5. elokuuta 2015

Vain pekoni puuttuu

Kampasimpukoiden, kukkakaalin ja pekonin pyhä kolminaisuus on yksi maailman herkullisimmista makuyhdistelmistä. Jos yhden kolmesta jättää pois, on lopputuotos siitä huolimatta erittäin suurella todennäköisyydellä ihan tolkuttoman ihanaa.

Sellaiseksi voisi luonnehtia myös tänään äidille ja itselleni iltapalaksi valmistunutta kukkakaalirisottoa paistetuilla kampasimpukoilla. Jos annoksien päälle olisi vielä ripotellut rapsakoita peksumurusia, olisi eväästä saattanut tulla aivan liian hyvää syötäväksi, kuten Savon suunnalla tavataan sanoa (yksi niistä sanonnoista, joita en ole oikein ikinä sisäistänyt - miten joku muka VOI olla LIIAN hyvää?).

Vaikka risottoon laitetaan vain pari desiä riisiä, on valmis satsi muikean kokoinen, koska kukkakaalisose. Kukkiksen koosta riippuen sosetta syntyy aika reilusti tai jopa vähän enemmän. Risottoon sitä tarvitaan maksimissaan kolme desiä, joten jämistä voi tehdä vaikka pienen keiton. Ylijäämäsoseen joukkoon voi myös sotkea kimpaleen voita sekä pikkuisen suolaa ja syödä sitä vaikkapa paistetun kalan lisukkeena tai levittää leivälle.
Risottoon tarvitset:
pienen kukkakaalin
6 dl vettä
kasvisliemikuution
pienen sipulin
nokareen voita
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
parmesania
suolaa
mustapippuria

Lisäksi tarvitset:
kampasimpukoita
voita paistamiseen
suolaa

Tee näin:
Leikkaa kukkakaali lehtineen ja varsineen pienemmiksi palasiksi.

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kattilaan kukkakaalit ja keitä ne kypsiksi.

Aseta kulhoon siivilä ja kaada kukkakaalit keitinvesineen siihen. Tipauta kulhoon kasvisliemikuutio.

Anna kukkakaalien jäähtyä hieman ja sauvasekoita ne soseeksi.

Silppua sipulit. Sulata voi kattilassa ja freesaa sipuleita voissa muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon riisit ja hämmennä, kunnes riisit muuttuvat läpikuultaviksi.

Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen pöhistä haihduksiin.

Lisää kattilaan kasvislientä pienissä erissä koko ajan riisejä sekoittaen.

Kun riisit ovat lähes kypsiä, lisää joukkoon 2-3 desiä kukkakaalisosetta. Sekoita hyvin.

Lisää kattilaan parisen kourallista raastettua parmesania. Mausta risotto suolalla ja pippurilla. Valmiin risoton tulisi olla koostumukseltaan kuin kermaista, löysää puuroa ja riisien tuisi olla kypsiä, mutta napakoita.

Tarjoa voissa paistettujen ja suolaripauksella maustettujen kampasimpukoiden kanssa.

6 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Olen ihan heikkona kesäiseen kukkakaalin, joten kysynkin itseltäni, miten voi olla tekemättä tällainen herkku????? Kiitän ohjeesta.

Jaana kirjoitti...

Olenkin ollut havaitsevinani häiriöitä Voimassa ;-)

Jos ole kukkakaalihöpsö, niin kandee keitellä isompi kukkis ja tuplata suosiolla muiden risottotykötarpeiden määrä.

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

No niin, tehty. Etpä turhaan kehuskellut. Hirviän hyvvää!

Jaana kirjoitti...

Olitpas nopea! Kiva että tykkäsit :-)

Chilienkasvattelua kirjoitti...

Samaa mieltä, pekoni sopii kyllä melkein kaikkiin ruokiin.

Jaana kirjoitti...

Chilienkasvattelua, hear hear!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...