Kuulutko niihin ihmisiin, joiden raparperipuskat rehottavat eivätkä meinaa syömällä loppua? Itse en kuulu, mutta otan mielihyvin vastaan raparperinvarsia, jos jolla kulla niistä ylitarjontaa on.
Tähän vinkeään raparpericrumbleen hyötykäytin Hausjärvellä asuvalta kafrultani saatua tavaraa. Olen tehnyt tämän tyyppistä crumblea ennenkin, mutta tässä BBC Good Foodista löytämässäni ohjeessa kiehtoivat portviinissä haudutetut raparperit. Eivätkä turhaan, sillä viini antoi raparpereille oikein mukavan säväyksen.
Raparperien haudutuksessa käytetty sokeri voi olla ihan tavallistakin laatua, mutta itse pidän ruskean ruokosokerin toffeemaisesta mausta. Alkuperäisessä reseptissä muruseokseen kehoitetaan hakkeloimaan mukaan myös saksanpähkinöitä, mutta tällä kertaa jätin ne pois.
Raparperin kanssa kannattaa tarjota maitotuotteita, koska ne estävät raparperin sisältämän oksaalihapon sitomasta kalsiumia crumblen syöjien soluista. Esimerkiksi Kolmen Kaverin mansikka-vaniljajäätelö on erinomainen oksaalihapon taltuttaja.
Tarvitset:
500 g raparperia
100 g (ruskeaa ruoko)sokeria
3 rkl portviiniä
140 g vehnäjauhoja
85 g voita
50 g ruskeaa ruokosokeria
jäätelöä
Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 180-asteiseksi.
Pese raparperit ja leikkaa ne peukalon pituisiksi pätkiksi.
Laita raparperit, sokeri ja portviini kattilaan. Anna niiden hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuutin ajan.
Kaada raparperit liemineen kattilasta uuninkestävään vuokaan.
Nypi vehnäjauhot ja pehmeä voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon sokeri.
Ripottele jauho-voi-sokeriseos raparperien päälle ja kypsennä uunissa 30 minuuttia tai kunnes muruseos on kullankeltaista.
Anna crumblen jäähtyä hieman ja tarjoile se haluamasi jäätelön kanssa.
2 kommenttia:
Tänä vuonna raparperi kasvoi kyllä hyvin ainakin täällä. Hei, portviiniä raparperiin, kiva idea!
Nyt iski raparperipuskakateus :-D
Portviini ja raparperi sopivat kyllä todella hyvin yhteen, tätä kombinaatiota tulee taatusti hyödynnettyä toistekin.
Lähetä kommentti