4. marraskuuta 2007

Never Mind the Pollachius

Itäisessä Afrikassa vaikuttava ystäväni on Suomessa visiitillä ja saimme soviteltua koti-illallisen täysiin kalentereihimme. Syömisen ja normaalien kuulumisten vaihdon lisäksi pläänäilimme ensikeväisen Etiopian reissuni aikatauluja ja matkakuume nousi välittömästi monta astetta!

Tarjoilin harvinaiselle ruokavieraalleni seitiä sitruunaisten rosmariiniperunoiden ja muhennetun pinaatin kanssa. Seiti on helppo- ja monikäyttöinen, mutta kovin aliarvostettu kala. Varmimmin pakastealtaasta löytyvässä eväkkäässä on reilusti proteiineja ja B-vitamiineja, mutta naftisti rasvaa. Eikä hintakaan hirvitä.
Tarvitset:
200 g pakasteseitiä
2 dl maitoa
pari valkosipulinkynttä

Sitruunaisiin rosmariiniperunoihin tarvitset:
3 keskikokoista kiinteää perunaa
puolisen desiä oliiviöljyä
puolikkaan sitruun mehun
rosmariinia
sitruunasuolaa

Muhennettuun pinaattiin tarvitset:
salottisipulin
nokareen voita
125 g tuoretta pinaattia
2 rkl partaäijää
pienenpienen lurauksen tryffeliöljyä
suolaa

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Murskaa valkosipulinkynsien rakenne rikki veitsen lappeella. Kaada maito kattilaan ja nakkaa mukaan valkosipulinraadot sekä hieman kohmeiset kalapalat. Laita kansi päälle & jääkaappiin ässehtimään.

Pese perunat ja leikkaa ne veneiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljy, sitruunanmehu, paljon tuoretta rosmariinia sekä suola. Lisää potaattipaatit ja anna niiden lillua liemessä hetken verran. Paista pottuja liemineen uunissa noin kolme varttia (tai kunnes ovat kypsiä).

Pilppua salottisipuli niin pieneksi hakkelukseksi kuin kykenet. Freesaa silppua voissa ja lisää pinaatit. Kun pinaatti on kutistunut, sekoita joukkoon partaäijä ja suola. Mausta muhennos lopuksi vielä lorauksella tryffeliöljyä.

Kiehauta valkosipulimaito ja keitä seitipaloja kunnes ne ovat kypsiä (kalat kypsyvät muutamassa minuutissa).

Kokoa annokseen perunoita, keko pinaattimuhennosta sekä fisubiitti. Ripottele kalan ylle sitruunasuolaa.

Ruokajuomaksi sopii melko hapokas valkoviini. Samaa viiniä hörpimme alkupalojen eli vuohenjuustobruschettojen kanssa.

Jälkkäriksi tein sitrus-valkosuklaavaahtoa. Sulatin ensin vesihauteessa levyllisen Lemon Lime Leivontasuklaata ja sekoitin sen hieman jäähtyneenä purkilliseen GoGreen Vispiä. Muutaman tunnin jääkaappituomion jälkeen sähkövatkasin seoksen kuohkeaksi vaahdoksi, jonka kanssa tarjoilin herkkuviiniä.

Aterian päätteeksi natustelimme erinomaisia suomalaisia juustoja kyytipoikana portviiniä ja totesimme, että olipas kiva taas nähdä ja onpas elämä on aika ihanaa.

6 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Pinaatti saa veden kielelle, viimeksi nautin sitä hyvin tehtynä Belgiassa ja himo jäi kytemään. Kiitos ohjeesta siis, myös seitin, jonka valmistukseen kaikki hyvät neuvot ovat tervetulleita. Yksi mielenkiintoinen odotteleekin jemmassa... Nyt pistän roilerit tahinimarinadiin!

Jaana kirjoitti...

Tryffeliöljy ja pinaatti passaavat toisilleen kuin suolistomuffinsi Muulille :-)

Mä harjoittelin tänään elämää soijarouheen kanssa ruokahaaste mielessäin - tarttee kyllä vielä harjoitella!

Meri, Helsinki kirjoitti...

Hehehhehe... Oliks niin pahaa ;-) Mutta sen säkillisen kanssa kelpaa kyllä yrittää ja erehtyä muutaman kerran, sen verta potra paketti. Itte en oo vielä saanut aivojani toimimaan lainkaan rouheideoinnin suhteen, ehkä sitä vielä kokis jonku valaistuksen.

Jaana kirjoitti...

Ei se pahaa ollut. Rouhe ei vielä vaan tottele minua :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia infosta.
Kalenteri on sen verran tiukka, etten pääse tuolloin tulemaan.
Hengessä mukana kuitenkin :)

Jaana kirjoitti...

Cebic, hengessä mukana olemisesi huomioitu :-) Mutta jos liikuskelet tuolloin 17.11.2007 Helsingissä, niin olemme kokkailujen jälkeen (noin klo 18 aikoihin) ainakin muutaman tovin Baker'sissa eli sinne saa tulla moikkaamaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...