22. joulukuuta 2015

Lonkeroita ja absinttia

Näitä roikkumaan jääneitä reissupostauksia on näemmä antoisaa naputella juuri ennen seuraavaa retkeä (lähden huomenna joulua pakoon Hongkongiin), koska silloin täsmälääke muistelojen laukaisemaan matkakutkaan on jo hyvin lähellä. Tässä siis muutama ruokailuvinkki Tickets Barin lisäksi.
Tämä opaste ei johda siihen Barcelonaan, josta tässä postauksessa kerrotaan, vaan Tampereen Pirkkahallissa sijaitsevaan samannimiseen ravintolaan.
Asustelin El Ravalin alueella, jonka lähistöltä löytyi oivallisia paikkoja, kunhan vain suuntasi askeleensa pois Ramblalta. Yksi suositeltava kuppila on Suculent  (Ramble del Raval 4), jossa nautiskelin lounasta.
Oliivimehussa marinoidut anjovikset, kinkkukroketit sekä savustetut sardiinibiitit ajo blancon kanssa olivat aivan hullunhyviä. Jälkkäriksi söin onnellinen hymy huulillani ananasta ginivaahdolla, fenkolilla ja toffeella.
Suculentin parasta antia oli kuitenkin grillattu mustekala kikherneiden ja murustellun morcillan (paikallinen mustamakkara) kanssa. Oi onnea!
Toinen vänkä paikka on Arume (Carrer Botelle 11-13), jossa söin reissun ainoan paellan ja se oli herkkua. Arumessa on myös kelpo valikoima katalonialaisia viinejä, joiden hinta ei todellakaan päätä huimaa.
Arumen mustekalakin oli namia. Lonkerot oli paistetty rapsakoiksi ja ne tarjoiltiin peruna-merilevävaahdon sekä paprikamajoneesitiplujen kanssa. Tätäkin syödessäni kehräsin auvosta.
Hulppea Mercado de La Boqueria (Rambla 91) on supersuosittu nähtävyys ja siksi täynnä turreja kameroineen. Sinne kannattaa mennä heti aamusta aikaisin, jos haluaa välttää pahimmat ruuhkat. Käymisen arvoinen paikka, ehdottomasti.
Aamupalaksi café con leche ja churroja La Boqueriassa.
Koirot lihakaupoilla.
Bottarga-arsenaali.
Mustekalaa, megaomituisia hanhenkaulan näköisiä nilviäisiä (goose barnacles, mikä lie suomeksi?), merisiilejä ja partaveitsisimpukoita. Taivas!
La Boquerian merenelävien valikoima oli kateutta aiheuttavan kattava. Lähtöpäivän lounaalla olin heittäytyä tunteelliseksi näiden grillattujen partaveitsisimpukoiden edessä. Miten näin yksinkertainen voi olla niin täydellistä?
La Boqueriassa on myös mukavia pinchotiskejä, mutta pitkät jonot saattavat koetella hermoja.
Yhden illan sukkuloimme Barcelonassa asuvan ystäväni kanssa "pinchokatu" Carrel del Blain piskuisissa baareissa napostellen muutaman suupalan per paikka kera oluen tai punaisen vermutin. No on ihan parhautta sellainen syöpöttely, mutta rajat ne olivat Neuvostoliitollakin eli määräänsä enempää ei kertakaikkiaan jaksanut vetää, vaan loppuilta oli ahmittava ainoastaan silmillään.
Sateensuojassa lirppimässä vermuttia ja ihmettelemässä töllössä pyöriviä espanjaksi dubattuja Simpsoneita.
Mutta se punainen vermutti! Olin aivan totaalisesti unohtanut moisen ihmejuoman olemassaolon, mutta nyt muisti on palautunut. Monissa paikoissa valikoimissa oli kallista tuontimartinia sekä tynnyritavarana paikallista kamaa pilkkahintaan. Eipä ole parempaa palan painiketta, kuin snadisti soodalla jatkettu vermut rojo jäiden ja appelsiinisiipaleen kanssa.
Maineeltaan epämääräisen El Ravalin sydämessä Carrer de Sant Paun ja Carrer de Sant Ramonin kulmassa sijaitsee Barcelonan vanhin baari Bar Marsella. Juottola on toiminut samassa tilassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1820 lähtien ja siltä siellä kyllä näyttääkin. Nukkavieruista kippoloista kiinnostuneelle Marsella on aarre, mutta hc-siisteysintoilijalle paikkaa en suosittele, sillä häntä saattaa alkaa ahdistaa ja henkinen pölyrätti heilua.
Bar Marsellan juttu on talon oma absintti, jonka kanssa Hemingwaynkin kerrotaan siellä lotranneen. Juoma ei ole absinttikeijunvihreää vaan kellervää. Sen maku on miellyttävän aniksinen ja humalluttava vaikutus on valtaisa.
Skottitoverini parin absintin ja Estrellan jälkeen. ¡Olé!
Syötävät ja juotavat Barcelonan tuliaiseni sisälsivät paria laatua punaista vermuttia, katalonialaista Gin Mare-giniä, fermentoitua mustaa valkosipulia, sahramia, ison pussillisen Padrón-paprikoita, bottargaa sekä kilon kalikan kuivattua suolaturskaa, josta työstämieni turskakrokettien ohjeen postaan tänne jossain vaiheessa.

Ja Barcelonaan palaan takuulla uudestaan.

3 kommenttia:

MarikaH kirjoitti...

No nälkähän tästä tuli :D (ja matkakuume) Makoisaa Joulua!

Mika kirjoitti...

Barcelonasta löytyy kyllä vaikka mitä. Nälkä ja matkakuume tuli taas...Hyvää joulua

Jaana kirjoitti...

MarikaH, maistuvaa joulua sinullekin!

Mika, Barcelona oli näin ensikertalaiselle todella mieluisa tuttavuus ja sinne tulee takuulla mentyä uudelleenkin. Leppoisaa joulunaikaa myös sinulle!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...