21. syyskuuta 2010

Hirveä hitaasti

Vaikka vapaa-aika on viime aikoina ollut kortilla töiden ja elokuvafestareiden vuoksi, ehti sikaklubimme kokoontua suunnittelemaan seuraavaa retkeään Kiven Säästöpossuun.

Pläänäilyn lomassa nautiskelimme hissun kissun kypsynyttä osso buccoa, jonka valmistin lihallisilta ystäviltäni saamista hirvenpalasista. Sulimmat kiitokset lahjoituksesta Porvoon kombinaatille vielä kertaalleen!


Työstin evästä silläsipulien ohjetta mukaillen. Gremolatan tosin jätin tekemättä, mutta mukavaa kirpakkuutta sapuska sai sitruunan kuoresta ja sitruunasuolasta sekä rapsakasta valkoviinistä.

Varsisellerin korvasin juurisellerillä, koska mielestäni sen liemeen luovuttamat aromit ovat vertaansa vailla. Säätelin myös nesteita suuremmalle lihamäärälle sopiviksi.

Käyttämäni tomaatit puolestaan olivat huippulöytö Deli Delistä. Ne voi mainiosti paikata tuoreilla tomaateilla (noin kilo) tai säilykepurkkitavaralla (pari purkkia).


Osso buccosta riitti riemua myös seurueemme karvakaverille, jonka pieni kuono oli kuin tehty putsaamaan ihanat jämämaut luun pinnoilta (joista ytimet oli tietty kaiveltu ihmisten suihin).

Tästä satsista kolme erinomaisella ruokahalulla varustettua lounastajaa söi itsensä ähkyyn ja tähteeksi jäi silti puoli padallista herkkuruokaa. Voilla kyllästetty pottumuusi toimi lihapadan lisukkeena loistavasti.


Tarvitset:
1,4 kg hirven potkaa
vehnäjauhoja
voita
300 g porkkanoita
200 g juuriselleriä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
raastettua sitruunan kuorta
kuivattua basilikaa
sitruunasuolaa
3 dl valkoviiniä
3 dl lihalientä
720 ml tomaatteja
persiljaa

Tee näin:
Tee potkakiekkojen reunoihin viiltoja, etteivät ne väänny kypsennettäessä kupeiksi.

Vehnäjauhota lihapalat ja paista niihin voissa pannulla kaunis pinta. Siirrä lihat pois pannulta.

Kuori ja paloittele porkkanat, juuriselleri, sipulit ja valkosipulit. Paista myös juureksia ja sipuleita hetki pannulla.

Pese sitruuna hyvin ja raasta puolet sen kuoresta.

Laita pataan kerroksittain lihapaloja ja juures-sipuliseosta. Ripottele kerrosten väliin sitruunankuoriraastetta, basilikaa ja sitruunasuolaa.

Kaada viini pannulle ja anna kiehahtaa. Kaavi viini ja siihen pannulta liuenneet maut pataan lihojen muiden ainesten joukkoon. Anna kiehua, kunnes viini on haihtunut.

Lisää pataan lihaliemi ja pilkotut tomaatit (jos käytät tuoreita tomaatteja, kalttaa ne ensin).

Laita kansi päälle ja anna porista miedolla lämmöllä vähintään pari tuntia. Mitä pidempään jaksat pataa muhitella, sitä maukkaampi on vaivojesi palkka.

Kruunaa valmis osso bucco kourallisella tahi parilla silputtua persiljaa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...