11. tammikuuta 2009

Sus scrofa domestica

Kuluva vuosi on jo sen verran pitkällä, että ruoanlaitossa on korkea aika palata normaaliin päiväjärjestykseen. Hiljaisuus Kulinaarimurulassa päättyy upouuden New Chinese Cuisine-kirjan ohjeella koeponnistettuun possuun ja purjoon beijingiläisittäin.

Alkuperäisreseptissä sapuskaan ohjeistettiin lusikoimaan Sweet Bean-soossia, jota en kuitenkaan toivioretkelläni Hakaniemen etnokaupoista löytänyt. Sen sijasta käytin Hoisin-kastiketta, joka on niin ikään pavuista tehtyä ja kohtalaisen makeaa.

Shao Shing-viinin voit huoletta korvata sherryllä. Ruoan koristeeksi ripoteltavat seesaminsiemenet olivat New Chinese Cuisine-kirjan kuvassa vaaleita, mutta minä käytin tällä kertaa tummempia, koska niitä sattui kaapissa olemaan.

Vaaleat siemenet olisivat kyllä olleet nätimmän näköisiä, mutta makuun niillä ei ollut suurta vaikutusta. Beijingin possusta tuli nimittäin tuunailuista huolimatta aivan mielettömän hyvää! Kyllä tähän evääseen kelpasi korkata uudet tuliaispuikotkin :-)


Tarvitset:
puolikkaan isosta purjosta
4 dl auringonkukkaöljyä
200 g possun jauhelihaa
munanvalkuaisen
1 tl perunajauhoja
suolaa
3 tl Hoisin-kastiketta
2 tl (vaaleaa) soijaa
1 tl sokeria
1 tl seesamiöljyä
1 tl Shao Shing-viiniä
seesaminsiemeniä

Tee näin:
Halkaise purjo pitkittäin ja paloittele toinen puolisko neljään osaan. Leikkaa purjo mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi.

Kuumenna öljy kattilassa ja uppopaista purjosuikaleet muutamassa erässä rapeiksi. Nostele ruskettuneet purjot kattilasta reikäkauhalla ja imeytä ylimääräiset öljyt keittiöpyyhkeeseen, talouspaperiin tai vastaavaan.

Vatkaa munanvalkuainen, perunajauho ja suola tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon possunliha. Sekoita Hoisin-kastike, soija, sokeri, seesamiöljy ja viini keskenään.

Kuumenna pannu ja lorauta sille tilkka öljyä. Lusikoi pannulle pienehköjä possunlihapalleroita ja anna niiden kypsyä. Kaada joukkoon mausteseos ja sekoita kunnolla.

Asettele öljyistään luopuneet purjot lautasen reunoille ja kumoa possunlihat sipulireunuksen keskiöön. Koristele seesaminsiemenillä ja syö hyvällä ruokahalulla.

Muistathan, että uusi vuosi on tuonut mukanaan uusia haasteita. Laita siis puuropata porisemaan ja osallistu Uneliaan Annan järkkäilemäänpärkkäilemään tammikuun ruokahaasteeseen!

4 kommenttia:

ylimuuli kirjoitti...

Uppopaistoa! Selkeesti viikonlopun teema. ;-)

Välispiikki kirjoitti...

Selkeesti ;-)

-Pia- kirjoitti...

Näyttää niin hyvältä että on pakko linkittää sut, käyhän ?

Välispiikki kirjoitti...

-Pia-, linkitä vaan :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...