5. tammikuuta 2008

Kissanruokaa

"When the lasagna content in my blood gets low, I get mean", sanoo eräs piirretty kissa. En allekirjoita naukaisua ihan täysin, mutta kyllä lasagne hyvää on!

Sitä vaan tulee väsättyä aika harvoin. Syy moiseen on se, että lassea on hankalaa tehdä pientä annosta. Yhden henkilön taloudessa sapuskoiden jämät tuleekin yleensä pakastettua. Paitsi nyt, kun pakastin on umpitäynnä.

Kulinaarimurulan lasagnessa on maukkaita soosseja ja reilusti juustoa. Tällä kertaa käyttämäni juustot olivat Grana Padano ja mozzarella.

Ruokaan voisi pilkkoa tuoreita tomaatteja, mutta purkkikama on tähän aikaan vuodesta kätevämpää. Olen löytänyt erityisen maukkaan tomaattimurskalajikkeen ja saman tuottajan pyrepurkkienkin sisällöt ovat osoittautuneet oivallisiksi.
Jauhelihakastikkeeseen tarvitset:
400 g naudan jauhelihaa
oliiviöljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa
3 dl vettä
2 rkl härkäfondia
mustapippuria
tuoretta oreganoa

Maitokastikkeeseen tarvitset:
50 g voita
reilun desin vehnäjauhoja
litran maitoa
muskottia
suolaa

Lisäksi tarvitset:
250 g lasagnelevyjä
5-6 dl raastettua juustoa

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Tee ensin jauhelihakastike. Ruskista jauheliha tilkassa oliiviöljyä, lisää joukkoon silputut sipulit, valkosipulit sekä tomaattimurska, vesi ja mausteet. Anna porista miedolla lämmöllä sillä aikaa kun teet maitokastikkeen.

Sulata rasva kattilassa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Kun rasva on imeytynyt jauhoihin, lisää maitoa pienissä erissä koko ajan villisti vispilöiden. Kypsyttele soossia aktiivisesti hämmennellen, kunnes kastike sakenee. Mausta lopuksi muskotilla ja suolalla.

Kauho vuoan pohjalle jauhelihakastiketta ja sen päälle muutama loraus maitokastiketta sekä reilu kourallinen juustoraastetta. Lado soossikerroksen päälle lasagnelevyjä ja aloita uusi kierros kastikkeiden ja juuston kanssa.

Tee niin monta kerrosta kuin vuoka vetää tai kunnes tykötarpeet loppuvat. Jätä päällimmäiseksi kastikekerros ja juustoa.

Kypsennä lasagnea uunissa 50-60 minuuttia. Anna ruoan vetäytyä vähintään vartti uunista ottamisen jälkeen & ennen herkuttelua.

Lasagnea on tehty eri blogeissa broilerista, kasviksista, tonnikalasta, soijarouheesta ja lohesta. Voisikohan siitä tehdä myös makean version...?

7 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Niin samaa mieltä noista tomaattituotteista. Mutti rulaa!

Varapygmi kirjoitti...

Vai suosittelette Muttia. Mistähän sitä saa? Toiset halpiaiset ovat niin kitkeriä tai muuttuvat keittäessä sellaisiksi, että on tullut tavaksi lisätä pari teelusikallista sokeria, joka paikkaa asiaa. Olen altis kokeilemaan parempaa vaihtoehtoa.

Pastanjauhajien ohjeessa muuten lämmäytettiin maito ennen bechamelin keittelyä, se helpottaa vähän vispaamista.

Jaana kirjoitti...

Tusla, niin rulaa :-) Miten mulla on sellainen mielikuva, että mutti olisi Pohjanmaan suunnalla jonkin ruokalajin nimi...?

Pygmi, suosittelen lämpimästi. Ainakin täällä Tsadissa olen ostanut Mutti Polpaa S-ketjun kaupoista eli kokeiles Mansesterin smarketteja ensi alkuun ja mene vasta sitten Stockalle.

Maidon lämmitys nopeuttaa soossintekoprosessia, mutta pidentää jälkien siivousprosessia yhdellä ylimääräisellä pestävällä kattilalla :-)

Varapygmi kirjoitti...

Tarttee käydä ääsmarketissa katsomassa, sieltä muistan vain eldoradopurkit, varsinkin chilikidneypavut.

Tapaan siivoilla helpoimpia jo laittaessa, jynssäsin maidot pois kattilan pinnoitteelta heti lämpimänä. Siperia eli pieni keittiö opettaa.

Tusla kirjoitti...

Jep, jos ei ääsmarketista niin ainaskii Prismassa olen nähnyt Muttia myynnissä.

Finfoodista löytyi tällainen tieto Muttista:
Mutti =
1. Keittotalkkuna, joka valmistettaan keittämällä talkkunajauhot vedessä paksuksi tahnaksi.
2. Vedestä ja ohrajauhoista keitettävä, suolalla maustettu seos, jossa vettä on vain sen verran, että jauhot kostuvat.

Anonyymi kirjoitti...

Hei loistavaa! Olen ainakin puolitoista vuotta mietiskellyt että minkähän puljun tomaattitölkit olisi parhaita. Pitääkin ostaa Muttia koe-erä.

Jaana kirjoitti...

Pygmi, onnea mutinmetsästykseen!

Tusla, kiitos kuukkeloinnista. Mutista on moneksi!

Cele, nuo tomaattimurskat ja tomaattitiivisteet ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Kiva että sorsanpaistokeittiössäkin on ollut taas viime aikoina elämää :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...