27. tammikuuta 2008

Ahvenet liemessä

Teräväeväinen ahven on älyttömän hyvän makuinen Suomen kansalliskala. Tykkään fisuista ja erityisesti ahvenista useista syistä, joista oma sukunimeni (Ahvenainen) ja horoskooppimerkkini (kalat) eivät ole vähäisimpiä.

Pakastimessa pötkötelleistä pikkukavereista sekä muista kaappilöydöistä kehittyi ja keittyi oiva ahvensoppa.

Porkkana ja palsternakka päätyivät keittoon, kun niitä sattui jääkaapissa olemaan. Lisämakua ja suolaisuutta liemeen toivat anjovistäytteiset oliivit. Lusikallinen smetanaa olisi kruunannut annoksen, mutta kyllä ilman sitäkin pärjäsi.
Liemeen tarvitset:
500 g ahvenia
7 dl vettä
sipulin
valkosipulinkynnen
tillinvarsia
suolaa

Soppaan tarvitset:
pari porkkanaa
palasen palsternakkaa
salottisipuleita
keitettyjä ja perattuja ahvenia
anjovistäytteisiä oliiveja
yhden limen mehun
tilliä
(suolaa)

Tee näin:
Paloittele sipuli neljään osaan ja puolita valkosipulinkynsi. Lisää ne veteen ahventen, tillinvarsien ja suolan kanssa. Keittele kymmenisen minuuttia, ota kattila pois liedeltä ja anna liemen hautua kannen alla puolisen tuntia.

Kerää kalat pois liemestä ja siivilöi se. Perkaa ahvenet.

Pilko porkkanat ja palsternakka pieniksi kuutioiksi. Keitä niitä ja kuorittuja, kokonaisia salottisipuleita siivilöidyssä liemessä kunnes juureskuutiot ovat kypsiä. Lisää perattuja ahvenia sekä puolitetut oliivit. Mausta limen mehulla, tillillä ja tarvittaessa suolalla. Syö hyvän leivän kera.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...