Iloisella 1970-luvulla kävimme aika usein naapureilla kylässä. Parilla heistä olin satunnaisesti hoidossakin ja lapsenlikkoina toimivat naapurin tädit.
Tenavana muiden luona tarjotut syömiset olivat jänniä, koska ne olivat yleensä aina pikkuisen erilaisia kuin kotona. Erään naapurin bravuurista, peruna-jauhelihapaistoksesta, tuli vakiosapuskaa meilläkin ja se nimettiin tekijänsä mukaan irjanruoaksi.
Alkuviikosta mahtipöperö pullahti mieleeni ja siihen tuli akuutti himo. Irjanruokaa oli saatava!
Käytössäni ei ollut täsmällistä ohjetta, mutta sain aikaiseksi makumuistojeni mukaan melko autenttisen oloista tavaraa. Käyttämistäni tykötarpeista kaikki paitsi fondi ja mausteet olivat 1970-luvun hippihengessä luomua.
Mahtava irjanruoka tulee sitten nauttia ehdottomasti (Heinzin luomu)ketsupin kanssa.
Tarvitset:
600 g perunoita
sipulin
nokareen voita
300 g naudan jauhelihaa
1 rkl härkäfondia
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
2 dl kermaa
Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.
Kuori ja kuutioi perunat. Mitä pienempiä kuutioita teet, sitä nopeammin ruoka kypsyy.
Kuori ja silppua myös sipuli.
Sulata voi pannulla ja paista jauheliha siinä.
Sekoita raa'at perunakuutiot ja sipulit sekä jauheliha. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.
Laita seos uuninkestävään astiaan. Kaada joukkoon myös kerma.
Kypsennä uunissa 45-60 minuutin ajan kunnes perunat ovat pehmenneet.
Anna ruoan vetäytyä noin vartin verran ennen sen syömistä. Muista ketsuppi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti