8. toukokuuta 2007

Hei Karjalasta paistin minä löysin!

Olen selkä! Yhteydet uudesta kyökistäni toimivat nyt, joten alankin pidemmittä jorinoitta purkaa mielen ja kameran syövereissä olevia ruokajuttuja ja -kuvia, jotka janoavat tulla postatuiksi.

Perinteitä kunnioittaen kokkausbloggaushiljaisuuden rikkokoon karjalanpaisti, joka kuului repertuaarissani sarjaan Isä osaa tämän paremmin.

Mutta ei kuulu enää. Uskaltauduin nimittäin vihdoin kokeilemaan paistia Karjalasta, jonka sain äimistykseksi maistumaan ihan yhtä ihanalta kuin Jaakkimassa syntymässä käyneen isäni tekemän evään! Ruokavieraanikin tykkäsi kovasti.

Isän paistin mehevyyden idea on siinä, että lihoja ei hukuteta veteen. Paisti ja keitto ovat eri asioita. Kun paistin malttaa antaa kypsyä hissukseen, niin lihoista irtoaa aivan riittävästi lientä tonttujen juoda.
Tarvitset:
600 g naudanlihaa
400 g sianlihaa
pari sipulia
kokonaisia maustepippureita
suolaa
tilkan vettä
kannellisen padan, jota voit käyttää sekä liedellä että uunissa

Tee näin:
Hommaa ensin ronskeja lihapaloja. Markettien suojakaasuun pakatut "karjalanpaistilihat" voit jättää suosiolla markettiin. Käytä luisia ruhon osia (esim. lapaa), sillä niistä paistiin liukenee mukavasti makua. Possunpalat voivat olla reippaasti rasvaisia.

Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Lämmitä pata liedellä ja ruskista lihapalat pienissä erissä. Aloita pläskipossuista, sillä niistä saat rasvaa kuivakampien lehmänpalojen ruskistukseen.

Kun lihat ovat ruskettuneet, kiehauta padassa tilkka (max desi) vettä. Se irroittaa makuja & estää lihojen kuivumisen uunikypsyttelyn alkumetreillä.

Kylvä veteen viitisentoista maustepippuria. Lado sen jälkeen pataan kerroksittain lihapaloja, kookkaahkoja sipulibiittejä sekä suolaa. Jätä rasvaisimmat possuressut päällimmäisiksi, pane kansi päälle ja tökkää uuniin muhimaan vähintään kolmeksi tunniksi. Kypsyys alkaa olla kohdillaan, kun lihat irtoavat luista katseen voimalla.

Ja on kuulkaa hyvää. Aivan helvetin hyvää.

5 kommenttia:

Aurinkotuuli kirjoitti...

Oi, karjanlanpaisti on kyllä niiiin hyvää. Kunhan malttaa muhitella sitä tosi kauan. Näyttää hyvälyä, NAM!

Jenni kirjoitti...

Vinkki viitonen: Kokeilkaa ihmeessä poron lihaan lehmän sijasta. Tooodella maukasta tulee. Jos vielä saa jostain ihan poron niskaa tai lapaa luineen, niin oijoi.

Jaana kirjoitti...

Karjalanpaisti porolla voisi olla oikeasti ihanaa! Isä on joskus laittanut peruspossun &-lehmän lisäksi paistiin lammasta tai hirveä. Hyviä ovat nekin elukat :-)

Anonyymi kirjoitti...

No niin, nyt tätäkin voisi yrittää syöttää paikallisille alkuasukkaille kun löytyi ohje joka ei ala "osta karjalanpaistilihaa". Ymmärrettävistä syistä Brasilian muuten niin monipuoliset lihakaupat kun eivät tuota erikoisuutta tarjoa. Hirvi ja poro vaihtoehdot taitavat myös jäädä kokeilematta.

Jaana kirjoitti...

Gringa, jos koemaistatat paistia paikallisilla, niin raportoi ihmeessä tuloksista :-) Karjala maailmankartalle!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...