31. heinäkuuta 2010

Meemin pojan koston paluu

Ruoka-aiheiseen utelumeemiin on viime aikoina tartuttu useassa tutussa blogissa. Innostuin siitä itsekin, mutta ryhtyessäni vastaamaan kysymyksiin, ne tuntuivat hämärästi tutuilta.

Tuokion omia höpinöitä kelattuani havaitsin, että juttuhan löytyy jo Kulinaarimurulasta. Meemiin on tosin parissa vuodessa tullut muutama lisäosa, joten vastaan niihin nyt.

Mikä on ensimmäinen leipomis- tai kokkailumuistosi?
Muistan, että sain noin neljä-viisivuotiaana touhuta aina lauantaisin saunan jälkeen keittiössä. Teräviin asioihin en saanut koskea eikä hellaa saanut panna päälle. Näiden rajoitusten puitteissa valmistin isälle ja äidille yllätyksiä.

Perimätieto kertoo, että kokkailuni olivat ihan syötäviä yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Savolaisen fuusiokeittiön 1970-luvun unohdetuin tuotos, maksamakkarakikkareilla koristeltu raparperikiisseli, ei kuulemma maistunut vanhemmilleni.

Laadin tarjoomuksistani tietenkin myös ruokalistoja. Ravasin varmasti rasittavuuteen saakka kysymässä, että miten tämä sana kirjoitetaan ja mitä kirjaimia tähän sanaan tulee, mutta hikisin käpälin sutattujen menujen avulla opin kirjoittamaan.

Kuka on vaikuttanut ruoanlaittoosi eniten?
Mummot, isä ja Patakakkonen.

Onko sinulla valokuvaa todisteeksi varhaisista kokkailuistasi?
On. Olen kuvassa noin parivuotias ja leivon mummon "apuna" joulupipareita.


Kärsitkö jonkinlaisesta ruoanlaiton pelosta, saako ajatuskin jonkin ruokalajin kokkailusta kämmenesi hikoamaan?
Minulla on kakkukammo. Ikinä ei voi tietää, onnistuuko pohja. Jos kakkupohja vahingossa onnistuu, sen siivuttaminen tasaisiksi viipaleiksi on ihan helvetin vaikeaa. Ja mikä on oikea määrä täytettä? Kostuttaminenkin on oma taiteenlajinsa, koristelusta nyt puhumattakaan.

Mikä on käytetyin tai eniten arvostamasi keittiöväline ja suurin pettymyksesi mitä keittiövälineisiin tulee?
Sakset ovat kyökkipuuhissa kohtuullisen aliarvostettu, mutta hurjan monipuolinen työkalu. Eniten käytän kuitenkin veitsiä. Terässaippua on myös loistokeksintö!

Suurimman pettymyksen on tuottanut Crate & Barrelista hankittu kirsikan- ja oliivinkivenpoistaja. Se ei vaan toimi ja ensikokeilussa paitapuseroon osuneet kirsikkaroiskeet olivat valitettavasti pysyvää sorttia.

Nimeä jokin hauska tai outo ruokakombinaatio josta todella pidät?
En tiedä pitäisinkö friteeratuista suklaapatukoista, mutta tosi pitkään niitä on tehnyt mieli kokeilla. Erityisesti jumalaisen Nigellan lanseeraamat uppopaistetut mini-Bountyt tuoreen ananaksen kanssa saavat veden herahtamaan leualle.

Nimeä kolme syötävää tai ruokalajia, joita ilman et vain voi elää?
Juustot, pekoni ja lohinigiri. Ilman näitä elo olisi eri kurjaa.

Mitä ruoanlaitostasi puuttuu?
Oma kasvimaa, marjapuskat ja hedelmäpuut (paitsi että tuskinpa minä jaksaisin niitä hoitaa). Syvempi perehtyneisyys johonkin tiettyyn osa-alueeseen (esmes leivän valmistus), olen niin monessa asiassa vain pintaraapaisukokki.

2 kommenttia:

aleksi kirjoitti...

melkeen tekismieli laittaa tää omankin blogiin.. mutta olen yrittänyt pitää tämmöset poissa sieltä..

Jaana kirjoitti...

Laitalaitalaita! Kerran se vain kirpaisee ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...