin: Matti Pellonpää tarjoaa naiselle, jonka nimeä en muista, tulta ja sanoo:"Ei rakkaus ole kuollut, se on vain jättänyt meidät."

Vai on Arvottomat saatavilla DVD:llä. Äh, ensimmäisen kerran harmittaa se, että reaktioni uuteen tekijänoikeuslakiin oli se, että päätin, että en sitten enää osta isojen mediatalojen tuotteita kun kerran lobbasivat tuollaisen lain.

Oma Kaurismäkisuosikkini on tavallaan Calamari Union: teini-iän rokkistarat jättävät Kallion pyrkiäkseen myyttiseen Eiraan.

Isosaaren linnakkeella puoli vuotta viettäneenä lopun paukahdus hiukan hymyilyttää. Kävin kyllä inttini sen verran eri aikaan, että minä en ole voinut mitata sen tykinlaukauksen kaipaamia säätietoja.

Käy sanomassa Frankille, Frank. Pantse-Frank kävi syömässä Elitessä, joka on varmaan vieläkin loistopaikka. Leffan teemaan olisi sopinut hienosti myös Sikala, jossa ei ole tullut käytä yli kymmeneen vuoteen. Pitääpä ryhdistäytyä.

Anonyymi kirjoitti...

"Olisitko ystävällinen ja tulisit kyytiini. Autoni sähkölaitteet eivät toimi, ja silmistäsi olisi minulle paljon iloa, ajattelin näet suunnistaa tähtien mukaan."

Ja nyt pitää katsoa itse leffa ja tarkistaa, menikö tuo lainaus läheskään oikein.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...