6. huhtikuuta 2015

Pääsiäiskalaasin alkupalakalaherkku

Päättymässä olevan pitkän viikonlopun aikana oli pyhä tarkoitus päivitellä blogia, mutta niinhän siinä sitten kävi, että vapaapäivät kuluivat lähinnä akkujen latailun ja lukemattomien kirjojen merkeissä. Eipä siinä mitään, huilailu tuli ihan tarpeeseen.

Sen verran sain kuitenkin ruokarintamalla aikaiseksi, että kutsuin Soul Kitchenin ja tätä nykyä ehkä enemmän Hellan & Herkun Annan pääsiäisaterialle.
Eiliset syömingit käynnistettiin fenkolisella siikacevichellä. Sopivaa cevichen tai fisutartarin ohjetta guuglaillessani löysin Teemu Laurellin videoreseptin, josta sain idean kalasatsin puolikkaan tohottamiseen. Teemun tapaan en sokerisuolannut siikaa, vaan kypsensin sen sitruunanmehulla. Fenkolihommat keksin ihan omasta päästäni, koska otaksuin maun passaavan siialle kuin hanska käteen. Ja oi miten oikeassa olinkaan!
Fenkolisen fiiliksen maksimoimiseksi käytin kalaherkun tarjoilualustoina mahtavan makuisia Åbyn fenkolinäkkäreitä, joihin törmäsin Teurastamon pääsiäismarkkinoilla viime viikolla. Aiemmin olen höpsähtänyt saman valmistajan kuminanäkkäreihin, mutta tämä uusi tuttavuus kiilasi henkilökohtaisen näkkileipärankingini kärkikaartiin hurmaavalla aniksisuudellaan.

Siikanäkkärit olivat pääsiäisateriamme alkulämmittelyä. Menulla oli vihreää parsaa Hollannista kera voisen hollandaisen (josta tuli niin hyvää, että joku äityi nuolemaan lautasenkin), "lammasspydäriä 2.0" (pannulla paistettua karitsan sisäfileetä, kahta laatua lammasmakkaraa, tomaatteja ja korianteria) sitruunaisen valkopapupyreen kanssa sekä jymymämmiä eli luomuvaniljajäätelön ja -mämmin 50/50-sekoitusta kyytipoikanaan Koffin Portteria. Parsan kaverina lirpimme erinomaista tasmanialaista kuohujuomaa ja pyttisviininä toimi joskus ammoin korruptiolahjuksena saamaani La Garnacha Salvaje del Moncayo 2012-punaviini. On sitä tullut joskus huonomminkin syötyä.
Tarvitset:
200 g siikaa
puolikkaan sitruunan mehun
1 rkl kuivaa vermuttia
1 rkl öljyä
1 rkl kuutioitua fenkolia
1 tl fenkolinsiemeniä
suolaa

Lisäksi tarvitset:
Åbyn fenkolinäkkileipää
fenkolin tupsuja koristeluun

Tee näin:
Irroita siikafileestä nahka. Paloittele kala pieniksi kuutioiksi. Levittele puolet kuutioista lautaselle ja tohota niitä sen verran, että fisubiitteihin tulee ruskeita pilkkuja.

Laita kaikki kalat kulhoon. Lisää joukkoon vermutti sekä öljy.

Kuutioi pätkä fenkoli(n vartt)a pikkuriikkisiksi kuutioiksi.

Työstä fenkolinsiemenet huhmaressa jauheeksi.

Sekoita fenkolikuutiot ja jauhetut fenkolinsiemenet kalojen joukkoon. Mausta suolalla.

Kelmuta kulho ja anna kalojen ässehtiä jääkaapissa parin tunnin ajan.

Lusikoi kalakeosta näkkäreille. Koristele fenkolin tupsuilla ja tarjoa heti.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...