19. tammikuuta 2013

Umamisoossia

Minulla on tapana lykätä loppuunraastettujen parmesan-palojen jämät pakastimeen odottamaan tomaattikastikkeen keittohetkeä. Juustonkannikat antavat soossiin uskomattoman paljon makua!
Koska tomaatti ja juusto ovat jo itsessään umamipitoisia asioita, voisi oikeastaan sanoa, että kastikkeessa on julma määrä umamia, tuota viidettä perusmakua.

Tämä on mainio kastike pastalle tai pizzapohjaan. Ohjeen mukaisesta satsista riitti tavaraa kahden hengen pasta-ateriaan ja yhteen pizzaan. Soossi säilyy jääkapissa jonkin aikaa ja sitä voi myös käyttää mausteena tomaattipyreen tapaan. 
Tarvitset:
sipulin
valkosipulinkynnen
oliiviöljyä
390 g tomaattimurskaa
1 dl vettä 
ripauksen sokeria
juustonkannikoita
tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli. 

Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa sipuleita siinä hetki. 

Lisää joukkoon tomaattimurska, vesi, sokeri ja juustot. Kiehauta seos ja anna sen pöhistä miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

Ongi juustopalat soossista ja sauvasekoita kastike tasaiseksi. 

Mausta kastike silputulla basilikalla, suolalla ja pippurilla.
Ruokabloggaajat taikoivat toukokuussa 2012 hävikkiä herkuiksi, mutta ajaton teema elää ja voi yhä hyvin Facebookissa.

6 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Loistava vinkki, kiitos!
Jostain luin joskus, että juustonkannikoita voisi tuupata pastan keitinveteen. Oletko kenties kokeillut?

Jaana kirjoitti...

Ole hyvä! Itse bongasin vinkin muistaakseni jostain telkkarin kokkausohjelmasta.

En ole kokeillut juustoja pastan keitinvedessä, voisihan sitäkin testata. Suolaa tarttee varmaan laittaa juustoveteenkin, sillä olen oppinut Nigellalta (joka puolestaan on saanut oppinsa italialaiselta keittokirjailija Anna del Contelta), että pastan keitinveden tulee olla yhtä suolaista kuin Välimeri :-)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minun pitää myöntää, ettei tuo umamin käsite ole vielä ihan kirkastunut minulle. Mutta se, että juustonkannikoita säästetään tomaattikastikkeeseen, sen minä kyllä viitosena käsitän:D

Jaana kirjoitti...

Campasimpukka, umamia on ehkä vähän hankala kuvailla muilla termeillä kuin "maukas". Umami on se mystinen asia, joka saa sapuskat maistumaan "maukkailta". Omasta mielestäni umami on muiden perusmakujen (suolainen, makea, hapan ja karvas) optimaalinen sekoitus :-)

*** kirjoitti...

Käsittääkseni umami on viides perusmaku, siis: makea, suolainen, hapan, karvas ja umami.

;) Suomeksi sama linkki:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Umami

Jaana kirjoitti...

***, niinhän mä taisin tuossa varsinaisessa postauksessa sanoakin :-)

Perusmausta siis on kysymys, mutta umamin maun kuvailu ei ole ihan yksiselitteistä. Muut perusmaut ovat helpompia: makea maistuu makealta, suolainen suolaiselta, hapan happamalta ja karvas karvaalta. Eikö?

Umamistakin voi toki sanoa, että "umami maistuu umamilta", mutta se ei avaudu samalla tavalla kuin muiden perusmakujen kuvailut.

Omassa suussani "umamipitoisissa" asioissa maistuvat tavallaan kaikki muut perusmaut (joku enemmän, joku vähemmän), kuten vastauksessani Campasimpukalle totesinkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...