24. elokuuta 2010

Not-so-cheezy-peas

Meinasi tulla taas kiire ruokahaasteen kanssa, mutta ehdin kuin ehdinkin tarinoimaan viikonloppuna väsäämistäni eväistä hyvissä ajoin ennen määräaikaa.

Kuukauden teemana on siis ikivihreä herne. Se innoitti minut kuukkeloimaan mushy peas-nimisen brittiherkun reseptiä.

Loisto-ohjeita löytyi sekä Nigellalta että Jamielta. Päädyin kokkaamaan herra Oliverin minttuista muhjua, koska ajattelin juustottoman version toimivan paremmin uppopaistettujen asioiden kanssa.


Tarjoilin hernemuhjua perienglantilaiseen tapaan fish and chipsien kera. Ken keksii haastesapuskalle näpsäkämmän nimen kummalla tahansa kotimaisella, saa minulta henkisen tarra-arkillisen papukaijamerkkejä.

Käyttämäni kala oli turskaa, koska sitä sattui Hakaniemen hallissa olemaan. Muutkin vaalealihaiset kalat ovat tähän tarkoitukseen sopivia, esmes hauen pyrstöpalat voisivat olla mielenkiintoinen makuelämys.


Hernemuhjun lisäksi kahden hengen testiryhmämme nautti kala-peruna-ateriansa mallasviinietikan, Heinzin ketsupin, sitruunan sekä muikeiden etikkaisten pikkukurkkujen kera.

Irlantilaisten perunansyöjien suosimaa lisuketta, currysossia, ei tällä kertaa pöytään katettu. Sitäkin kannattaa kyllä kokeilla, kastike maistuu chipsien kaverina aivan taivaalliselta!

Ruokahaluja herättelimme onnistuneesti geeteellä ja palan painikkeeksi hörpimme oivallista Newcastle Brown Alea. Imperialistista iltapuhdetta täydensi töllöstä tullut Dalziel and Pascoe. Tremendous!


Hernemuhjuun tarvitset:
500 g herneitä (3 litraa perkaamattomia palkoja)
puskan minttua
100 g voita
puolikkaan sitruunan mehun
suolaa
mustapippuria

Lisäksi tarvitset:
kilon perunoita
200 g vehnäjauhoja
3 rkl leivinjauhetta
3 dl olutta
500 g turskaa
suolaa
mustapippuria
jauhoja
auringonkukkaöljyä uppopaistamiseen

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

Riivi herneet paloistaan ja silppua minttu.

Laita herneet, minttu ja voi kattilaan. Anna ainesten muhia kannen alla kymmenisen minuttia. Lisää sitruunanmehu sekä suola ja pippuri.

Surraa herneet muhjuksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Pidä muhjua hellankulmalla lämpimänä.

Kuori perunat ja suikaloi ne pönäköiksi tikuksi.

Keitä perunatikkuja suolalla maustetussa vedessä viitisen minuuttia. Kaada vesi pois ja anna esikypsennettyjen chipsien kuivua siivilässä.

Sekoita friteeraustaikina vehnäjauhoista, leivinjauheesta ja oluesta. Vatkaa taikinaa kunnes se on sileää ja liisterimäisen paksua.

Paloittele turska haluamasi kokoisiksi biiteiksi. Taputtele kalapaloille molemmin puolin suolaa sekä pippuria ja kierittele ne vehnäjauhoissa. Itse tosin käytin ruisjauhoja, koska vehnäjauhonpenteleet ottivat ja loppuivat.

Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai isossa kattilassa. Öljy on tarpeeksi kuumaa, kun sinne pudotettu frittitaikinakikkare alkaa tiristä iloisesti.

Dippaa jauhotetut kalat friteeraustaikinaan ja tipauta ne aistikkaasti öljyyn. Kypsennä paloja muutaman minuutin ajan per puoli, kunnes taikina on kauttaaltaan kullanruskeaa ja ritisevän rapeaa.

Laita fisut uuniin odottamaan siksi aikaa kun paistat chipsit samassa öljyssä jossa kypsensit kalat. Reikäkauho kypsät perunat valuttamaan liiat öljynsä talouspaperille ja ripsuttele niille suolaa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa kokeilla luomuversiota tuosta perinteisestä Heinzista. On vielä hyvempää!

Jaana kirjoitti...

Kiitos paljon vinkistä, en tiennyt luomuversiota olevankaan!

Sinttu kirjoitti...

Toimisikohan tuo hernedippi pakastetuista herneistä? Ehkä joutuu testaamaan asiaa...

Jaana kirjoitti...

Sinttu, takuulla toimii pakasteherneistäkin tehtynä. Ja minttua ei kannata pihdata ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Mistäköhän löysit Newcastle Brown Alea? Herkkujuoma on poistunut Alkon valikoimasta, eikä sitä ole tullut vastaan markettien oluthyllyilläkään, vaikka olen silmä tarkkana etsinyt.

Jaana kirjoitti...

Ano, trokarini paljasti, että newcastlelaista saa ainakin Kampin K-kaupasta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...