15. helmikuuta 2009

Lätty lätisee

Lettu, lätty, räiskäle, kreppi. Kutsuipa heitä nyt millä nimellä tahansa, niin joskus niihin tulee himo. Silloin on lettukestien aika!

Lättykekkereitä pläänäillessä minulla oli ketun(letun?)häntä kainalossa, sillä halusin testata Suomeen rantautuneita superhilloja.


Hillot (raparperi-inkivääri ja mustikka-mustaherukka) osoittautuivat nimensä veroisiksi. Erityisesti raparperinen ihanuus toimi lättyjen kaverina superhyvin. Hilloraati totesikin yhdestä suusta tuotteet maukkaiksi ja jotenkin "ruotsalaisen oloisiksi" (tuo oli siis positiivinen tuomio).

Hurmaavia purnukoita voit hankkia viime viikolla avatusta enjoy it.-delistä, mistä saat mahtihillojen lisäksi muitakin herkkuja.

Räiskäleorgioiden suolaisena palana tarjoilin erinomaisia sienimuhennoksella täytettyjä pinaattilettuja. Omatekoiset pinaattiletut ovat ylihyviä, kuten myös isältä saaduista suolatuista haapasienistä tehty muhennos.


Pinaattilettutaikinaan tarvitset:
7 dl maitoa
3 munaa
2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl oljyä
150 g pakastepinaattia
voita paistamiseen

Sienimuhennokseen tarvitset:
4 dl liotettuja suolasieniä
sipulin
50 g voita
2 rkl venhäjauhoja
desin maitoa
100 g ranskankermaa
valkopippuria
(suolaa)

Tee näin:
Tee ensin lettutaikina. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon muut ainekset ja vispaa seos tasaiseksi. Anna tekeytyä vähintään tunnin ajan.

Pilppua sienet ja sipuli suurinpiirtein samankokoisiksi paloiksi. Sulata voi kattilassa. Freesaa sieniä ja sipuleita voissa viitisen minuuttia.

Ripottele vehnäjauhot sieni-sipuliseokseen ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon maito ja ranskankerma.

Anna muhennoksen kypsyä miedolla lämmöllä noin varttitunnin ajan. Mausta valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Laita uuni lämpenemään 225-asteiseksi.

Paista taikinasta lettuja. Levitä hieman jäähtyneille lätyille sienimuhennosta ja rullaa ne pötkylöiksi.

Asettele lätyt täytteineen uuninkestävään vuokaan ja ripottele rullille juustoraastetta. Uunita noin 20 minuuttia. Syö salaatin kera, mutta muista jättää tilaa myös makeille letuille!


Makeasta taikinasta jätin pinaatit pois ja lisäsin joukkoon pari teelusikallista sokeria, yhden teelusikallisen vaniljasokeria sekä desin verran kivennäisvettä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...