5. maaliskuuta 2011

Tuunatut kukot

Taannoisesta Hotelli Helkassa järjestetystä blogimiitistä poiki reseptikilpailu, jonka teema on suomalaisen perinneruoan moderni versio. Kulinaarimurulasta kisaan osallistutaan sudeettisavolaisella ahven- ja lanttukukolla.

Idea tuunattuihin kukkoihin syntyi kalakukon raaka-aineista: rukiista, ahvenista ja siansivusta. Koska myös lanttukukko (=kukko, jossa kala on korvattu lantulla) on lähellä sydäntäni, työstin mahtijuureksesta samettisen pehmeää pyreetä.

Käyttämäni pekoni oli kylmäsavustettua tavaraa, jota saa ainakin Hakaniemen hallista Sirkka ja Matti Marttiselta. Tarkoitukseen sopii myös tavallinen savupekoni, esmes Björkensin loistava tuote.

Ruisleipänä käytin Samsaran luomuruisvuokaa. Lanttu, tilli, munat ja ruisjauhot olivat myös luomua. Ahvenfileet ongin pakastealtaasta, koska tuoretavaraa ei oikein näin kylmien vesien aikaan tunnu olevan tarjolla.

Lisätietoja kilpailusta ja hulppeista palkinnoista saat Helkan Keittiön kisasivuilta. Voit myös äänestää omaa suosikkiasi maaliskuun loppuun saakka.


Ruiskruntonkeihin tarvitset:
2½ dl ruisleivän kuoripaloja
puolen sitruunan mehun
½ dl rypsiöljyä
suolaa

Lanttupyreeseen tarvitset:
400 g lanttua
1 l vettä
1 dl kermaa
suolaa

Ruisleipäpaneroituihin ahvenfileisiin tarvitset:
pari-kolme viipaletta ruisleipää ilman kuoria
4 ahvenfileetä
muutaman viipaleen (savu)pekonia
1 dl ruisjauhoja
suolaa
munan
voita paistamiseen

Lisäksi tarvitset:
lanttuchipsejä (lanttua, öljyä, suolaa)
tilliöljyä (puska tilliä, ½ dl rypsiöljyä)

Tee näin:
Leikkaa ruisleipäviipaleista kuoret irti ja paloitele ne. Sekoita sitruunan mehusta, öljystä ja suolasta marinadi. Laita leivän kuoripalat marinadiin noin tunniksi. Paahda leipäpalat kuumalla pannulla rapeiksi.

Kuori ja paloittele lanttu. Keitä palat kypsiksi vedessä. Valuta vesi pois, lisää kerma ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla.

Murustele kuorettomat ruisleivät ja laita muruset lautaselle. Asettelele 1-2 (savu)pekoniviipaletta kahden ahvenfileen väliin. Sekoita ruisjauhojen joukkoon suolaa ja laita seos lautaselle. Vispaa munan rakenne kevyesti rikki ja kaada muna lautaselle.

Pyörittele täytetyt ahvenfileet ensin ruisjauhoissa, dippaa ne munaan ja pyörittele lopuksi paloja ruisleipämuruissa. Paista kalat pannulla voissa kullanruskeiksi.

Tarjoile kalat lanttupyreen, marinoitujen krutonkien sekä öljyssä rapeiksi paistettujen lanttuchipsien ja tilliöljyn kanssa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...