10. huhtikuuta 2013

Mitä me pantiin leivän päälle ennen kuin meillä oli Petriä?

Kaikenlaiset suolaiset ja makeat möhnät ovat lähellä sydäntäni. Suolaisista tahnoista suunmukaisimpia ovat kalaisat jutut ja kalaisista jutuista niitä kaikkein rakkaimpia ovat savuiset versiot.

Löysin jokunen aika sitten Lidlissä seikkaillessani (kyllä, käynti siellä on aina eri jännä kokemus) savukalatahnamieltymysteni kannalta mahtituotteen, joka oli  ilokseni myös MSC-sertifioitu. Ainoa miinus tulee pakkausmateriaalista, mutta kaikkea ei voi saada.

Metallirasiaan on sullottu kipper-nimisiä asioita, jotka ovat suolattuja ja savustettuja sillejä. Tätä herkkukalaa syödään Brittein saarilla usein aamiaisella, mutta erilaisiin maustelieemiin tai öljyyn säilötyistä tyypeistä saa käden käänteessä myös maukkaan ja monikäyttöisen savusillitahnan

Töhnä maistuu oivalliselta ruisleivän päällä ja uskoisin se passaavan vallan mainiosti esimerkiksi voileipäkakun  täytteeksi. Olen rullaillut tahnaa myös makien täytteeksi ja lopputulos oli oikein onnistunut.
Tarvitset:
salottisipulin
190 g öljyyn säilöttyä savusilliä
1-2 rkl majoneesia

Tee näin:
Kuori sipuli ja silppua se mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.

Muussaa kalat öljyineen kulhossa. Sekoita joukkoon sipulit ja sen verran majoneesia, että aineksista muodostuu tahnamainen seos.

9. huhtikuuta 2013

Räkan vs. Nätti

Kotikulmilla sijaitsevassa Hietsun hallissa on tullut testattua aiemmin jo ostereita sekä burgereita. Nyttemmin ensivisiitit on tehty myös hallin rapuleipiä tarjoileviin paikkoihin.

Katkarapubaari Räkänissa piipahdimme pari viikkoa sitten normiretkueen (Aleksi ja Hanna) voimin. Pikkuriikkisessä kuppilassa kävi aikamoinen lauantaikuhina, mutta onnistuimme valtaamaan vispilänkauppalaisilta vapautuneen pöydän päädyn.
Toast Skagen maistui ihan mahdottoman hyvälle. Sen kanssa lirppimämme olut oli pilsneriä, koska Räkanilla ei ole anniskeluoikeuksia. Mutta eipä se menoa haitannut, ykkösolut oli itse asiassa oikein sopiva pari herkkuleivälle. Vähän niin kuin olisi ollut Ruotsissa.
Puulootassa oli Skagenin lisäksi muutama kokonainen katkarapu, joten lasikipoissa olleet käsipyyhkeet tulivat tarpeeseen. Pakkauksissa sitruunan kera poseeraava äffä näytti ihan Facebookin logolta, paitsi että se oli vihreä.

Viime lauantaina kävimme kafruni Marin kanssa aamupalalla Kalaliike Marja Nätin apajilla. Ja kuohuviiniä joimme myös, because we're worth it! Piccolopulloja me emme kuitenkaan saaneet kantaa omin käsin yläkertaan, sillä portaat eivät mitä ilmeisimmin ole anniskelualuetta. Suomen alkoholilainsäädäntö on kyllä kauniisti sanottuna jännä juttu.
Jokiraputornit olivat nimensä veroiset. Maukkaan äyriäiskasan alta paljastui läjä majoneenista soossia sekä viipaloitu kananmuna. Kuplajuoma oli muuten ihan OK, mutta hieman viileämpänä sitä olisi ollut vielä mukavampi siemailla.

Räkanin satsi maksoi 16 euroa ja Nätin setti karvan verran alle parikymppiä. Räkän saa pisteet paremmasta rapumöhnästä, molempien leivät taisivat valitettavasti olla muovipussikamaa. Ja vaikka Nätin vaakakupissa painavat kuoharioptio ja väljemmät tilat, niin tykästyin ehkä kuitenkin hiukan enemmän Räkaniin.

Jos mielit Hietsun halliin syömään lauantaisin, niin suosittelen saapumaan huudeille reippaasti ennen puolta päivää. Silloin on suurempi mahdollisuus välttää ruuhkat ja ruokailla kaikessa rauhassa.

8. huhtikuuta 2013

Prinsessakeittoa

Kun alun alkaen salaattitarpeiksi ostetun ja jääkaapin perukoille hylätyn parsakaalin sävy alkoi uhkaavasti synkistyä, oli korkea aika saattohoitaa se sosekeitoksi. Nopean kuukkeloinnin perusteella päätin työstää kaalinraadosta vinkeän oloista sitruunaista parsakaalikeittoa, jonka ohjeen löysin Prinsessakeittiöstä.

Tuunasin alkuperäisreseptin meiramin oreganoksi, koska pääsiäiseksi hankkimani oreganopuska on osoittautunut varsinaiseksi runsaudensarveksi. Hunajan skippasin kokonaan, sillä ainoa huushollista havaittu hunaja olli aniksella maustettua.

Puolitin myös ainesten määrän, koska yhden hengen talous. Sen olisin ehkä voinut jättää tekemättä, sillä muokkauksistani huolimatta sopasta tuli "ihan törkeen hyvää". Ja sosekeiton paras kaveri on Kanniston leipomon ruisleipä oikeella voilla.
Tarvitset:
pienen sipulin
valkosipulinkynnen
oliiviöljyä
400 g parsakaalia
4 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
oreganoa
1 dl kuohukermaa
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Kuori ja pilko sipulit. Pilko myös parsakaalin kukinnot ja varsi. Kauhean pientä silppua ei kannata tehdä, sillä ainekset soseutetaan lopuksi.

Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja kuullota sipuleita siinä tovin ajan. Lisää joukkoon parsakaalit ja pyörittele niitäkin öljyssä hetkinen.

Lisää kattilaan vesi ja fondi. Anna pöhistä miedolla lämmöllä kunnes parsakaalit ovat pehmeitä.

Lisää kattilaan kourallinen tuoretta oreganoa ja sauvasekoita soseeksi.

Lorauta joukkoon kerma ja anna keiton kiehahtaa.

Mausta soppa sitruunankuorella ja -mehulla sekä suolalla ja pippurilla.

6. huhtikuuta 2013

Ravintolakerho goes old skool

Ravintolakerhomme on jo jonkin aikaa suunnitellut vierailevansa perinteisessä valkoisten pöytäliinojen paikassa. Aikomus toteutui, kun huhtikuisen kokouksemme pitopaikaksi valittiin klassisista klassisin ravintola Lehtovaara (Mechelininkatu 39).
Kondiittori Emil Lehtovaara perusti ravintolan Viipuriin vuonna 1916. Kun talvisota syttyi ja Viipuri evakuoitiin, muutti myös Lehtovaara vuonna 1940 nykyisiin tiloihinsa Taka-Töölöön. Pitkien perinteiden vuoksi odotukset olivat siis kohtalaisen korkealla.
Eikä Lehtovaara pettänyt. Alkuruoaksi valitsemani Hauhalan hanhenmaksamousse paistetun briossin kanssa oli herkkua. Portviiniviikunoita oli ehkä määrällisesti liikaa suhteessa mousseen ja briossiin, mutta nekin olivat aika hyviä. Sauternes oli oiva kaveri myös ilman pakkoruokintaa kasvaneen hanhen maksalle.
Arvoin pitkään, otanko pääruoaksi klassisen Coeur de filet Provençalen vai kalaa. Lopulta päädyin kevyesti savustettuun siikaan, joka osoittautui nappivalinnaksi. Lämpimän kapris-perunasalaatin potut olivat optimikypsiä ja sahramihollandaisea olisi voinut syödä ämpärillisen. Ruokajuoma, Pfistrein 2010 Riesling Silberberg, ei ollut pöllömpää sekään.

Aleksi ja Hanna vetivät körtsikkäsatsin puoliksi. Sain maistaa annokseen kuuluvia valkosipulipottuja sekä paistettuja herkkusieniä ja molemmat olivat eri maukkaita. Mutta voi jösses miten rankasti kerhokaverit lemusivatkaan valkosipulilta loppuillan!
Jälkkäriksi tilasin suklaa-pähkinäbiscotteja ja lasillisen Vin Santoa. Ne olivat passeli lopetus kaikin puolin mallikkaalle aterialle.

Syömät ja juomat maksoivat karvan verran alle 70 euroa. Ruokien laatuun nähden hinta on mielestäni varsin kohtuullinen. Sapuskoiden ja miljöön lisäksi klassisuutta edusti myös meitä palvellut vanhan liiton tarjoilijatäti, josta mustassa hameessaan ja valkoisessa puserossaan tuli mieleen lapsuus ja Riitta-täti, joka niin ikään työskenteli tarjoilijana varkautelaisessa Keskus-Hotellissa, jossa ei ole enää ravintolatoimintaa. Nostalgiapisteitä Lehtovaara saa siis minulta äärettömästi 
Seikkailu-Aleksi ja Soppa-Hanna haisevat valkosipulilta Lehtovaaran edustalla.
Maailman nopeimpana alkkaribloggaajana Aleksi ehti raapustamaan raporttinsa lähes välittömästä ruokailun jälkeen. Toukokuun möötti pidetäänkin sitten jossain ihan muualla...

4. huhtikuuta 2013

Pääsiäisen paras burgeri

Sain taannoisesta epäonnistuneesta hampurilaiskokemuksestani oikein asialliset pahoittelut sekä lahjakortin Lihakauppa Rosludillta. Lunastin kortilla aikamoisen läjän lihaa ja leikkeleitä, joiden joukossa oli muiden muassa karitsan jauhelihaa.

Paistelin jauhelihasta pääsiäispyhien loppumetreillä pihvejä, joista syntyi mielettömiä karitsaburgereita. Erityisen hienon säväyksen purilaisiin antoi mahtava savustettu Cumulublu-sinihomejuusto, jota löytyy ainakin Krunikan Anton & Antonista.

Sämpylät hamppareihin leivoin Kurpitsa-Marilta aikoinaan bongaamallani reseptillä. Tällä kertaa laitoin taikinaan vain kolmasosan alkuperäisessä ohjeessa mainituista tykötarpeista ja tuloksena oli seitsemän sievää sämpylää.
Jauhelihapihveihin tarvitset:
400 g karitsan jauhelihaa
salottisipulin
munan
suolaa
mustapippuria
voita ja oliiviöljyä paistamiseen

Lisäksi tarvitset:
sämpylöitä
majoneesia
salaattia
(savustettua) sinihomejuustoa

Tee näin:
Sekoita jauheliha, silputtu sipuli ja muna tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla sekä pippurilla.

Paista massasta pieni koepala makujen tarkistusta varten. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Muotoile massasta 4-5 pihviä. Paista pihvit kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa kypsiksi.

Halkaise sämpylät ja kokoa burgerit laittamalla sämpylöiden alaosille majoneesia ja salaattia. Lisää pihvi per sämpylä sekä niiden päälle reilut viipaleet sinihomejuustoa. Viimeistele purilaiset sämpylöiden "kansilla" ja syö käsin.

2. huhtikuuta 2013

Kaikkea muuta kuin karua ruokaa

Viime viikolla kävimme Soppa-Hannan kanssa testaamassa Karun (Hämeentie 103), jossa suomalaisia perinneruokia päiviteltiin uudelle vuosituhannelle kuukauden ajan. Vuoroviikoin päärooleissa olivat Pohjois-, Itä- ja Länsi-Suomen sekä Uudenmaan sapuskat. 
Paikan löytäminen ei ollut helppo nakki, mutta hetken harhailtuamme bongasimme sisäänkäynnin. Itse ravintolasali oli rakennettu Karun pääkokin pyörittämän catering-yrityksen varastotilaan. Ja minä unohdin kameran kotiin, joten kuvatkin ovat luurilla räpsittyjä karuja otoksia.
Asetuimme meille varatun pirtinpöydän ääreen ja tilasimme alkudrinksuiksi juomat "joissa olisi Jallua." Toiveemme toteutettiin ja saimme eteemme mahtavan makuiset tyrni-Jaloviinakimarat. Alku vaikutti siis lupaavalta.
Tilanne parani entisestään, kun kuulimme, että jukeboksi on vapaasti käytettävissä, eikä siihen tarvitse syöttää kolikoita. Taikalaatikosta löytyikin useita aivan kamalan ihania kotimaisia klassikkobiisejä.

Baaritiski oli rakennettu kätsysti höyläpenkille ja ja juomissa preferoitiin luonnollisesti kotimaisia tuotteita: ei Camparia vaan Carilloa, ei konjakkia vaan Jaloviinaa ja niin edelleen. Asiallista meininikiä.
Ennen ruokailun aloittamista idean isät Kristian Vuojärvi ja Tuomas Paavola kertoivat konseptistaan. Herrojen periaatteisiin paikallisten raaka-aineiden hyödyntämisestä ja perinneruokien kunnioittamisesta on helppo yhtyä.

Tarjolla oli neljän ruokalajin yllätysmenu, jonka teemana oli vierailuajankohtanamme Uusimaa. Otimme myös menulle suunnitellun juomapaketin.
Syömingit aloitettiin "silakkalaatikolla", jossa peruna oli pyreenä ja silakka kevyesti savustettuna sekä mausteliemessä kylvetettynä. Tykkäsin kovasti.
Ensimmäinen varsinainen ruokalaji oli muunnos Inkoon perunapuurosta, joka oli tehty risoton tapaan yhdistämällä kiinteistä perunoista leikattuja kuutioita sekä jauhoisista potuista valmistettua sosetta. "Puuron" kyytipoikana toimi Suomenlinnan Panimon vehnäolut. Erittäin maistuva kokonaisuus tämäkin.
Illan ehdoton kohokohta oli suolattu ja hiillostettu siika, jonka rakenne oli samaan aikaan sekä napakkaa että pehmeää. Siian kavereina oli matalalämpökypsennettyä keltuaista, sinappimajoneesia, mätiä sekä porkkanaa. Sanalla sanoen taivaallista!
Viinivalinnoissa suomalaisuudesta oli onneksi lipsuttu ja kotimaisten marjaviinien sijasta laseihimme kaadettiin mainioita australialaisia First Drop Wines-tuotteita. Siialle valittu Hope and Glory oli onnistunut valinta.
Liharuokana oli possusta ja lampaasta valmistettua vorschmackia normaaleine lisukkeineen. Makki oli pikkuisen vetistä ja minun makuuni siinä oli liian vienosti silliä. Lisäksi annoksessa oli optimaalisesti kypsennettyä häränfileetä. 
Loistava lihaviini, Mother’s Milk Barossa Shiraz, sai minut taas kerran harkitsemaan tulevan Australian reissuni reittejä uudelleen. Pitäisikö sitä sittenkin matkata Barossa Valleyn viinialueille saakka, koska siellä tehdään tällaisia juomia? 
Väliruoaksi ennen jälkkäriä lusikoimme hyvin jännää humalalla maustettua sohjoa ja vadelmaa. Tästä tuli jostain kumman syystä lapsuus mieleen, mutta en ymmärtänyt että miksi ihmeessä.
Jälkiruoka viimeistään tyhjensi pajatson. Siinä oli mämmibriossia ja -vaahtoa sekä kermajäätelöä. Omnomnom. Lisäksi saimme Jallulla terästetyt raparperisimadrinkit, jotka olivat emähyviä, mutta eivät kuitenkaan mielestäni sopineet kovinkaan hyvin yhteen mämmipläjäyksen kanssa. 
Siunatuksi lopuksi siemailimme paikan päällä paahdetuista ja jauhetuista pavuista keitettyä pannukahvia sekä Jallua koivun oksasta sorvatuista snapsilaseista.
Ehtoiset isännät istahtivat vielä illan päätteeksi hetkeksi jutustelemaan kanssamme. Kristian myös paljasti suolatun ja hiillostetun siian valmistuksen saloja. Luotan siihen, että Hanna muistaa tarkan ohjeistuksen.

Menu sekä juomat (alkudrinkki, juomapaketti sekä kahvi ja Jallu)  maksoivat 83 euroa eli hinta-laatusuhteeltaan kokonaisuus oli erinomainen. Jos sinulle joskus tarjoutuu mahdollisuus päästä syömään näiden kavereiden työstämiä sapuskoita, niin suosittelen mitä lämpimimmin tuon mahdollisuuden hyödyntämistä!

1. huhtikuuta 2013

Vaihtoehto pashalle

Sain pääsiäissunnuntaiksi kutsun aterialle, jolla nautiskeltiin lampaanjalkaa tajunnan räjäyttävän punikkitattisoossin sekä valkosipulisen maa-artisokka-perunagratiinin kanssa. Isot kiitokset järjestävälle seuralle kestityksestä!

Oma kontribuutioni ruokakekkereihin oli mascarpone-persikkapiiras, jonka ohjeen löysin kuukkeloimalla Pikku murusia-blogista. Hirmu hyvää, mutta melko heviä kamaa juustoineen ja kermoineen.

Tähän aikaan vuodesta tuoreita persikoita ei kaupoista saa, mutta onnekseni Anton & Antonissa oli säilöttyjä Bionan luomupersikoita. Niihin ei ole lisätty lainkaan sokeria ja lisäksi hedelmät on pakattu lasipurkkiin - kertakaikkinen mahtilöytö säilykepurkkeja vieroksuvalla meikäläiselle!

Kuvan pääsiäiseläintä ei ole vahingoitettu piiraan valmistusprosessin aikana, vaikka hän näyttääkin melko häiriintyneeltä.
Pohjaan tarvitset:   
150 g vehnäjauhoja
60 g tomusokeria
5 rkl mantelijauhetta
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
125 g kylmää voita
kananmunan
(kuivattuja herneitä)

Täytteeseen tarvitset:
250 g mascarpone-juustoa
70 g tomusokeria
appelsiinin raastetun kuoren
2 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
persikoita

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.

Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi taikinaksi.

Painele taikina jauhoitetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Pistele pohjaan reikiä haarukalla, peitä pohja foliolla ja levitä sen päälle kuivattuja herneitä.

Kypsennä pohjaa uunissa 15 minuuttia.

Poista herneet sekä folio ja jatka paistamista noin 5 minuuttia tai kunnes pohja on kullanruskea.

Sekoita juusto, tomusokeri, vaniljasokeri sekä raastettu appelsiininkuori tasaiseksi massaksi.

Sähkövatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se juustoseokseen.

Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle.

Viipaloi persikat ja asettele siivut täytteen päälle haluamallasi tavalla.

Anna piirakan jämäköityä jääkaapissa ennen tarjoilua
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...