5. maaliskuuta 2011

Eläköön suomalainen ruokakulttuuri!

Kalevalan päivänä juhlittiin suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman SRE:n merkeissä. Paikalla oli auditoriollinen suomalaisen ruoan arvostuksen edistämistalkoisiin tavalla tai toisella osallistuneita tahoja. Tilaisuudessa julkistettiin myös uutinen Helsingin yliopistoon perustettavasta vakituisesta ruokakulttuuriprofessuurista.


Itse edustin kekkereissä kuukauden ruokabloggaajia, joista kiitettävän moni muukin oli saapunut paikalle. Oli mukava havaita, että meidänkin panoksemme hyvän ruoan syömisen ilosanoman välittäjinä oli huomioitu ohjelman pääsihteerin Marja Innasen esityksessä, jossa hän summasi yhteen SRE:n keskeisiä saavutuksia.

Niistä itselleni jäi parhaiten mieleen ala-asteikäisille suunnattu Makukoulu-konsepti, jossa pirpanat pääsevät tutustumaan kaikilla aisteillaan erilaisiin raaka-aineisiin. Se miltä kala tai peruna näyttää, tuntuu, haisee tai maistuu ei ole nykypäivän tenaville itsestäänselvyys. Liian monelle lapselle kala on sama kuin kalapuikko ja potun tutuin muoto on ranskalainen peruna.


Lapset ja nuoret ovat keskeinen kohderyhmä myös Elastisen väsäämässä Maha määrää-biisissä, jonka Fintelligens vetäisi tilaisuudessa livenä. Elastinen on yksi SRE:n puhemiehistä.

Juhlien asiaosuudessa kuultiin myös Jorma Ollilaa, joka kertoi Tehtävä Suomelle-raportin kunnianhimoisista tavoitteista luomuruokaan ja puhtaaseen veteen liittyen. Lisäksi Tommi Laitio heitti meille hyvinsyömisen haasteen. Tommin ajatuksia herättävä esitys löytyy SlideSharesta.

Puheiden jälkeen oli aika syödä yhdessä.


Kuppeihin kaadettiin hirmuisen hyvää shampanjahernaria, jonka makua pystyi terästämään piparjuurella maustetulla kermavaahdolla ja pekonimurusilla.


Alkupalapöydän antimista tälle lautaselle päätyivät suloiset särkipallerot kutunrahkakastikkeen kanssa, mehevä rillette tyrnimajoneesilla, savusärkileipä sekä blini kylmäsavulohen mädillä ja muilla tilpehööreillä.

Osuin alkuruokajonoon samaan aikaan Jorma Ollilan kanssa ja pääsin smalltalkkaamaan hänen kanssaan särkifrikadelleista. Pääsimme myös jututtamaan legendaarista Jaakko Kolmosta koko bloggaajaporukan voimin ja kaikkein rohkeimmat meistä asettautuivat samaan kuvaan hänen kanssaan.


Pääruoista kauhoin lautaselleni salaattia ja kahdensorttista kiusausta: punajuurta, pottuja, kanaa ja vuohenjuustoa sekä herkullista pinaattista kylmäsavuhaukisysteemiä. Mistähän tuota kylmäsavuhaukea voisi ostaa?


Mustaleimaiseen emmentaliin saatiin lisää reikiä, kun siitä porattiin kyynelehtiviä makupaloja.


Jälkkäripöydästä löytyi vispipuuroja puolukasta, luumusta ja hillasta. Luumuvispipuuron ja hieman suolaisen inkiväärikerman yhdistelmä oli hyvällä tavalla jännä.


Makeaksi lopuksi natustelimme karvasmantelilta ja punssilta maistuvia sööttejä pikkuleivoksia.

Bileet järjestettiin Heurekassa joten syönnin päälle pääsimme tutustumaan Bon Apétit - Syödään yhdessä-näyttelyyn. Saimme mennä näyttelyalueelle viinilasiemme kanssa, joten käyttäydyimme noin muutamaa desibeliä äänekkäämmin kuin sokerihumalainen Fazerilla vieraillut luokkaretkiporukka.


Näyttely olisi varmasti hauska selvinpäinkin, mutta pienessä viinihönössä ihmisen ruoansulatusjärjestelmän sateenkaaren väreissä säteilevästä paksusuolesta ja tietokilpailun hassuja ääniä päästelevistä vastausnappuloista sai paljon enemmän irti! Kuvassa ruokabloggaajia asiallisesti ostoskärryjen äärellä tutustumassa ruokien lisäainepitoisuuksiin.

Jatkoille mentiin hotelli Vantaaseen, jonka yökerho oli onneksi kiinni. Hertas Pubissa pidetty karaokekilpailu sai kuitenkin aikaan riittävän autenttisen ruotsinlaivaefektin eli olisit Aleksi tullut mukaan vaan!

Minun lisäkseni juhlista ovat raportoineet ainakin silläsipulit, kokkaavat siskot, Jokapäiväistä leipää sekä pastanjauhajat.

2 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

aamulla oli heti töitä.. eikä sieltä landelta ois päässyt illalla enää pois :)

Jaana kirjoitti...

Kyllä sieltä pois päästiin (Kaislan kautta tosin).

Välillä on ihan tervettä pitää normipäivä ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...