24. elokuuta 2008

Haasteellinen punajuuri

Osallistumiseni elokuun ruokahaasteeseen jäi ihan viime tippaan. Kisan teematykötarve on lempijuurekseni, mutta ideoiden jalostus vei tällä kertaa normaalia enemmän aikaa.

Halusin maustaa tummanpunaisen kullanmuruni muhevasti kadottamatta kuitenkaan mukulan omaa mahtavaa makua. Selvää oli myös se, että haastepunajuureni kanssa tuli tarjoilla juustoa, mielellään vuohen-.

Noista aineksista se ajatus sitten kypsyi ja mietintämyssystä pullahtivat punajuuri-vuohenjuustokuoriaiset. Kyllä, kuoriaiset eli krustadit. En siis käytä kovakuoriaiskorttiani vielä tässä haasteessa :-)

Peten ruokasanastossa krustadin kerrotaan olevan "kuoriainen eli öljyssä kypsennetty kupin muotoinen leivonnainen, joka täytetään makealla tai suolaisella muhennoksella." Olen joskus kuullut krustadista käytettävän myös nimeä kuorukka.

Krustadi-kuorukka-kuoriaisistani tuli mielettömän makoisia! Punajuurisosetta jäi jäljellä aika paljon eli taidan pakastaa sen ja keitellä sopaksi myöhemmin.


Punajuurisoseesen tarvitset:
puoli kiloa punajuuria
vettä
2 rkl tryffeliöljyä
1 rkl (tryffeli)hunajaa
suolaa

Lisäksi tarvitset:
vuohenjuustoa
kuoriaisia

Tee näin:
Pese punajuuret ja keitä ne kypsiksi. Kuori ja paloittele hieman jäähtyneet juurekset.

Soseuta punajuuret ja hieman keitinlientä blenderissä. Mausta tryffeliöljyllä ja -hunajalla sekä ripauksella suolaa.

Leikkaa vuohenjuustosta noin puolen sentin levyisiä viipaleita. Puolita juustokiekot.

Vuoraa kukin kuoriainen juustokiekon puolikkaalla ja lusikoi sille seuraksi punajuurisosetta. Nauti!

3 kommenttia:

ari kirjoitti...

Kuoriaista tulee kyllä mieleeni ötökkäepisodi ajalta, jolloin asuin Kalliossa.

Olin lupautunut tekemään Ketturouvalle, joka tosin ei vielä silloin ollut rouva, intialaista kalaa.

Kalasta tuli hyvää, mutta kun riisikattilasta nostin kannen niin riisin seassa oli selällään kuolleeksi kiehuneita pieniä ötököitä.

Jätimme riisin syömättä.

Pian selvisi, että taloon oli ilmestynyt jostain faaraomuurahaisia ja talo myrkytettiin pian episodin jälkeen.

Veera kirjoitti...

Nam!
Mä unohdin osallistua koko haasteeseen, vaikka ruoka oli valmiiksi mietittynä.
Mä en ole kuoriaiskammoinen, mutta ötökät keittiössä ovat kyllä liikaa! Multa olis Ari saattanut jäädä riisi syömättä ainakin pariksi vuodeksi.

Välispiikki kirjoitti...

Ari, keitetyt faaraomuurahaiset eivät kyllä houkuttele. Ritisevän rapeiksi paistettuja murkkuja sen sijaan voisin vaikka maistaakin (jos olisi ihan pakko).

Veera, tuo sose on herkkua! Sekoitin osan siitä maustamattomaan tuorejuustoon ja söin leivän päällä - huippunamia! Uskoisin että jämistä syntyy oiva soppa :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...