29. elokuuta 2010

[niˈswaz]

Olen koukussa papuihin. Kiehautetut pavut suolalla, pippurilla ja voinokareella maustettuina maistuvat mahtavalta ja ovat maailman helpointa ruokaa.

Papujen valmistuksessa tärkeintä on olla keittämättä niitä armeijanvihreäksi mössöksi, kevyt ryöppäys on ihan riittävä kypsennyskeino. Vihreiden papujen värin pitää olla kimakka ja rakenteen napakka.

Pavuilla on merkittävä rooli Nizzan salaatissa, jota olen himoinnut jo monta päivää. Eilen sain vihdoin haalittua lähes kaikki tarvittavat tykötarpeet kasaan ja pääsin lääkitsemään itseaiheutettua oloani mahtisalaatilla.

Salade Niçoisen ohjeita lienee yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Perusraaka-aineista jätin tällä kertaa pois tomaatit, koska en muistanut niitä hankkia vaikka ne olivat ostoslistalla. Onko tämä nyt sitä varhaisdementiaa?

Sardellit voit korvata anjoviksilla, mutta suosittelen sardellien käyttöä jos niitä vain on tarjolla. Helsinkiläiset voivat hakea sardellinsa esmes Hakaniemen hallista Roinisilta.

Ja Raholan sedän ruokasanastosta voit käydä kertaamassa anjoviksen ja sardellin keskeisiä eroja.

Oheisen ohjeen mukaisesta satsista tulee kaksi todella reilua annosta. Voit koota nizzalaisen yhdelle isolle vadille tai tehdä kullekin ruokailijalle ikioman salaattilautasen.


Tarvitset:
3 perunaa
200 g vihreitä papuja
2 munaa
salaattia
purkillisen tonnikalaa öljyssä
punasipulin
20 mustaa oliivia
10 sardellifileetä

Kastikkeeseen tarvitset:
1 rkl viinietikkaa
2 rkl öliiviöljyä
1 rkl öljyä tonnikalapurkista
1 tl Dijon-sinappia
1 tl kuivattua rakuunaa
valkosipulinkynnen
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Sekoita ensin kastikeaineet keskenään ja laita valmis soossi jääkaappiin ässehtimään.

Keitä perunat ja anna niiden jäähtyä. Tähän sapuskaan voit tietty käyttää muista syömingeistä ylijääneitä keitinperunoita, kunhan ne vain ovat kiinteää lajiketta.

Perkaa pavut ja ryöppää ne. Kippaa ryöpätyt pavut kulhoon jossa on kylmää vettä. Shokkihoito pysäyttää kypsymisen ja värikin säilyy kauniina.

Keitä munia 10 minuttia. Anna kovien munien jäähtyä hieman ja leikkaa ne lohkoiksi.

Revi salaattia isolle, laakealle lautaselle. Viipaloi jäähtyneet perunat ja asettele viipaleet salaatin päälle.

Haarukoi perunoille tonnikalaa. Leikkaa sipuli renkaiksi ja lisää sipulirenkaat sekä pavut lautaselle.

Laita oliivit, sardellit sekä kananmunat mukaan salaattiin ja lorota kastiketta koko komeuden ylle.

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Paraniko olo?

Me olimme tänään Satakunnassa pienen kylän markkinoilla (joku V:llä alkava se oli) ja siellä myytiin mm. liloja papuja. Ovat kuulemma saman makuisia, mutta kovin eksoottisen värisiä. Menee testinkiin piakkoin!

Jaana kirjoitti...

Toki parani :-)

Päästävätkö lilat pavut väriä?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...