11. helmikuuta 2009

m&m's

Makeasta otsikosta huolimatta tämä postaus ei käsittele vihdoin Suomestakin saatavia suklaakarkkeja, vaan aivan ylimaallisen hyvää munakoisoa mustapapukastikkeessa.

Olen säätänyt lukuisten yritysten ja erehdysten kautta ruoan maistumaan samalta kuin Kiinassa syödyt koisot. Salaiset ainesosat vaikuttaisivat olevan seesamiöljy ja etikka, joita fermentoiduista pavuista väsätty herkkukasti täydentää loistavasti.

Kastikkeen voit tehdä pitkän kaavan mukaan itsekin, mutta jos nälkä huutaa ja hoppu on kova, niin on täysin luvallista hyödyntää Lee Kum Keen luottosoossia. Siinä on reippaasti valkosipuliakin valmiina, joten kynsilaukkaa ei välttämättä enää tarvitse lisätä.

Mustan etikan voit vähäisin makuvaurioin korvata tavallisella kiinalaisella riisiviinietikalla. Jos kumpaakaan lajia ei ole saatavilla, lorauta pöperöön standardiviinietikkaa noin puolet ohjeistetusta määrästä.

Suklaanamuista ne pähkyläiset ovat muuten parempia.

Tarvitset:
puolikkaan sipulin
valkosipulinkynnen
1 rkl öljyä
1 rkl seesamiöljyä
keskikokoisen munakoison
2 rkl (mustaa) riisiviinietikkaa
2 rkl mustapapukastiketta

Tee näin:
Silppua sipuli ja pilppua valkosipuli. Paloittele munakoiso noin arpakuution kokoisiksi biiteiksi.

Kuumenna öljyt pannussa. Freesaa sipuleita tovi ja nakkaa mukaan koisonopat. Anna koisojen kypsyä ja rapsakoitua viitisen minuuttia välillä hämmennellen.

Lisää riisiviinietikka ja mustapapukastike. Sekoita koisoja niin, että kaikki palaset saavat osansa etikasta ja soossista. Anna pöhistä vielä muutaman minuutin ajan. Sitten saat syödä.

6 kommenttia:

Nelle kirjoitti...

hyvä juttu, mä ainakin kaipaan vähän apua näissä itämaisissa. Tähän voisi perehtyä uudelleen myöhemmin... Nyt on intia ja curryt kierroksessa ;)

Välispiikki kirjoitti...

Varo vaan, tähän voi tulla himo :-)

Yaelian kirjoitti...

Munakoisojen suurena fanina tätä pitää kokeilla heti kun löytyy tuota mustapapukastiketta..

Nelle kirjoitti...

uskonhan minä :) Mä sain joskus jossain japanilaisessa ihan Poskettoman (tm) hyvää munakoisoa ja se kuulosti vähän tälle... Ei ihan mutta kumminkin sen verran, että tätä saattaa olla pakko kokeilla tässä kunhan munakoisot vähän halpenee. Olin ihan kauhistunut, kun ne oli melkein 6e/kg kaupassa. Taidan odottaa että ovet jotain 4e paikkeella :)

Välispiikki kirjoitti...

Yaelian, täällä Suomessa sitä saa ainakin etnopuodeista.

Tarvittaessa voit tehdä soossia itsekin, tässä yksi ohje sekä fermentoimisvinkki.

Nelle, munakoisot ovat kyllä hirmuisen hintaisia tällä hetkellä. Milloin se ruoan arvonlisäveroale oikein toteutuu?

Yaelian kirjoitti...

Tein tätä tänään ja hyvää oli.Käytin tuota Lee Kumin valmista papusoossia. Kiitti ohjeesta:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...