15. maaliskuuta 2009

Hauki häveyksissä

Kuluvan kuun ruokahaasteen keskeisessä roolissa on kalan lisäksi hedelmä- ja vihannesvaa'an painikkeeseen 42 koodattu tuote. Omassa lähikaupassani se osoittautui fenkoliksi.

Tavoilleni uskollisena en malttanut jättää hevi-bingoa tähän. Lisäsin haasteen kulmakerrointa ottamalla salamaniskun uhalla mukaan loputkin tärkeistä numeroista.

Nappuloiden takaa paljastui omenoita (4 ja 15), appelsiineja (8 ja 16) sekä kastanjoita (23). Kastanjoita en putiikista löytänyt, joten korvasin ne säilykepurkillisella vesikastanjoita.

Kalakriteerit täytti puolestaan Suomenlahdesta pyydetty hauki, jonka hankin vakioapajiltani Hakaniemen hallista.

Tykötarvearvonnan jälkeen olin tyytyväinen valikoituneisiin aineksiin. Hauki muotoutui mielessäni välittömästi knölleiksi, fenkolista kuvittelin niille makoisan lisukkeen. Ainoastaan appelsiini herätti hieman hämmennystä, mutta lopulta keksin sillekin käyttökohteen.

Kulinaarimurula proudly presents haukiknöllit fenkoli-omena-vesikastanjaspydärillä ja appelsiinkastikkeella. Kokonaisuus ei ollut tajuntaa räjäyttävän herkullinen, mutta maukas ja mielenkiintoinen.


Knölleihin tarvitset:
noin 300 g haukea
munan
desin kermaa
1 tl kalafondia
valkopippuria
vettä

Spydäriin tarvitset:
puolikkaan fenkolin
omenan
8 kokonaista vesikastanjaa
öljyä
soijaa

Kastikkeeseen tarvitset:
desin kermaa
puolikkaan appelsiinin mehun
(suolaa)

Tee näin:
Paloittele hauki pienemmiksi palasiksi. Ruodot jauhautuvat tehosekoituksessa atomeiksi, joten niiden poistaminen ei siis ole välttämätöntä. Surraa kala blenderissä kerman ja munan kanssa tasaiseksi massaksi. Mausta fondilla ja valkopippurilla. Anna seoksen huilata hetki.

Pilko lisukkeeseen tuleva fenkolin puolikas, kuorittu omppu ja vesikastanjat pikkuruisiksi kuutioiksi. Fenkolin tupsukoita kannattaa säästää koristeeksi. Lämmäytä öljy pannulla ja nakkaa palaset siiheen kypsymään. Mausta spydäri lirauksella soijaa.

Keitä vesi kattilassa. Muotoile kalamassasta kahdella lusikalla knöllejä ja plumpsauta niitä 3-4 kerrallaan kiehuvaan veteen kypsymään muutamaksi minuutiksi. Nouki valmiit pallerot pois vedestä reikäkauhalla.

Kippaa lisäke pannulta ja kaada tilalle kerma. Tiristä mukaan appelsiinin mehu ja kiehauta kastike kasaan. Mausta soossi tarvittaessa suolalla.

8 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Melko kunnioitettavaa ideointia täällä kyllä :) saa nähdä saanko itse ylitettyä ruotokammoni ja edes yritettyä jotain haasteruokaa.

Lykkäsin sulle muuten aamupala-aiheisen haasteen blogissani!

Anonyymi kirjoitti...

Ehdottoman kiinnostavan kuulloinen, taidankin ensi viikolla ostaa haukea ja kokeilla tätä ohjetta.

Jael kirjoitti...

Kiinnostava annos ja spydäriä tekee heti mieli kokeilla.Onnea kisaan!

Mikko kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen kombo, ehkä sitä joskus itsekin uskaltaa alkaa vaan irrottelemaan... onnea kisaan!

Nelle kirjoitti...

kalapullat ja appelsiinikastike oli minusta tosi hauska. Ja hauen käyttö on tosi kiva juttu.

Jaana kirjoitti...

Virpi, ruodot menevät blenderissä muhjuksi eli kammoa kannattaa siedätyshoidattaa kalapullilla tai -murekkeella.

Ja otan kopin tuosta aamupalahaasteesta, ennemmin tai myöhemmin.

Hanna, hauki on kala!

Yaelian, kiitos, onnea tarvitaan aina. Spydäri oli aika jees.

Mikko, mielenkiintoinen on juuri oikea termi kuvaamaan haasteruokaa. Kiva että Suu on taas auki :-)

Nelle, appelsiinikastike oli ehkä tämän kokonaisuuden heikoin lenkki, mutta tulipahan kokeiltua!

Anonyymi kirjoitti...

Pitääkin tehdä tätä ku lähtee nostamaan taas jänkhäkoiraa järvestä :)

Hemmetin maukasta blogia pidät.

-Milla R
(se kaljaponin keksijä)

Jaana kirjoitti...

Milla, ei ihan vuotta kestänyt reagointini tuohon sun kommenttiin :-)

Kannattaa kokeilla, hauki on hyvä kala.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...