10. lokakuuta 2010

Sesonkiherkkuja

Sain ystävältäni hänen viljelypalstallaan itsekasvattaman palsternakan, jonka ulkomuoto toi mieleen Cthulhun. Se oli kaikin puolin melkoinen monsteri: putsattuna ja kuorittuna syömäkelpoista tavaraa oli yli 800 grammaa.


Kuvassa oleva tulitikku yrittää havainnollistaa palsternakan valtavuutta.

Kasvattajatar vinkkasi, että palsternakasta saa muhevaa muussia. Siitä tulikin ihanan pehmeää ja voikimpale loivensi loistavasti juureksen kirpeintä kärkeä.

Muussin kaverina söin taannoiselta Oulun synttärireissulta hankkimastani savustetusta poronmaksasta tehtyä kastiketta. Siitäkin tuli lievästi sanottua helkkarin hyvää.

Maksan ei tarvitse välttämättä olla savustettua saati porosta. Mutta jos sinulla on joskus mahdollisuus maistaa mitä tahansa savustettua maksaa, niin suosittelen kokeilemaan. Maku on elämys!

Tämän aterian tykötarpeet voi hyvillä mielin lykätä sesonkiherkut-ostikon alle, joten taidanpa osallistua palsternakkamuussilla ja poronmaksasoossilla Pastanjauhajien masinoimaan reseptikilpailuun.


Palsternakkamuussiin tarvitset:
300 g palsternakkaa
vettä
50 g voita
suolaa

Maksakastikkeeseen tarvitset:
pienen sipulin
300 g (savustettua poron)maksaa
nokareen voita
100 g ranskankermaa
1-2 rkl Dijon-sinappia
valkopippuria
suolaa

Tee näin:
Kuori ja paloittele palsternakka. Keitä paloja vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä.

Kaada melkein kaikki keitinvesi pois ja muussaa palsternakat soseeksi. Mausta voilla ja suolalla.

Pilko sipuli ja kuutioi maksa. Sulata voi pannulla ja freesaa sipulisilppua siinä hetkinen.

Lisää pannulle maksapalat. Jos käytät savustettua maksaa, riittää että lämmität palaset. Jos käytät raakaa maksaa, kypsennä paloja pannulla viitisen minuuttia.

Lisää sipulin ja maksan joukkoon ranskankerma ja sinappi. Sekoita ja anna kastikkeen porista pannulla muutaman minuutin ajan. Mausta valkopippuriripauksella ja suolalla.

Tarjoa muussi ja soossi (viskillä maustetun) puolukkahillon kanssa.

10 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Onpa kyllä melkoinen yhdennäköisyys monstereilla! :D

Mutta oi, tuon tapaista muusia onkin ollut tarkoitus testata - vaikka en nyt äkkiseltään yhtään muista, miltä palsternakka edes maistuu. Kokeilemalla se selvinnee taas...

Jaana kirjoitti...

Eiks oo näköinen :-D

Palsternakkamuusi on ylihyvää ilman mitään kastikkeitakin. Ekstraihanaa siitä saa, jos liruttaa muussin sekaan vähän tryffeliöljyä.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Nakka on ihanaa! Tryffeliöljy :-P

Nakka on myös kaunis. <3

Jaana kirjoitti...

Nakka ♥

Kermaperse kirjoitti...

Kylläpäs maksa nyt vilahtelee blogeissa. Cittarissakin oli naudan maksaa oikeen tarjouksessa. Pitäisiköhän sitä uskaltautua kokeilemaan..

Muistan elävästi, kuinka koulussa oli HAMPURILAISIA, ja kuinka meinasi itku päästä, kun pihveihin olikin piilotettu maksaa ja koko hampparipihvi jäi syömättä. Hö. Jospa olisin tuosta hieman kasvanut ja makuni jalostunut :D

Jaana kirjoitti...

Kermaperse - ihana nimi sulla :-) Maksaan addiktoituminen kannattaa aloittaa vaikka tekemällä jauhetusta maksasta pihvejä tai kastiketta. Paljon kermaa soossiin ja puolukkaa kylkeen, niin kohta oot koukussa!

Kermaperse kirjoitti...

Todellakin olen koukussa! Nyt vihdoin ja viimein sain kokeltua tätä. Tein jopa postauksen aiheesta. Kiitokset sinulle, tämä oli ihan mahtavaa!

Jaana kirjoitti...

Ole hyvä! Mukavaa kun tykkäsit :-D

kielensyöjä kirjoitti...

Maksakastike on kyllä maksalaatikon ja janssoninkiusauksen ohella suosikkejani. Minä vaan aina ylikypsennän sen maksapihvin vaikka haluan punertavaa. Ei auta kuin harjoitella. Onneksi on halpa aine (ja addiktoiva).

Jaana kirjoitti...

Maksa on ihanaa! Söin äskeisellä Kööpenhaminan reissullani aivan taivaallisen maksapasteijavoileivän ja nyt tavoitteena on tehdä samanmakuista pasteijaa. Saas nähdä kuinka onnistuu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...