Sitkas syysflunssa on iskenyt myös Kulinaarimurulaan. Vaikka makuaisti ei ole viime päivinä ollut kaikkein terävimmillään, piti viikonloppusapuskaksi varatusta kurpitsasta työstää jotain.
Päädyin sitten tekemään piristävän oranssia kurpitsasosetta ohjeella, jossa silläsipulit meets Martha Stewart.
Vienoa savun tuntua mössöön toi Comptoirs & Compagnies'n savustettu sormisuola. Myös salvia sopii kurpitsan kaveriksi hirmu hyvin, sen maistoin jopa räkätaudin turruttamilla aisteillani.
Koska sairastuvalla vieraillut toveri vahvisti kombinaation toimivuuden, voin huoletta todeta soseen olevan loistavaa.
Kurpitsasoseesta voi tehdä vaikkapa soppaa, sitä voi käyttää risoton makuaineena, suolaisen kurpitsapiiraan täytteenä tai pastan kastikkeena. Tai sitä voi syödä ihan sellaisenaan.
Kurpitsansiemeniä ei kannata viskata pois, sillä niistä saa mukavia pikkunapoja. Nyt pitää nostaa vähän kissan häntää: onnistuin eka kertaa paahtamaan kurpitsansiemenistä sekä kauniinvärisiä että hyvänmakuisia!
Tarvitset:
pari kiloa kurpitsaa
linnunsilmächilin
1 rkl korianterinsiemeniä
12 isoa salvianlehteä
puolisen desiä oliiviöljyä
(savu)suolaa
mustapippuria
Tee näin:
Laite uuni lämpenemään 180-asteiseksi.
Paloittele kurpitsa. Ota siemenet talteen ja laita ne likoamaan tilkkaan lämmintä vettä.
Kuori kurpitsapalat ja kuutioi kuorettomat biitit pienemmiksi.
Poista chilistä siemenet. Tai ole poistamatta, jos haluat kiukkuisempaa kamaa.
Fleivörsheikkaa tai jauha morttelissa chili, korianterinsiemenet ja salvianlehdet tahnaksi. Lisää öljy ja mausta seos suolalla ja pippurilla.
Hiero mausteseosta kurpitsoihin ja levittele palaset laakeaan uuninkestävään astiaan.
Pudista ja kuivaa kurpitsansiemenet. Mausta ne lorauksella oliiviöljyä ja ripsauksella suolaa. Laita siemenet toiseen laakeaan uuninkestävään astiaan.
Paahda kurpitsapaloja uunissa noin 40 minuuttia. Siemenille riittää lyhyempikin aika, ota ne uunista ennen kuin ne palavat pahanmakuisiksi.
Soseuta pehmenneet kurpitsat muussinuijalla. Käytä sose heti tai purkita myöhemmin hyödynnettäväksi.
5 kommenttia:
sitten vinksua siihen siementen paahtoon, kiitos! me ei olla siinä vielä tyydyttävästi onnistuttu.
Mä liottelin siemeniä hetken lämpimässä vedessä ja sitten poimin ne pyyhekuivattaviksi. Sen jälkeen oliiviöljysin ja savusuolasin ne kevyesti ja ripottelin vuokaan, jonka lykkäsin 180-asteiseen uuniin (ihan normiuuni, ei kiertoilmaa tai muita kotkotuksia) ja annoin olla siellä palttiarallaa 25 minuuuttia. Väijyin vähän väliä kärppänä uuninluukun luona vakoilemassa rusketustasoa ja nappasin vuoan pois ns. hyvissä ajoin.
mikä merkitys tolla liottamisella on?
Mulle sillä on se merkitys, että saan limaiset siemenet puhtaiksi helposti :-)
Mutta pestyihin & kuivattuihin siemeniin öljy & suola tarttuvat kivasti ja sillä saattaa olla jotain vaikutusta paahtamisen lopputulokseen.
ah soo! näillä vinksuilla kohti onnistuneempaa paahtokokemusta.
Lähetä kommentti