22. helmikuuta 2015

Setsuanilainen suunpuuduttaja

Kärsin aika monta viikkoa kroonisesta munakoisonhimosta ja eilen ehdin vihdoin lääkitsemään sitä. Täsmähoidoksi ei kelvannut mikä tahansa munakoisosapuska, vaan tuskaa lievitti ainoastaan munakoiso setsuanilaisittain.

Setsuanilainen keittiö on yksi kiinalaisen keittiön alueellisista alajeista. Sille ominaisia ovat vahvat ja tuliset maut. Tämän rakastettavan kokkausgenren tunnistettavimpia tykötarpeita ovat valkosipuli, chilit sekä kipakka setsuaninpippuri, joka ei itse asiassa ole pippuri ollenkaan, vaan erään Itä-Aasiassa kasvavan puun marja.

Näitä punervia, pistävänmakuisia marjoja hyödynnetään kuivattuina sekä ruokien maustamisessa että perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Niillä ryyditetyllä ruoalla on myös jännä suuta puuduttava vaikutus, mutta sitä ei kannata säikähtää. Setsuaninpippuria voi ostaa kokonaisina ja jauhettuina aasialaisia elintarvikkeita myyvistä putiikeista.
Setsuanilaisittain valmistettu munakoiso on ehdottomasti kiinalaisten lempiruokieni top vitosessa. Kiinalaisten ravintoloiden listoilla siitä käytetään usein nimeä "fish-fragrant aubergine", koska setsaunilaiselle keittiölle tyypillistä kalaruokaa tarjoillaan samanlaisen kastikkeen kanssa.

Tämän kalattoman munakoisosetin - kuten niin monen muunkin kiinalaisen herkun - salaisuus piilee nimenomaan soossissa. Sen keskeinen ainesosa on chileistä ja fermentoiduista härkäpavuista valmistettu tahna, jonka pelkkä nuuhkaisu saa veden herahtamaan suuhun ja mielen makumatkaamaan Kiinaan. Möhnän voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Sitä myydään aasialaiskaupoissa nimellä "chilli bean sauce" tai "chilli bean paste".

Oheisen ohjeen ainesmäärillä syntyy aikamoinen satsi syötävää. Mutta ei se haittaa. sillä tämä on taivaallista myös seuraavana päivänä. Koisojen rakenne saattaa tosin kärsiä uudelleenlämmityksestä, mutta makuun sillä ei ole onneksi vaikutusta. Tästä pystyy kyllä nauttimaan jääkaappikylmänäkin, terv. nimim. "Been there, done that".

Jos teet setsuanilaisia munakoisoja osaksi laajempaa kiinalaista ateriaa, niin säädä annoskokoa tarjolla olevien muiden ruokien lukumäärän sekä syöjien nuppiluvun mukaan.
Kastikkeeseen tarvitset:
2 rkl chili-härkäpaputahnaa
1½ rkl soijakastiketta
1½ rkl sokeria
1½ rkl (mustaa) riisiviinietikkaa
2 tl seesamiöljyä
1 dl vettä
3 tl maissijauhoja

Lisäksi tarvitset:
2 isoa munakoisoa
muutaman sentin pätkän inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
3 kevätsipulia
öljyä
½ rkl jauhettua setsuaninpippuria
keitettyä riisiä

Tee näin:
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään kattilassa. Lämmitä kastiketta sen verran, että sokeri sulaa.

Pilko munakoisot kookkaahkoiksi kuutioiksi. Kuori inkivääri ja valkosipulinkynnet. Silppua ne atomeiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi renkaiksi.

Kuumenna öljy pannulla tosi kuumaksi. Paista munakoisopaloihin kuumassa öljyssä kullanruskea pinta. Paista koisot parissa erässä, että pannu ei jäähdy liikaa. Valuta paistetuista munakoisoista ylimääräiset öljyt talouspaperiin tai keittiöpyyhkeeseen.

Lorauta pannulle hieman öljyä ja vähennä lämpöä. Lisää pannulle silputut inkiväärit ja valkosipulit sekä setsuaninpippurijauhe. Hämmentele noin minuutin verran.

Lisää pannulle munakoisot ja kevätsipulit. Hämmentele niitäkin noin minuutin ajan.

Lisää joukkoon kastike ja sekoita hyvin. Tarjoa heti keitetyn riisin kanssa.

5 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Tällä puuduttaisi suutaan mielellään - pitää merkata ohje muistiin. Minä käytin setsuanpippuria viimeksi tofun maustamiseen ja toimihan se.

Jaana kirjoitti...

Mahtavan maun ohella se puuduttava tunne on omalla tavallaan erittäin koukuttava :-)

Hannele kirjoitti...

Munakoiso <3
Tämä on niin minun ruoka. Kertakaikkiaan.

Maikki kirjoitti...

Voi veljet! Ollaanpas oltu samoilla linjoilla; itsekin juuri tänään kokkasin munakoisoja sichuan-pippurin kera. Minä laitoin omaan soosiini lisäksi myös tummia luumuja mutta sen sijaan chili-härkäpaputahnaa minulla ei ollut – hyvää varmasti noinkin :)

Jaana kirjoitti...

Hannele, jos tykkää munakoisosta ja aasialaisista mauista, niin tämä on napakymppisapuska!

Maikki, kas vain, niinpäs ollaankin. Itse en ole oikein koskaan innostunut tofusta, mutta luumuilla tuunattu versio maistuisi minullekin :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...