9. helmikuuta 2014

Maksapeksuvoikkari

Kun toissavuonna joululahjoin itseäni Janne Tarmion ja Sami Tallbergin mahtavalla teoksella Mäti - helmiä lautasella, oli tämä ensimmäinen to do-listalle merkkaamani eväs, jonka muistan kirjasta bonganneeni. No eipä tässä kestänyt kuin vähän reilun vuoden verran, ennen kuin pääsin ajatuksista tekoihin.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sillä mateenmaksa-pekonivoileipä oli aivan järisyttävän herkullinen. Tarkoituksena oli valmistaa näitä alkupaloiksi madekeitolle, johon tilasin ainekset Makumaku-verkkokaupasta, mutta kotiinkuljetetun neitomateen maksa olikin sen verran pieni, että siitä syntyi ylellinen ruoantekoruoka vain yhdelle eli minulle. Voi voi.

Kirjan resepti oli neljälle hengelle, joten supiselin tykötarpeiden määriä reippaasti. Paahtoleivän korvasin Teemun & Markuksen maalaisleipäviipaleella. Minulla ei ollut myöskään ohjeistettuja yrttejä (kirveliä ja rakuunaa), joten käytin käsillä ollutta tilliä. Silti valmis voikkari maistui niin hyvältä, että meinasi tulla itku ihan syömisen ilosta.

Madesopan keittelin ikivanhalla luotto-ohjeella, josta kertovaan postaukseen kävin päivittämässä sapuskasta vähän edustavamman kuvan. Jälkkäriksi vatkasin rommista suklaavanukasta, jonka valmistusohjeet nakeloin julki piakkoin.
Tarvitset:
mateen maksan
maitoa
muutaman siivun luomupekonia
maalaisleipäviipaleen
nokareen voita
lirauksen sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
kirjolohen mätiä
tilliä

Tee näin:
Liota maksaa maidossa vähintään parin tunnin ajan, jotta mahdollinen veri liukenee siihen ja maksa ei ole kosketuksissa ilman kanssa.

Paista pekonit pannulla rapeiksi omassa rasvassaan. Ota pekonit pois pannulta ja paista leipäviipaleeseen pekoninrasvassa rapea pinta. Poista leipä pannulta.

Taputtele maksa kuivaksi ja poista siitä tarvittaessa verisuonet terävällä veitsellä.

Sulata pannulla nokare voita ja paista maksa molemmilta puoliltaan kullanruskeaksi. Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla.

Lusikoi pannulta sitruunamehua leivälle. Asettele pekonit leivälle ja laita maksa niiden päälle.

Koristele leipä mädillä ja tillitupsuilla.

2 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Kiitos kirja vinkistä ja reseptistä. Näyttää upealle.

Jaana kirjoitti...

Ole hyvä! Tuosta kirjasta on tullut testatua pari muutakin maukasta ruokaa, mutta kyllä tämä voileipä oli just niin herkkua kuin sen ensivilkaisulla arvelinkin olevan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...