29. joulukuuta 2018

Tusinatavaraa

Blogini matkamittarin lukema nytkähti taas uuteen asentoon, kun joulunpyhinä tuli kuluneeksi 12 vuotta tämän harrastuksen aloittamisesta. Viime aikoina (lue: jo reilun vuoden ajan) kirjoitusinto on iskenyt vain satunnaisesti, joten blogini on päivittynyt harvakseltaan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan sibylla ennustaakseen saman trendin jatkuvan myös tulevina aikoina.

Sen vuoksi (ja siitä huolimatta, että esimerkiksi nyt päättymässä olevan vuoden ravintolavierailut ovat vielä kokonaan raportoimatta täällä blogin puolella) ajattelin listata tusinan verran mieleenpainuvimpia ulkoruokinta-annoksia vuoden 2018 varrelta. Ne kaikki ovat omakustanteisia ja omasta pussista olen maksanut myös niiden syömisen mahdollisesti edellyttämät matkat ja majoitukset.

Sapuskat ovat siinä järjestyksessä, kun ne on tullut nautiskeltua. Ruokien laittaminen paremmuusjärjestykseen olisi ollut aivan liian vaikeaa, mutta kiistaton ykköseväs oli kuitenkin Disfrutarin kaviaarimunkki (kuva löytyy tuolta alempaa). Suosikkiannosteni perusteella voinee päätellä, että minut saa onnelliseksi mädillä, perunalla ja kaloilla.

Kulinaarimurulan 12 lempiruokaa vuodelta 2018 
Chapter 21.2.2018
Helmikuisella Suomen Gastronomien Seuran järjestämällä kuukausi-illallisella annoin Chapterille (Aleksanterinkatu 22, Helsinki) toisen mahdollisuuden, sillä aikaisempi visiittini tässä ravintolassa oli korkeintaan keskinkertainen. Onneksi annoin, sillä maut sekä meininki olivat aivan eri tasolla kuin ensimmäisellä kerralla. Erityisesti ihastuin samettiseen ja kiitettävästi voita sisältäneeseen perunapyreeseen, jonka kätköistä löytyi madetta ja mateen maksaa.
White Rabbit 17.3.2018 ja White Rabbit pop up 17.5.2018
Maaliskuussa juhlistin syntymäpäivääni matkaamalla Moskovaan, jossa olin viimeksi käynyt silloin, kun se sijaitsi valtiossa nimeltä Neuvostoliitto. Pääkohteeni oli White Rabbit (3 Smolenskaya square, Moskova), jonne olin hinkunut jo pitkään (ja hinku muuttui pakkomielteeksi nähtyäni Chef's Tablen kolmoskauden Vladimir Mukhin-jakson). White Rabbit oli ehdottomasti (ehkä toisenkin) visiitin arvoinen kuppila ja siellä kieleni vei mennessään paahdettu kaali mätikastikkeella. Samaa herkkua oli tarjolla myös Food Camp Finlandin järjestämässä White Rabbit pop upin toukokuisessa kattauksessa Olo Gardenissa.
Kadeau 31.5.2018
Kadeau København (Wildersgade 10, Kööpenhamina) puolestaan hurmasi minut lohella, jota oli ensin kylmäsavustettu muutaman tunnin ajan ja sen jälkeen annettua jatkosavustua lämpimässä noin tunnin verran. Tuloksena oli rakenteeltaan ja maultaan sellainen lohi, että ilopissa ei ollut kaukana. Lohi annosteltiin kokonaisesta fileestä pöydässä ja se tarjoiltiin ruusunmarjaetikan sekä bornholmilaisten (kyllä!) viikunoiden kanssa.
Aniar 18.7.2018
Kesälomalla pakenin Suomen seksihelteitä siedettävämpien kelien Irlantiin. Tuolla reissulla vierailin liki 30 vuoden tauon jälkeen myös Galwayssa. Siellä ollessani illastin Aniarissa (53 Lower Dominick Street, Galway), jossa länsirannikon omia tuotteita ja raaka-aineita arvostetaan isosti. Ostereista ja merisalaatista valmistettu suolainen jäätelö oli taivaallisen hyvää.
I am Summer Season / Chefs' Dinner 29.7.2018
Heinäkuun lopussa osallistuin Kozeen Shiwanin ideoiman I am Summer Season-pop upin päättäneelle Chefs' Dinnerille, jonka ruoista vastasi Shiwanin ohella porukallinen Suomen ykköskeittäjiä. Illan antimista parhaimman makumuiston sai aikaan Palacen Eero Vottosen peruna-tattaritaco täytteenään lohta, lohen mätiä sekä piparjuurta.
Ask 17.8.2018
Ikisuosikkini Ask (Vironkatu 8, Helsinki) ei pettänyt elokuussakaan, kun kävimme siellä illastamassa emämaavierailulla olevan expattitoverini kanssa. Gobbas Gårdin, Malmgårdin ja Svarfarsin perunoista sekä suomalaisesta kalakastikkeesta koostettu annos oli paljon, paljon enemmän kuin osiensa summa.
Frantzén 15.9.2018
Syyskuussa onnistuin saamaan lyhyellä varoitusajalla varauksen pitkälle lounaalle Frantzéniin (Klara Norra kyrkogata 26, Tukholma), jossa minulle on ollut ilo syödä pari kertaa aiemminkin. Tällä kertaa tykästyin aivan älyttömästi raakakypsytettyihin makrilliviipaleisiin, joiden kanssa tarjoiltiin suolattuja retiisejä, japanilaista myoga-inkivääriä ja tomaattivinaigrettea.
Maannos 10.10.2018
Suomen Gastronomien Seuran lokakuun kuukausilounaspaikkana oli Kitchen & bar by Maannos (Telakkakatu 5, Helsinki), jossa söin aivan ihastuttavan punajuuritartarin. Tuolla pitäisi ehtiä käymään myös iltaruokinta-aikaan mahdollisimman pian.
Noma 27.10.2018
Lokakuussa pääsin ohottelemaan Noman (Refshalevej 96, Kööpenhamina) uusia, hulppeita tiloja sekä Game & Forest-kauden menua. Illan maukkaimman annoksen tittelin lunasti mauillaan ja rakenteillaan minut valloittanut hyytelöity fasaaniliemi kera kaviaarin ja kerman.
Sanchez 28.10.2018
Dagen efter Noman jälkeisellä sunnuntaibrunssilla Sanchezissa (Istedgade 60, Kööpenhamina) söin ehkä tähänastisen elämäni parhaimpia aamiaistacoja. Näiden jumalaisten maissilettusen täytteenä oli ylikypsää possua, graavattua keltuaista ja salaattia.
Disfrutar 16.11.2018
Marraskuussa vietin pitkän viikonlopun Kataloniassa. Sateisen visiitin huippuhetket koin korkeat odotukseni reippaasti ylittäneessä Disfrutarissa (Carrer de Villarroel 163, Barcelona). Täällä söin vuoden 2018 parhaimman sapuskan, joka oli kaviaarilla ja smetanalla täytetty uppopaistettu briossipallero. Ensipuraisusta toivuttua aloimme suunnitella savolaisvoittoisen seurueemme kesken dekadentista kaviaarimunkista karvahattuversiota, jonka tuotanto käynnistyy heti kun varkautelainen Carelian Caviar ja kuopiolainen kalakukkoleipomo Hanna Partanen saadaan agitoitua mukaan.
Mikko Utter 11.12.2018
Veronpalautukset mälläsimme silläsipulien kanssa Mikko Utterin (Kauppakatu 16, Lohja) luona joulukauden menun eri osasista lumoutuen. Omiin makunystyröihini osui parhaiten imelletyn perunalaatikon, siianmädin ja rapeiksi fritattujen perunankuorien yhdistelmä. Ensin se kieltämättä kuulosti hiukan oudolta, mutta osoittautuikin erittäin toimivaksi yhdistelmäksi.

Olkoon ensi vuosi vähintään yhtä herkullinen!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Upeita ovat annokset, ja näyttävät kyllä todella herkullisilta-kiitos ravintolatipseistä!

Jaana kirjoitti...

Kiitos ja ole hyvä! Kaikki listalla olevat ravintolat ovat kyllä visiitin väärtejä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...