20. huhtikuuta 2008

Kohotettua parsaa

Parsaa on tullut tänä keväänä jo rouskutettua muutamalla aterialla. Al dente parsa voisulalla ja raastetulla Parmesanilla on yksinkertaisuudessaan täydellinen makuelämys.

Ketturouvan emännöimää huhtikuun ruokahaastetta varten sesonkiherkku kätkettiin Kulinaarimurulassa kananmuniin ja juustoon eli synnytettiin parsakohokas.


Kohokkaan tekemisessä on omat pikku jipponsa. Minun mielestäni hankalinta on käännellä valkuaisvaahto muihin aineksiin tuhoamatta valkuaisten kuohkeuttavaa vaikutusta. Helpointa on olla avaamatta uunin luukkua kypsennyksena aikana :-)

Ajoituksen kannalta kohokas on kuin munakas: se ei odota syöjää vaan syöjä odottaa sitä. Tällä kerralla kohokkaani ehti hieman lässähtää, sillä ruokavieraani myöhästyi kriittisen vartin sovitusta *virtuaalitukistus* Onneksi parsakohokkaan maku oli kuitenkin mainio.


Tarvitset:
3 tankoa vhreää parsaa
½ rkl voita
½ rkl vehnäjauhoja
desin maitoa
2 munaa
mustapippuria
suolaa
½ dl juustoraastetta (esim. mustaleimaista emmentalia)

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Kuori parsat ja paloittele ne lanteiksi. Kiehauta lantit vedessä, älä keitä niitä mössöksi.

Sulata voi kattilassa, sekoita joukkoon jauhot ja maito. Anna kiehua hissukseen kymmenisen minuuttia välillä hämmennellen. Ota kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hieman.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset jäähtyneesen seokseen, sekoita hyvin. Kaada joukkoon juustoraaste ja parsat, mausta pippurilla ja suolalla.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Nostele vaahto varovasti muiden ainesten sekaan.

Kaada seos korkeareunaisiin voideltuihin uunivuokiin (tai yhteen isompaan, jos et tee valmiita annoksia). Kypsennä kohokasta uunissa noin 45 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana, ettei kohokas lätsähdä.

Tarjoa kohokas heti kera viileän valkoviinin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...