13. tammikuuta 2013

Lempeää lämpöä lautasella

Taannoisella thaidinnerillä pääroolia esittänyt munakoisocurry oli niin tolkuttoman hyvää, että se meinasi viedä kielen mennessään. Pahaa sanottavaa ei tosin ole samalla aterialla nautituista thaimaalaisesta possusalaatista tai minttusokeroiduista ananaksistakaan.

Vaikka curryjen kotiseuduilla on yleensä ja varsinkin tähän aikaan vuodesta Suomea huomattavasti hikisemmät olosuhteet, niin mielestäni nämä sekä lempeän chiliset että kermaisen kookoksiset kastikkeet ovat erinomaisia talviruokia.
Munakoisocurryn ohjeen löysin BBC Good Food-sivustolta. Käytin hiukan vähemmän chiliä kuin reseptissä käskettiin ja pienten salottisipuleiden sijasta pilkoin suurempia banaanisalottisipuleita, joten niitä riitti pienempikin määrä.

Tykkään lorotella curryihin kookosmaidon- ja kerman sekoitusta, se tuo soossiin mukavaa muhevuutta. Myös tässä ohjeessa käytin molempia.

Munakoisojen rakenne tuo sapuskaan tuhtia suutuntumaa ja uskoisin, että tämä kasvisruoka voisi kelvata krantuimmallekin lihansyöjälle. Varsinkin, jos kyytipoikana on tarjolla Kungfu Girl Rieslingia, joka passasi varsin mallikkaasti curryn vahvojen makujen kumppaniksi.  
Tarvitset:
2 punaista chiliä
6 valkosipulinkynttä
muutaman sentin pätkän inkivääriä
2 sitruunaruohonvartta
600 g munakoisoja
2 rkl  kurkumaa
1 tl chilijauhetta
öljyä
1 rkl ruskeaa ruokosokeria
2 banaanisalottisipulia
1-2 rkl kalakastiketta
2 dl kookosmaitoa
2 dl kookoskermaa
1 dl vettä
tuoretta korianteria

Tee näin:
Poista chilistä siemenet. Kuori valkosipulit sekä inkivääri. Paloittele chili, valkosipulit, inkivääri ja sitruunaruoho. Laita palat blenderiin ja surraa karkeaksi tahnaksi.

Halkaise munakoisot pitkittäin. Halkaise myös puolikkaat pitkittäin ja paloittele lohkot muutamaan osaan.

Sekoita kurkuma ja chilijauhe keskenään. Pyörittele munakoisopaloja seoksessa siten, että koisot ovat kauttaaltaan mausteiden peitossa. 

Kuumenna öljy pannussa ja ruskista munakoisot nopeasti pannulla parissa erässä. Poista koisot pannulta.

Lisää pannulle tilkka öljyä ja kypsennä chili-valkosipuli-inkivääri-sitruunaruohotahnaa siinä hetken ajan. Lisää  joukkoon sokeri sekä pilkotut salottisipulit. Anna pöhistä viitisen minuuttia.

Lisää pannulle munakoisot, kalakastike, kookosmaito ja -kerma sekä vesi. Sekoita hyvin ja anna nesteen kiehahtaa. Kypsennä miedolla lämmöllä noin vartin verran.

Tarkista suola ja koristele tuoreella korianterisilpulla. Tarjoile jasmiiniriisin kanssa.

2 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Tämä on varmasti ihanaa ja lämmittävää, taidanpa kokeilla lähiaikoina itsekin!

Jaana kirjoitti...

Sitä se on ja ihan hirmu helppo tehdä! Maustetahnaa kannattaa surauttaa kerralla vähän reilumpi satsi, sillä näihin makuihin jää himo :-) Töhnä säilyy hyvin jääkaapissa pari-kolme viikkoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...