10. huhtikuuta 2011

Kuvernöörin tuunattu herkkuruoka

Tilasin Shanghaissa pistäytyneeltä ystävättäreltä mustaa riisiviinietikkaa sekä riisistä tehtyä Shaoshing-viiniä. Näitä kiinalaisten sapuskoiden keskeisiä tykötarpeita en Suomesta ole löytänyt, joten hyödynnän härskisti tällaisia satunnaisia ilmasiltoja.


Vastalahjaksi lupasin toki kokata tuliaisista jotain hyvää. Pari viikonloppua sitten herkuttelimme paistetuilla nuudeleilla, Mu Shu-possulla sekä Kung Pao-kanalla.

Kung Pao lienee yksi yleisimpiä kiinalaisravintoloiden listoilla olevia eväitä. Tämän sichuanilaisen keittiön kruununjalokiven valmistuksessa keskeisiä aineksia ovat sichuaninpippurit, joita en ole konsaan pöperöön paahtanut. Pitäisi varmaan kokeilla joskus?

Omaan versiooni Kung Paosta tulee runsaasti kastiketta. Käytän siihen mieluusti tuota vaikeasti saatavaa mustaa riisiviinietikkaa, koska siitä soossi saa muhevaa makua. Useissa ohjeissa mainitut maapähkinät olen korvannut cashew-pähkinöillä, koska tykkään niiden suutuntumasta.

Ja kyllä, ripsautan ruokaan myös natriumglutamaattia, joka vaikuttaa "tutkimusten perusteella" hengenvaarallisimmalta keksinnöltä ikinä! Ilman sitä kiinalaiset sapuskat eivät vaan mielestäni maistu oikeilta.


Marinadiin tarvitset:
munanvalkuaisen
1 tl maissijauhoja
2 tl Shaoshing-viiniä
2 tl vaaleaa soijaa

Kastikkeeseen tarvitset:
6 rkl kanalientä
1½ tl maissijauhoja
1 rkl tumma soijaa
1-2 rkl chilikastiketta
2 tl mustaa riisiviinietikkaa
2 tl sokeria
1 tl natriumglutamaattia

Lisäksi tarvitset:
3 broilerin rintapalaa
4 rkl öljyä
2 punaista chiliä
3 valkosipulinkynttä
pätkän inkivääriä (4-6 ohutta siivua tuoretta kuorittua)
3 kevätsipulia
50 g cashewpähkinöitä

Tee näin:
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Leikkaa rintafileet suupaloiksi ja lisää ne marinadin joukkoon. Sekoita hyvin ja anna marinoitua vähintään puoli tuntia.

Sekoita kastikeainekset. Poista chileistä siemenet ja leikkaa siivuiksi. Pilko inkivääri ja valkosipulit pieniksi kuutioksi. Paloittele ja suikaloi kevätsipulit.

Kaada öljy kuumalle pannulle. Freesaa chilejä sekä inkivääri- ja valkosipulisilppua öljyssä hetkinen. Lisää broilerikuutiot ja paista niitä pari minuuttia paloja koko ajan käännellen.

Sekoita kevätsipulisuikaleet muiden ainesten joukkoon. Kun sipulit ovat hiukan laiskistuneet, kaada kastike pannulle. Hämmentele, kunnes soossi sakenee. Lisää lopuksi mukaan pähkinät.


Kiinalaisten ruokien kaveriksi on hankala löytää sopivia viinejä, joten yleensä palan painikkeeksi tulee juotua olutta. Oheinen Fingerporin strippi on lainattu ilman lupaa Hesarin arkistosta.

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...