9. kesäkuuta 2007

Kuha, joka nielaisi sitruunan

Vielä pari viikkoa kesäloman alkuun - huh hellettä! Lomasuunnitelmat ovat selkeät: lepoa, lukemattomien kirjojen ja kesäherkkujen nauttimista! Jalkapallon suurkisojen välivuonna aikaa riittää tuollaisiin ihanan joutavanpäiväisiin puuhiinkin.

Ensi kesänä pelataan sitten Euroopan mestaruudesta. Suomen EM-haaveet eivät kaatuneet Serbia-tappioon, vaan Belgia kellistyi komeasti keskiviikkona. Ja pelin keskeyttänyt huuhkaja oli yliveto!

Pöllömpiä eivät ole myöskään pari viikkoa sitten säilömäni sitruunat. Ne sopivat tämänpäiväisille ruokavierailleni tarjoiltuun täytettyyn kuhaan kuin herne sieraimeen.

Eväs on tehty soveltamalla tuttavapariskunnalta ammoin saamaani ohjetta, jonka he ovat löytäneet ilmeisesti jostain pohjoisafrikkalaisten reseptien keittokirjasta. 300 gramman kuhafileestä riitti kolmelle ei-sudennälkäiselle yksilölle.
Tarvitset:
kuhafileen (jos ostat / pyydystät koko kuhan, tee täytettä ja soossia tupla-annos)

Täytteeseen tarvitset:
½ dl sitruunamehua
½ dl sultana-rusinoita
½ dl pinjansiemeniä
voita
ison sipulin
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
mustapippuria
(suolaa)
puolikkaan sitruunan

Kastikkeeseen tarvitset:
3 isoa tomaattia
pienen sipulin
voita
1 rkl vermuttia
1 rkl sokeria
mustapippuria
(suolaa)

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 150-asteiseksi.

Pane rusinat ja pinjansiemenet likoamaan sitruunamehuun.

Kalttaa tomaatit, puristele siemenet pois ja pilko pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli pienenpieneksi hakkelukseksi. Sulata nokare voita pienessä kattilassa ja freesaa sipuleita siinä. Lisää tomaatit, vermutti ja mausteet. Keittele miedolla lämmöllä vartin verran.

Pilko sipulit täytettä varten. Kuullota sipuleita voissa pannulla, lisää joukkoon rusinat ja siemenet mehuineen päivineen. Lisää mausteet. Jos käytät säilösitruunoita ja niiden mehua, suolaa ei tarvitse lisätä. Anna täytteen pöhistä pienellä liekillä kunnes soossi on valmista.

Voitele uunivuoka. Pese sitruuna hyvin ja leikkaa puolikkaasta ohuita viipaleita. Jos hyödynnät säilösitruunoitasi, viipaloi kaksi sitruunakvartaalia ohkaisiksi siivuiksi. Laita puolet sitruunoista vuoan pohjalle.

Puolita kuhafilee ja laita pääpuoli sitruunapedille lepäämään. Lusikoi sipuli-rusina-pinjansiementäyte ja loput sitruunoista fileenpuolikkaalle. Laita koko komeuden ylle pyrstöpuolen fileepala ja peittele se tomaatti-sipulisoossilla.

Kypsennä uunissa reilun tunnin verran. Silloin sitruunatkin ehtivät kypsyä ihanan pehmoisiksi.

Kuhan kanssa voit tarjoilla esim. uusia perunoita. Tällä kertaa kuhan kera tarjoiltiin ainoastaan valkoviiniä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...