4. joulukuuta 2018

Sopivasti kiukkuinen pikakimchi

Ostin viime viikolla retropäissäni kiinankaalin, koska halusin virkistää makumuistiani ja tehdä kiinankaalisalaattia. Ei se oikein toiminut edelleenkään, joten loppukaalille piti keksiä uusi käyttötarkoitus eli siitä se ajatus pikakimchin testaamisesta sitten lähti.

Perinteisesti kimchiä, tuota Korean niemimaan lahjaa gastronomiselle maailmalle, hapatetaan vähintään viikko. Inttervebzistä löytyy myös tunnissa valmiiden express-kimchien reseptejä, mutta nyt päädyin muhittelemaan kaaliherkkua yön yli.

Ohjeen ammensin BBC Good Foodin runsaudensarvesta. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin kiinankaalin lisäksi myös retiisejä, porkkanoita ja kevätsipulia. Minulla sattui inspiraation iskiessä olemaan käsillä ainoastaan kiinankaalia, joten ensimmäisessä kokeiluerässäni on vain sitä.

Lisäksi skaalasin tykötarpeita pikkuisen kiinankaalin määrään sopiviksi. En kuitenkaan liikaa, koska uumoilin, että lientä kannattaa olla reilusti, koska a) sen pitää peittää kaalit ja b) sitä pitää pystyä syömään lusikalla. Oikein uumoilin, sillä liemestä tuli ihan älyttömän hyvää.
Tarvitset:
400 g kiinankaalia
1 rkl merisuolaa
2 valkosipulinkynttä
parin sentin pätkän inkivääriä
3 rkl riisietikkaa
2 rkl kalakastiketta
2 rkl Srirachaa
1 rkl ruskeaa ruokosokeria

Tee näin:
Leikkaa kaali parin sentin levyisiksi suikaleiksi.

Laita kaalisuikaleet kulhoon ja sekoita niiden joukkoon merisuola. Anna ässehtiä huoneenlämmössä tunnin verran.

Silppua valkosipulit ja raasta inkivääri. Laita ne toiseen kulhoon ja lisää joukkoon etikka, kalakastike, Sriracha ja sokeri. Sekoita hyvin.

Huuhtele kaalit ja taputtele ne kuiviksi keittiöpyyhkeellä.

Sekoita kastike kaalien joukkoon.

Siirrä kaalit kannelliseen laspurkkiin. Anna pikakimchin tekeytyä suljetussa purkissa huoneenlämmössä noin vuorokauden ajan. Ravistele purkkia välillä.

Avattu purkki säilyy jääkaapissa pari viikkoa (paitsi että kyllä ei säily, koska se tulee syödyksi erittäin nopeasti).

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...