23. helmikuuta 2014

Hauki on taco

Olen halunnut kokkailla kalatacoja siitä lähtien, kun järsin niitä hyvällä ruokahalulla marraskuisessa Taste of Melbournessa. Eilisellä Hakaniemen hallikeikalla bongasin kalatiskiltä muhkeita haukifileitä ja siitä se haukitacojen ajatus sitten lähti.

Myöskin  tortillojen valmistaminen itse on muhinut mielessäni kotvasen, koska ostin jo joulukuussa maissijauhoja akuutin tehtailutarpeen varalta. Yritin vuosia sitten työstää tortillalettuja maissitärkkelyksestä, mutta eipä siitä sen enempää. Tortillojen kannalta oikeanlaisiakin jauhoja on nykyään tarjolla ja mikä parasta, Ruohonjuuresta niitä saa GMO-vapaana versiona.

Kaikista inttervepissä olevista kalataco-ohjeista päädyin varioimaan reseptiä, jossa lisukkeena käytettiin tämänhetkistä ykkösraaka-ainesuosikkiani punakaalia. Kaali- ja sipulisuikaleita en kuitenkaan marinoinut, vaan nakkasin ne lettujen päälle raa'asti raakoina. Tortilloista tein kohtalaisen pieniä, jotta niiden syöminen onnistuisi parilla haukkauksella. Madre de Dios, miten hyviä haukitacoista tulikaan!

Hokasin myös, että juuri nyt käynnissä olevan kuukauden ruokahaasteen teemana on Meksiko. En ole aikoihin osallistunut siihen, mutta taidanpa ilmoittaa nämä herkut skabaan mukaan, koska tässä kuussa kyseisen kilpailun syntymästä tulee kuluneeksi seitsemän vuotta.
Tortilloihin tarvitset:
2½ dl maissijauhoja (masa harina)
1 tl suolaa
2 dl kuumaa vettä

Lisäksi tarvitset:
300 g haukea
2 limeä
1 rkl öljyä
valkosipulinkynnen
1 tl jeeraa
1 tl korianteria
1 tl chilijauhetta
suolaa
pippuria
punakaalia
punasipulia
tuoretta korianteria
tortilloja
ranskankermaa
chilikastiketta

Tee näin:
Valmista ensin tortillataikina sekoittamalla jauhot ja suola kulhossa. Kaada joukkoon lämmintä vettä vähän kerrallaan, kunnes taikinasta voi muotoilla jämäkän pallon. Jätä taikinapallokulhon huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi.

Leikkaa hauki kuutioiksi.

Sekoita kulhossa yhden limen mehu, öljy, pilputtu valkosipulinkynsi, jeera, korianteri, chili, suola ja pippuri. Laita kalapalat marinadiin ja anna niiden ässehtiä vähintään vartin ajan.

Suikaloi punakaali ja sipuli.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele kustakin osasta palloja. Kauli palleroista kahden elmukelmun välissä niin ohuita kuin pystyt ja leikkaa taikinasta stanssilla (tai jollain muulla apuvälineellä) pyöreitä tortilloja. Pyörittele myös jämätaikinoista palloja ja kauli nekin tortilloiksi.

Lämmitä paistinpannu liki savuavan kuumaksi. Paista tortilloita kuumalla pannulla ilman rasvaa minuutin verran per puoli. Laita valmiit tortillat pyyhkeen alle, että ne pysyvät lämpiminä ja pehmeinä.

Kaada kalapalat marinadeineen päivineen samalle kuumalle pannulle, jolla paistoit tortillat. Kypsennä kaloja muutama minuutti niitä koko ajan sekoitellen.

Kokoa tacot laittamalla tortilloille sipulia, punakaalia ja kalapaloja. Puristele täytteiden päälle limen mehua. Viimeistele tacot ranskankermalla, chilikastikkeella ja tuoreella korianterilla.

6 kommenttia:

Sofia kirjoitti...

Kalatacot menee kyllä mulla tacojen listalla ykköseksi. Its eolen aina tehnyt tutusti ja turvallisesti ahvenesta. Mutta taidanpa ensi kerralla kokeilla haukea :)

Ja onnea kisaan!
...mietin tässä, että pitäiskö itsekin kokeilla ensimmäistä kertaa kisaan osallistumista...

Jaana kirjoitti...

No mä kokeilen sitten vastavuoroisesti seuraavalla kerralla ahventa :-)

Merja kirjoitti...

Hienoa, uusi haukiohje! Talviverkkokausi on ollut lyhyt, mutta sitäkin intensiivisempi ja alkaa jo oma reseptivalikoima olla kahlattu.

Jaana kirjoitti...

Merja, ole hyvä vaan! Toivottavasti maistuu :-)

Siiri kirjoitti...

Onnittelut Meksiko-haasteen voitosta! Odotan jo mielenkiinnolla minkälaisen haasteen keksit maaliskuulle. ;)

Jaana kirjoitti...

Kiitos Siiri! Maaliskuussa teemana ovat pateet ja terriinit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...