20. huhtikuuta 2008

Karhu keittiössä

Äijäkeittiöön heittämääni salamahaasteeseen vastattiin mielenkiintoisella karhuruoalla, vaikka toimeksiannossani ollut fine dining-viittauksen epämääräisyys herättikin kummastelua.

Wikipedian ravintolatyyppejä käsittelevästä artikkelista saa osviittaa aiheesta: "Casual dining comprises a market segment between fast food establishments and fine dining restaurants."

Karkeasti yleistäen voisi todeta, että fine dining-paikoissa on keskitasoa korkeampi hinnoittelu ja tyylikkäämmät puitteet, asiantunteva ja miellyttävä palvelu sekä tarkasti mietitty ruokalista, joka muuttuu säännöllisin väliajoin vaikkapa sesongin mukaan. Fine dining-ravintoloissa on usein myös nimekäs keittiömestari.

Esimerkiksi fast foodista Suomessa käy Hesburger, casual diningista Chico's ja fine diningista henkilökohtainen suosikkini Postres.

Äijäruokaa-blogissa kriteeriksi sovellettu karhutölkin tyyriihkö hinta ei siis ollut kovin kaukaa haettu :-)


Asiaan. Kulinaarimurulassa karhumuhennoksen alle syötiin parsakohokasta ja päälle paahtovanukasta. Karhun lihassa oli yllättävän mieto maku, ei niin riistainen ja ärtsy kuin kahden hengen ruokaraatimme oletti. Tykötarpeet sopivat hyvin yhteen, kokonaisuudessaan otso bucco oli makoisaa. Juryn miespuolinen jäsen tykästyi evääseen huomattavasti enemmän kuin allekirjoittanut eli karhun fanitus taitaa olla jossain määrin sukupuolisidonnaista ;-)

Tavoilleni uskollisena en malttanut olla näpelöimättä originaaliohjetta. Sipulista pilkoin mukaan vain puolikkaan. Lisäkkeeksi tein röstiperunoita. Tölkkisienten nestettä en appeeseen laittanut, mutta sen sijaan lirautin joukkoon puoli desiä jeneveriä lisäämään katajanmarjaista fiilistä. Katajanmarjaa oli myös karhun kyytipoikana käytetyssä Lammin Sahdin valmistamassa Käki-oluessa.


Tarvitset:
220 g tölkkikarhua
1 rkl voita
puolikkaan keltasipulin
200 g tölkkikanttarelleja
½ dl jeneveriä (tai giniä)
rosmariinia
mustapippuria
suolaa
2 dl kermaa
3 rkl hillosipuleita

Tee näin:
Paloittele tölkkikarhu ja silppua sipuli. Sulata voi pannussa. Lisää pannuun karhu ja sipulit, paista kunnes lihat ovat hieman ruskistuneet.

Valuta sienet ja lisää ne pannulle, kuullota muutama minuutti. Mausta seos rosmariinilla, pippurilla, suolalla ja jeneverillä. Hauduta viitisen minuuttia.

Lisää kerma ja keittele soossi kasaan. Lisää lopuksi hillosipulit.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Mielenkiintoinen resepti. Näin karhunlihasta tehtyjä säilykkeitä käväistessäni viimeksi laivamatkalla Helsinkiin. Kuulostaa hyvältä. Hieno saitti. Kiitos ja tervetuloa myös meille.
Päivi
http://lillgusten.laif.fi/

Ari Makela kirjoitti...

Äijäruokala on sitten casual dining. Ruokaan tai keittiömestarin nimekkyyteen en ota kantaa, mutta ainakaan mitään erityistä palvelua täällä ei saa.

Olen varmaankin kokenut Suomessa fine diningia vaikka niissä kuuluisimmissa paikoissa en olekaan käynyt. No, Kabukissa kyllä, mutta onko se fine dining? Kabukin tyyli on kuuluisuudestaan huolimatta rento.

Katajanmarjalla maustettua olutta? Kiintoisaa. Mistä löysit käkeä? Omiini silmiini ei ole osunut, mutta ehkä olen vain ollut silmät kiinni.

Oletteko muuten huomanneet, että Jams on ollut hyvä ihminen ja tehnyt wikisivun Salamahaaste?

Meri, Helsinki kirjoitti...

Sä oot kyllä niiiin epeli ku rukkaat jopa salamahaasteohjetta! :-D Mut respektii karhunkäytöstä, ekaa kertaa tämän haasteen jälkeen huomasin ko. purkit kaupassa, tähän saakka olen ollut niiden suhteen sokea.

Jaana kirjoitti...

Päivi, melkoisia petoja näyttää olevan teidänkin blogissanne :-)

Ari, Kabuki on minunkin kirjoissani casual (paikka on mielestäni melkoisen yliarvostettu). Käki-olutta löytyy ainakin Kampin K-marketista. Ihastuin katajaiseen juomaan oitis, suosittelen kokeilemaan!

Yypermjuuli, katotaan maltanko mä huomenna olla menemättä sen parsaorgiapaikan keittiöön tuunailemaan paikallisten kokkien keitoksia :-D

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisen ravintolapalvelun tasoon liittyen on (melkein) pakko kertoa ravintolakoulu Perhon lehtorilta saamani opetus.

K: Mitkä ovat suomalaisen ravintolan palvelun tasot??

V: palvelu, ei palvelua ja kohtelu

terveisin Tukkukorttitoveri

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...