En siis osaa yhtään sanoa, vastaako tekeleeni ollenkaan alkuperäiskappaletta, joka syväkurkkujeni mukaan tunnetaan myös nimellä "omppupiirakka Elin piästä". Olipa miten oli, tällä ohjeella syntyy herkkupiiras vailla vertaa.
Pohjaan tarvitset:
125 g voita
1 dl sokeria
munan
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Omenatäytteeseen tarvitset:
1 kg omenoita
50 g voita
1 dl (ruskeaa ruoko)sokeria
1 rkl kanelia
Marenkiin tarvitset:
3 munanvalkuaista
ripauksen suolaa
1½ dl sokeria
Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Riko joukkoon muna ja sekoita hyvin. Lisää mukaan vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina pyöreän piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Kuori ja kuutioi omenat. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon sokeri. Kun sokeri on sulanut, lisää kattilaan omenat ja kaneli. Anna omppujen karamellisoitua noin 15 minuutin ajan. Jäähdytä seos.
Sähkövatkaa valkuaiset ja suola kuplivaksi. Lisää joukkoon sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Valmis vaahto on kovaa ja valkoista.
Kumoa jäähtyneet omenat piiraspohjalle ja lusikoi valkuaisvaahto niiden päälle.
Paista piirasta 35-45 minuutin ajan kunnes marenki on kullanruskeaa. Anna piiraan jäähtyä hetken verran ennen herkuttelua.
4 kommenttia:
Ei voi olla kun herkkua, ol nyt kenen päästä tahansa! :)
Kannattaa muuten testata myös tuota omppulikööriä, se se vasta onkin herkkua!
Hyvä, että sulla on tää reseptikirjasto. Käyn hakemassa tän torttureseptin täältä, kun vanha piä ei muista.
Tiina, piä alakaa lahota itse kultakin, mutta Elin piä-omppupiirakka senkun porskuttaa! :-D
Lähetä kommentti