9. syyskuuta 2012

Curdin pojan koston paluu

Perinteisesti curdia on tehtyä sitrushedelmistä. Tunnetuinta lienee lemon curd, jota britit mättävät skonssiensa päälle. Pikku hiljaa alan kuitenkin vakuuttua siitä, että curdia voi tehdä melkein mistä aineksista vaan.

Raparperisesongin aikaan innostuin isosti Herkku ja koukku-blogista löytämästäni ohjeesta. Nyt kun omenasato on parhaimmillaan, päätin vääntää curdia ompuista.

Omenamöhnästä tuli niin tajutonta, että sitä voisi lusikoida ihan vaan suoraan purkista (myönnettäköön, jonkin verran kyllä lusikoinkin). Möhnä on eri hyvää myös aamiaispöydässä maustamattoman jogurtin kaverina.

Termistä "möhnä" kuuluvat sulimmat kiitokset herkkukoukku-Jytikselle, joka ideoi nimen pähkäillessämme suomenkielistä korviketta curdille raparperipostauksen kommenttiosiossa.

Säädin raparperireseptin sokerimäärää hiukan alaspäin, sillä omenoiden sekaan sitä ei tarvita niin paljon kuin happamille raparpereille. Ja tein möhnää kerralla vähän reilumman satsin.
Tarvitset:
700 g omenalohkoja
1½ dl vettä
6 keltuaista
1½ dl sokeria
2 tl vaniljauutetta
50 g voita

Tee näin:
Kuori ja pilko omenat. Laita palat kattilaan ja kaada joukkoon vesi. Keitä muhjuksi miedolla lämmöllä.

Sauvasekoita mössö tasaiseksi ja anna sen jäähtyä.

Vispaa keltuaiset ja sokeri kuohkeiksi vesihauteessa.

Lisää omenasosetta vähän kerrallaan keltuais-sokerivaahtoon koko ajan sekoittaen, kunnes seos on paksuhkoa tahnaa.

Mausta seos vaniljauutteella.

Sekoita joukkoon voi ja purkita möhnä.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Puolukka curd?

Nina Bille kirjoitti...

Kaipaankin hieman vaihtelua aamujogurttiin myslin kaveriksi - taidankin kokeille herkullista omena-curdiasi!

Kotiharmi kirjoitti...

Taitaa olla turha kysellä säilymisaikoja... Eppäilen, että tuote on kulutettu, ennen kuin tarvii miettiä, että onko mennyt pahaksi :)

Jaana kirjoitti...

Ano, oi kyllä!

Nina Bille, kokeile ihmeessä, uskoisin että tykkäät.

Kotiharmi, eppäilet ihan oikein :-) Kyllä tuo jääkaapissa ainakin pari viikkoa säilyy, jos ei jostain syystä satu maistumaan. Nätissä purkissa omenamöhnä on myös kiva lahjaidea.

Jytis kirjoitti...

Sesonkimöhnä! Vaihtaa vaan pääraaka-ainetta kauden mukaan. Nerokasta.

Jaana kirjoitti...

Sesonkimöhnä pienempi kuin kolme

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...