13. huhtikuuta 2015

Paputahnojen parhaimmistoa

Vuoden 2013 Taste of Helsingissä ihastuin isosti Toscaninin villisika-tryffelimakkaran seuralaisena olleeseen sitruunaiseen valkopapupyreeseen ja ilo oli suuri, kun onnistuin kotikeittiössä työstämään omasta papumuhjusta likimain saman makuista kamaa.
Minun soseeni koostumus oli tosin esikuvaansa jonkin verran rouheampaa tavaraa, mutta viitseliäämpi emäntä voisi paseerata papumössön tiheän siivilän läpi, jolloin lopputulos olisi silkkisen pehmoista. Itselleni kelpaa kyllä epätasaisempikin tahna.

Pavut kannattaa liottaa ja kypsentää itse, mutta jos hätä ei lue lakia, niin oikein kelpo pyreen saa aikaiseksi esimerkiksi GoGreenin isoista valkoisista luomupavuista.
Ensikokeilujen jälkeen olen tehnyt papupyreetä säännöllisin väliajoin, mutta blogiin saakka se ei ole syystä tai toisesta päätynyt. Viimeksi valmistin sitä pääsiäisaterialle lammasspydärin alustaksi, ja ruokavieraanani ollut bloggaajakollega ja kaupan täti Anna tykästyi pyreeseen myös. Tämä postaus onkin syntynyt hänen vaatimuksestaan saada herkun ohje itselleen.

Oheisen reseptin mitat eivät ole ollenkaan tarkkoja, koska makujen balanssia joutuu joka tapauksessa aina hinkkaamaan. Siksi "loraus" ja "nokare", jotka ovat erittäin subjektiivisia mittoja. Kerman määrää säätämällä soseesta saa juuri sen paksuista kuin on tarvis tahi halu.

Tuosta papumäärästä syntyy kuitenkin aika läjä pyreetä. Sitä voi syödä ihan pelkiltään tai muiden ruokien lisukkeena. Kylmä paputöhnä maistuu erinomaiselta leivän päällä.
Papumuhju + Teemun & Markuksen focaccia = parhautta!
Tarvitset:
200 g kuivattuja isoja valkoisia papuja
vettä
lorauksen kermaa
nokareen voita
sitruunan mehua
vihreää Tabascoa
suolaa

Tee näin:
Huuhtele pavut kylmällä vedellä ja poista seasta mahdolliset roskat. Anna papujen liota runsaassa vedessä 10-12 tuntia.

Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut.

Laita pavut kattilaan ja lisää sen verran vettä, että pavut peittyvät kunnolla. Kiehauta vesi ja anna papujen porista lempeällä lämmöllä pehmeiksi. Lisää kypsennyksen aikana kattilaan vettä, jos sitä haihtuu liikaa.

Siivilöi kypsät pavut ja sauvasekoita ne muhjuksi. Ohenna muhjua lorauksella kermaa.

Mausta papupyree voilla, sitruunan mehulla, vihreällä Tabascolla ja suolalla makusi mukaan.

9 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Kiitos! Tämä oli myös ehtaa lautasnuolemiskamaa, hollandaisen lisäksi.

MarikaH kirjoitti...

Eihän tämä voi olla kuin hyvää. Menee kokeiluun, kiitos!

Jaana kirjoitti...

Anna, tuo ohje ei valitettavasti ole ainesmääriltään kauhean tarkka, mutta on siinä kuitenkin listattu kaikki tykötarpeet :-)

MarikaH, ei voikaan! Nyt vaan pavut likoamaan :-D

Virpi kirjoitti...

No hitsi, olen möhnien ja tahnojen vannoutunut ystävä, joten tämähän pitää pistää testiin. Sopis varmaan erinomaisesti ruokablogibrunssille jokusen viikon päähän Ouluun...

Jaana kirjoitti...

Virpi, paputahna sopii erinomaisesti mainitsemaasi tilaisuuteen!

Anonyymi kirjoitti...

Miksi mä luen koko ajan että valkosipuli. Sitä on varmaan pakko törkätä sekaan kun kokeilen reseptiä.

Jaana kirjoitti...

Anonyymi, kokeiles laittaa valkosipulia mukaan siten, että keittelet kuorittuja kynsiä papujen kanssa ja sauvasekoitat myös valkosipulit joukon jatkona muhjuksi. Töhnään voisi tulla mukavan leppoinen valkosipulisuus tuolla tavoin.

Noora kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä! Tätä voisi tehdä vaihtelun vuoksi hummuksen sijaan joku kerta. :) Paputahnat on siitä kivoja, että niitä voi muokata vaikka miten ja keksiä aina uusia versioita.

Jaana kirjoitti...

Noora, totta. Papuja varioimallakin saa aikaiseksi uusia jänniä makuja. Ja yrtit ovat aina mahdollisuus!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...