3. huhtikuuta 2011

Lihaa piilossa

Katkaistaanpas ihan liian pitkäksi venähtänyt blogihiljaisuus postauslistalla viime joulukuusta asti lojuneella eväällä. Rakkauden ajopuu oli maineensa veroinen herkku, jonka pekonipitoisuus ylsi erittäin asiallisiin mittasuhteisiin.

Lihapatongin herkkä nimi on peräisin Martti Servon biisistä. Varoitus: kipale jää sitten helposti soimaan pollajukeboksiin, joten kuuntele sitä omalla vastuullasi.


Bongasin tämän reseptin silläsipuleilta, mutta sen alkulähde on ilmeisesti Rokitkokit-blogissa. Tavoilleni uskollisena sovitin ohjetta omaan suuhuni sopivammaksi.

Savuista soundia marinadiin sain Tabasco Chipotlella, sillä lempeämmällä savupaprikajauheella sekä savusuolalla. *Jaloviinan kanssa en pihistellyt.

Annoin possun sisäfileen marinoitua liemissään vuorokauden verran ja se kyllä kannatti. Käärimisvaiheessa en kitsastellut pekoninkaan kanssa ja lopputulos oli oikein onnistunut. Jääkylmän keskioluen kanssa Rakkauden ajopuu oli parempaa kuin sata jänistä!


Marinadiin tarvitset:
2 rkl Tabasco Chipotlea
1 rkl savupaprikajauhetta
3 rkl öljyä
2 rkl *Jaloviinaaa
puolikkaan yksikyntisestä valkosipulista
savusuolaa

Lisäksi tarvitset:
luomupossun marinoimattoman sisäfileen
2 rkl öljyä
puolikkaan yksikyntisestä valkosipulista
reilusti tuoretta timjamia
patongin
reilusti tuoretta salviaa
400 g pekonia

Tee näin:
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita pari tilavaa pakastepussia sisäkkäin ja kaada marinadi pussiin.

Poista fileestä mahdollinen kalvo. Sujauta liha marinadiin ja sulje pussi solmulla.

Hiero marinadia pussin läpi lihaan ja laita göntsä jääkaappiin tekeytymään noin vuorokaudeksi. Hierontaa voi harrastaa silloin tällöin marinoitumisen aikana.

Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Sekoita öljy, valkosipulisilppu ja timjami keskenään. Halkaise patonki ja levitä seosta patongin molemmille sisäpinnoille. Asettele patongin alapuoliskolle salvianlehtiä.

Laita marinoitunut filee pötköttämään salviapedatulle patongin puolikkaalle. Asettele lihan päälle salvianlehtiä sekä patongin yläpuolisko.

Kääri lihapatonki pekoniin, laita pekonien päälle halutessasi lisää salviaa ja kääri jööti napakasti muutamaan kerrokseen foliota.

Lykkää ajopuu uuniin ja anna kypsyä tunnin verran.

Poista foliokääreet ja paista ympäryspekoneille rapsakka pinta uunin grillivastusten alla.

Ota ajopuu uunista ja anna sen huilata vartin verran ennen ateriointia.

4 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

poltikko kiäles?

Jaana kirjoitti...

E, ku maltoin miälen ;-)

Ketturouva kirjoitti...

Oh, vaikuttaa hyvältä! Tässä kun ajatukset alkavat suuntautua tulevaan grillikauteen, tuli mieleen pohtia voisikohan tuon tehdä grillissä?

Jaana kirjoitti...

Varmasti voi tehdä grillissä, mutta silloin kypsennysaika saattaa olla eri. Mutta peksuun grillissä saa takuulla optimaalisen rapean pinnan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...