11. tammikuuta 2007

Punajuurevaa soppaa

Borssi on vodkan, blinien ja suolakurkkujen lisäksi kauneimpia venäläisen keittiön lahjoja maailmalle. Soppa ei synny käden käänteessä, mutta kaikki raastamiseen, pilkkomiseen, keittelyyn ja hämmennykseen käyttämäsi aika kuitenkin maksaa itsensä takaisin aivan tavattoman hyvänä makuna.

Lampaanliha kannattaa ostaa luisina paloina, luut antavat liemeen alkuvoimaisen soundin. Nauta voi olla luutonta lapaa tai ulkopaistia. Punajuuria tarvitaan oikestaan vain yksi kookkaahko yksilö, chilin määrän voit säätää omaan sietokykyysi sopivaksi.

Ohje on neljälle hengelle. Kuten kaikki kaalisopat, tämäkin paranee vanhetessaan.
Tarvitset:
ison punajuuren
2 l vettä
3 dl punajuuren keitinlientä
2 dl olutta
250 g naudanlihaa
250 g lampaanlihaa
4 perunaa
400 g kaalia
3 maustepippuria
3 laakerinlehteä
1-3 tl chiliä
4 valkosipulinkynttä
voita
sipulin
porkkanan
3 rkl tomaaattipyrettä
kourallisen persiljaa
1 rkl etikkaa

Tee näin:
Keitä punajuuri kypsäksi runsaassa vedessä. Älä kaada keitinvettä hukkaan.

Kiehauta kattilassaa litra vettä, 3 dl punajuuren keitinlientä sekä olut. Lisää mukaan naudanliha ja kypsennä se liemessä miedolla lämmöllä.

Kuori ja raasta keitetty punajuuri. Laita toiseen kattilaan litra vettä, punajuuriraaste sekä lampaanliha. Kypsennä lampaanliha punajuuriliemessä miedolla lämmöllä.

Molemmista kattiloista voit lusikoida pois niihin syntyvää vaahtoa, että valmiista sopasta tulisi mahdollisimman kirkasta.

Kuori ja raasta perunat ja porkkanat. Suikaloi kaali. Silppua chili ja valkosipulit.

Leikkele kypsät lihapalat suikaleiksi ja poista mahdolliset luut.

Yhdistä lihojen keitinliemet ja lisää liemeen perunat, kaali, pippurit, laakerinlehdet, chili ja valkosipuli. Anna kiehua iloisesti puolisen tuntia, muista hämmennellä välillä ihan pohjia myöten.

Sopan kiehuessa voit hauduttaa paistinpannulla voissa sipulisuikaleita, raastettua porkkanaa sekä tomaattipyrettä. Lisää seos soppaan yhdessä lihojen kanssa, kun perunat ja kaalit ovat kiehuneet letkeiksi.

Keittele hämmennellen vartin verran. Lisää lopuksi joukkoon silputtu persilja sekä etikka. Mausta suolalla ja anna sopan muhia vielä toiset 15 minuuttia.

Tarjoa borssi smetanan ja persiljan kanssa.

2 kommenttia:

Ville kirjoitti...

Hei,
Mitäs naudan osaa suosittelet käytettävän?

Jaana kirjoitti...

Jos sinulla ei ole luottolihakauppiasta jolta saat luisia etuselän paloja, niin luuton lapa on ihan hyvä valinta. Myös ulkopaisti toimii. Jos soppaan haluaa lisämaku, voi hankkia ydinluun ja keitellä sitänaudanlihan kanssa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...