3. huhtikuuta 2016

Pääsiäislammaspullat

Muljautin taannoisella Lontoon reissulla nilkkani, joten pääsiäisen pyhät kuluivat sitten sitä parannellessa. Pääsiäissunnuntain lounasvieraalle suunnitellut tarjoilutkin menivät snadisti uusiksi, koska ehtoisen emännän piti turvautua niihin tykötarpeisiin, joita keittiön kätköistä sekä etenemiskyvyn rajoissa olevasta Siperian Walinnasta löytyi.

Aika hyvin tuli kuitenkin syötyä: alkuun bánh mì-munia ja jälkkäriksi kookos-lime-pavlovaa. Pääappeen väänsin kotipakastimeen jemmatusta lampaan jauhelihasta delicious.-lehden verkkosivuilla olevan reseptin mukaan.

Onnistuin haalimaan liki kaikki ainekset lampaanlihapulliin harissakastikkeessa omista kaapeista tai lähikaupasta (Siwassa oli pääsiäisen kunniaksi vallan tuoretta minttuakin). Ainoastaan valmista harissaa ei ollut saatavilla, joten työstin sen itse varsin onnistuneesti. Taidan tehdä jatkossakin harissani from scratch, koska siitä tulee niin paljon paremman makuista kuin valmistavarasta.
Harissaan tarvitset:
punaisen paprikan
pienen sipulin
3 valkosipulinkynttä
3 punaista chiliä
oliiviöljyä
1 tl korianteria
1 tl jeeraa
puolikkaan sitruunan mehun
suolaa

Suolattuihin kurkkuihin tarvitset:
kurkun
1 rkl sormisuolaa

Lihapulliin tarvitset:
500 g lampaan jauhelihaa
2 rkl korianteria
1 rkl jeeraa
1 tl savupaprikajauhetta
2 rkl persiljaa
3 valkosipulinkynttä
yhden sitruunan raastetun kuoren
suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Kastikkeeseen tarvitset:
2 rkl harissaa
yhden sitruunan mehun
lorauksen oliiviöljyä

Lisäksi tarvitset:
yogurttia
tuoretta minttua

Tee näin:
Tee ensin harissa.

Laita uuni lämpenemään 225-asteiseksi.

Halkaise paprika pituussuunnassa. Poista kanta ja siemenet.

Laita paprikan puolikkaat leivinpaperoidulle uunipellille leikkauspinnat alaspäin. Paahda paprikaa uunissa noin puolen tunnin ajan tai kunnes kuoret ovat tummuneet oikein kunnolla.

Laita paahtunut paprika pieneen kulhoon. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna paprikan jäähtyä kelmun alla.

Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet. Pilko myös chilit.

Lämmitä tilkka öljyä pannulla. Lisää öljyyn korianteri ja jeera. Anna mausteiden ässehtiä öljyssä muutaman minuutin ajan koko ajan sekoitellen.

Lisää pannulle silputut sipulit, valkosipulit ja chilit. Muhittele niitä mausteöljyssä miedolla lämmöllä vartin verran välillä sekoittaen.

Poista jäähtyneistä paprikan puolikkaista kuoret.

Laita paprikat sipuli-valkosipuli-chili-mausteseoksen kanssa korkeaan kulhoon. Sauvasekoita tasaiseksi tahnaksi. Mausta sitruunanmehulla ja suolalla.

Valmistele seuraavaksi kurkut.

Leikkaa kurkku noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi.

Laita kurkut kulhon päälle asetettuun siivilään. Ripottele kurkuille suolaa ja jätä maustumaan puoleksi tunniksi. Sekoita kurkkuja väillä.

Tee lihapullataikina sekoittamalla jauhelihaan mausteet, silputtu persilja ja pilkotut valkosipulinkynnet sekä raastettu sitruunankuori. Mausta taikina vielä suolalla ja pippurilla. Vaivaa tasaiseksi.

Pyörittele taikinasta 20-24 lihapullaa. Paista pullat öljyssä pannulla.

Tee lihapullien paistuessa harissakastike sekottamalla ainekset keskenään isossa kulhossa. Kastikkeen tulee olla aika kirpsakkaa.

Kumoa kypsät lihapullat harissakastikekulhoon. Sekoita siten, että kaikki pullat saavat osansa soossista. Jätä lihapullat maustumaan kastikkeeseen muutamaksi minuutiksi.

Huuhtaise kurkut ja taputtele ne kuiviksi keittiöpyyhkeen välissä.

Levitä tarjoiluvadille paksuhko kerros jogurttia. Asettele kurkut jogurtin päälle. Kaada lihapullat kastikkeineen jogurtti-kurkkupedille. Koristele tuoreella mintulla ja tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...