22. heinäkuuta 2008

Yhdet häät ja seitsemän salaattia

Olin männäviikonloppuna Savossa heiluttamassa kapustaa parisuhteen rekisteröimisbileissä. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja tunnelma mukavan rento. Molemmat morsmaikut säteilivät niin kauniina että karjalainen itkijänainen minussa pääsi taas muutamaan kertaan irti.


Kekkereiden ruokahuollon pläänäilyyn toivat kulmakerrointa kutsuvieraiden joukossa olevat kasvissyöjät ja vegaanit, mutta menu loksahti lopulta melko pienin säädöin lukkoon.

Juhlien noutopöytään katettiin seitsemän sortin salaatteja, joiden pilkkomiseen oli rekrytoitu laaja joukko käsistään kätevää väkeä. Tsiljoonat kiitokset kaikille keittiötalkoissa mukana olleille, teidän kanssanne oli antoisaa väsätä juhlaruokaa!


Tarjolla oli salaattia uusista perunoista (pottuja, sipulinvarsia, retiisejä sekä soossia, johon tuli tilliä, oliiviöljyä, sitruunan mehua, suolaa ja mustapippuria), coleslaw-salaattia, pinaatti-mozzarella-tomaattisalaattia, couscoussalaattia grillatuilla ja marinoiduilla munakoisoilla ja paprikoilla (vihannesten marinointiliemeen laitettiin oliiviöljyä, chiliä, jeeraa, valkosipulia sekä suolaa, salaatin päälle ripoteltiin tuoretta korianteria)...


...vihreää salaattia (lehtisalaatteja, kurkkua ja vihreitä papuja), papu-bataatti-kesäkurpitsasalaattia (kastikkeeseen hämmennettiin oliiviöljyä, seesamiöljyä, seesaminsiemeniä ja suolaa) sekä tsatsikia (maustamatonta jogurttia, kurkkua, valkosipulia, tuoretta minttua ja suolaa).

Hurjan hyvän maalaisleivän ja sukulaisleipurin paistaman ruisleivän päälle juhlakansa siveli oikeeta voita sekä herne- ja porkkanalevitteitä.

Salaattien lisäksi lautaselleen oli mahdollista kauhoa savustettua lohta, keitettyjä uusia perunoita sekä grillattua maissia ja kanavartaita (kanabiitit maustettiin öljyllä, sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla).

Ruokaa kiiteltiin (setäosastokin innostui "vekkaaniruuvasta") ja sitä oli enemmän kuin tarpeeksi. Yliarvioimme kuitenkin pöperömenekin niin ruhtinaallisesti, että jossain vaiheessa iltaa mietimme, olisiko lähistöllä armeijan harjoitusleiriä tai toisia häitä, jonne ylimääräiset safkat voisi roudata.

Varsinaisista syömisistä riitti yöpalaksi ja jämiä pakattiin dagen efterinä juhlijoille kotieväiksi. Mutta eipähän loppunut ruoka kesken!


Kahvikattauksen aikana olin jo liuennut hääväen joukkoon ja höpsähdin täysin aivan tajuttomaan kirsikoin koristeltuun vegaanikakkuun, jonka ohjeen lisään tähän postaukseen jahka sen kakkumaakarilta saan.

Lisäys 10.7.2009: Melkein vuosi meni, ennen kuin sain tehdyksi tuota mahtikakkua. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan!

Makeaa arsenaalia oli työstetty niin ikään useamman ystävällisen sielun voimin. Hääkakkujen lisäksi saimme herkutella ihanan tahmeilla kauralastuilla, suklaapikkuleivillä sekä kuivakakuilla.

Kerran vielä onnea rekisterikilpien johdosta juhlattarille! Ja tässä se Forugh Farrokhzadin viisaus, johon viittasin vieraskirjatuherruksessani:

Kaikki tietävät
kaikki tietävät:
me olemme kulkeneet tiemme tarulintujen kylmään ja hiljaiseen uneen,
me olemme löytäneet totuuden pienessä puutarhassa,
nimensä kadottaneen kukan kainossa katseessa
ja tavoittaneet ikuisuuden rajattomassa hetkessä,
jona kaksi aurinkoa katsoi toisiaan.

En puhu pelokkaasta kuiskailusta pimeydessä.
Puhun päivästä ja avoimista ikkunoista,
raikkaasta ilmasta,
uunista, jossa hyödyttömät esineet palavat,
toisenlaisen kylvön hedelmöittämästä maasta,
syntymästä, kehityksestä ja ylpeydestä.
Puhun rakastavista käsistämme,
jotka ovat rakentaneet sillan yli öiden,
parfyymin, valon ja tuulen sanomasta.

Eläkää onnellisina :-)

4 kommenttia:

satujatar kirjoitti...

Vau! Vaikka on ihan aamu, tuli nälkä, kun tuota tarjoilua tavasi. Salaatit ovat hyviä! Ja vielä suhteellisen edullisia tarjottavia, kunvaan pilkonta-apua saapi.

Hyppysellinen kirjoitti...

"vekkaaniruuvasta":D!

aika erilainen hääbuffa, mutta varmasti maistui! on hauska ettei mennä aina samankaavan mukaan, vaan pari tekee juhlistaan itsensä näköiset. tällaiset pirskeet jäävät paremmin mieleenkin.

häät on kyllä liikuttavia juhlia!

hieno runo tuossa lopussa, kertastkaikkijjaan!

Välispiikki kirjoitti...

Satu&T, näin on näkyleipä. Mutta noissa määrissä tuli taas liioteltua oikein tosissaan...

Nyt olis muuten joutavia tuoleja ja pöytä tarjolla. Terv. nimim. "Vaihdan ne pullolliseen Jaloviinaa suuremmin kiukuttelematta"

Hyppys, nämä juhlat olivat nimenomaan juhlittavien näköiset & siksi justiinsa ikimuistoiset. Ja vekanismi rulettaa ;-)

Runon hienoudesta en voisi olla enempää kanssasi samaa mieltä.

Anonyymi kirjoitti...

kuulostaapa hyvältä menu! löysin tänne kun googlasin reseptejä tuleviin vegaanihäihin ja kiinnostaisi kovasti tuo suklaakirsikkakakun resepti. onko se jossain nähtävillä?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...